Dolar 32,5577
Euro 34,9065
Altın 2.425,55
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 27°C
Az Bulutlu
Bayburt
27°C
Az Bulutlu
Per 25°C
Cum 24°C
Cts 23°C
Paz 24°C

Yılmaz Kırıcı: “Bu anlayışla Bayburt’un kalkınması mümkün değil”

Yılmaz Kırıcı: “Bu anlayışla Bayburt’un kalkınması mümkün değil”
19 Ekim 2022 16:05
A+
A-

İYİ Parti Bayburt İl Başkanı Yılmaz Kırıcı, Bayburt’ta yıllardır yapılan bazı icraatların atıl duruma geldiğini ve kamu zararına yol açtığını belirtti.

İYİ Parti İl Başkanı Kırıcı’nın yazılı basın açıklaması şöyle:

“Bayburt’ta son yıllarda yapılan ve âtıl duruma dönüşen bazı icraatların akıbeti belli olmadığı gibi, görsel çirkinliklerinin, yanı sıra harcanan paralarda heba olup gidiyor. 

Bayburt’ta son yıllarda kent merkezinde yapılan ve kullanılmadığı için bir süre sonra âtıl duruma dönüşerek kaderine terk edilen birçok yatırım, yaşadığımız şehre ve dolayısıyla ülke ekonomisine zarar veriyor.

Türkiye’nin nüfus bakımından en küçük şehri olan Bayburt, il olduğu günden buyana yaşanabilir bir kent olmanın şartlarını yerine getirme konusunda istenilen mesafeyi maalesef alabilmiş değildir. 

Kente yakışmayan beton yığını!

Vurgulamak istediğimiz konulardan bazılarını hatırlatmakta yarar var. Bayburt şehir merkezi girişi Erzurum güzergâhında, yeni şehir parkının karşısında bulunan ve yaklaşık 10 yıl önce yapılmış olan, halkın tabiri ile “Susuz Şelâle”, yapıldığı günden bugün’e kullanılmadığı gibi yapboz tahtasına dönüşmüş ve âtıl durumda kaderine terk edilmiştir. Projesiyle ve konumu itibarı ile eleştiri konusu olmaya devam eden şelalenin kaç yıl daha bu şekilde bekleyeceğinin şimdilik cevabı bilinmiyor.

Çoruh Nehri bir türlü ıslah edilemiyor!

Son yıllarda Çoruh Nehri içerisinde yapımı başlayan ve yıllardır bir türlü tamamlanamayan, Çoruh Nehri Islah Projesinin yapımı başladığı günden bugüne eleştirilerin hedefi haline dönüştü. Kanal Bayburt Projesi benzetmesiyle görüntü veren yatırımın bitirilmesi halinde sosyal yaşama nasıl bir katkı sağlayacağı şimdilik merak konusu. Diğer taraftan proje tamamlandıktan birkaç yıl sonra âtıl duruma gelecek olursa eğer, nehir içerisindeki beton yığınları ne işe yarayacak.?

Harcanan paralar suya gitti! 

Bayburtlu Ressam Salih Cengiz tarafından yaklaşık 10 yıl önce Bayburt’un tarihi değerlerini yansıtan bazı resimler, Çoruh Nehri içerisindeki istinat duvarına yaptırılmıştı. İyi biliniyor ki, Çoruh Nehrinde özellikle ilk bahar dönemlerinde su seviyesi yükselir ve önüne gelen her şeyi alıp önüne götürecek sertlikte akmaya başlar. Ayrıca bu resimler yapılırken doğa şartlarından koruyacak hiçbir önlem de alınmamıştı. Nehirdeki su seviyesinin yükselmesi ve yağışların da etkisiyle günlerce emek verilerek yapılmış olan resimler iki yıl sonrasında silinip kayboldular. Resimlerle birlikte harcanan paralar ise suya gitmiş oldu.

Suyu olmayan derede fıskiye garabeti

Şehir merkezinde eski haliyle önemli bir dere olarak bilinen ancak son yıllarda kanala dönüşen Pönserek deresi içerisine yapılan fıskiyeler, yapıldığı yılın dışında kullanılmamış ve atıl durumda dere içerisinde kaderine terk edilmiştir. Doğru dürüst suyu dahi bulunmayan derede fıskiye sistemi çalışır mı sorusunun cevabı maalesef yok.

Kültür Han yapımı başladığı gibi kaldı!

Bayburt şehir merkezi Kalleardı Mahallesinde 2018 yılında büyük umutlarla yapımına başlanan Kültür Han projesinin inşaat yapımı temel aşamasında durduruldu ve aradan geçen 5 yılda ilerleme sağlanamadı. Söz konusu projenin büyük bir ihtimal ile yapımından vazgeçildi.  Mevcut durumuyla birlikte proje âtıl yatırımlar listesinde yerini almış olacak.

Mevsimlik işçiler için yapıldı ama viraneye dönüştü!

Bayburt’ta 2013 yılında Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri için yapılan 8 adet ve 30 küçük prefabrik dairelerden oluşan evlerin tamamı sahipsizlik nedeniyle tahrip edilerek viraneye dönüşmüştür.

Bugüne kadar mevsimlik işçilerin çalışmadığı hatta mevsimlik hasat edilecek önemli oranda ürünü dahi olmayan Bayburt’ta, hangi mevsimlik işçiler için buraların yapıldığı sorusunun cevabı maalesef yok. Prefabrik evlerin akıbeti ise şimdilik bilinmiyor.

Turizme hizmet için yapıldı, bir gün dahi kullanılmadı!

Bayburt’ta ilk kez oluşturulan ve 2013 yılında Yeni Şehir Parkı içerisinde yapıldığı günden buyana hiç kullanılmayan Turizm Merkezi binasını gören vatandaşlar dahi  burasının ne olduğunu ve ne işe yaradığını merak ediyor. 

Yapılan Turizm Merkezi, tur şirketlerine kiraya verilecekti. Maalesef burası da yıllardır atıl duruma dönüştü ve bundan sonraki geleceği de bilinmiyor. Aslında söz konusu yerin Yeni Şehir Parkında bulunması nedeniyle insanlara hizmet verecek güzel bir kafeteryaya veya farklı bir hizmet veren mekana dönüştürülmesi mümkün olabilir. 

Çoruh Nehri üzerinde kullanılmayan köprü

2000 yıllarının başlarında Bayburt merkeze bağlı Gez Köyü yakılarında Çoruh Nehri üzerine yapılan ahşap köprü yaklaşık 20 yıldan buyana hiç kullanılmadığı gibi, köprünün belirli bölümlerin ahşapları tahrip edilmiş durumda. Söz konusu köprünün kaderinin ne olacağı bilinmiyor.

Diğer taraftan yine Gez köyünde bulunan göletin etrafına yapılmış olan dağ evi, kamelya ve çeşme tahrip edilmiş ve daha sonra mesire alanı olmaktan eser kalmamış ve gölette bulunan binlerce balık ise kaderine terk edilmiştir.

Atıl duruma dönüşecek yatırımlar için önlem alınmalı! 

Kent merkezinde benzer icraatları çoğaltmak mümkün olsa da tekrar benzer durumların yeniden yaşanmaması adına bundan sonrası için önlemler alınmasında yarar var. Kamu zararına yol açan, yani atıl duruma dönüşecek yatırımlar için yaptırımlar getirilmelidir. Vatandaşın parasının boşa harcanmasının önü çıkarılacak yasalarla engellemelidir. Yaptım oldu, veya hayalimin projesiydi gibi gerekçelerle yapılan ancak kamu zararına dönüşen icraatları denetleyen mekanizmalar mutlaka hayata geçirilmelidir.

İstişare ve eleştiri, şehrin kalkınması için olmazsa olmazıdır

Bayburt’un kaybedecek zamanı ve çöpe atacak parası olmadığı gibi, şehir olmanın gereğini yerine getirecek icraatlara ve yatırımlara ihtiyacı olduğu ise tartışılmaz bir gerçektir. Türkiye ölçeğinde en az nüfusa sahip veya mega kentlerin bir mahallesi kadar olan bu kadim şehrin yüzünü güldürecek ve çevre illerle yarışacak projelere ihtiyacı var.

Şehri yönetenlerin kaybolmaya başlayan heyecanı, istişare ve eleştiri kültürünü yeniden hayata geçirilmesi gerekiyor.

Sorumlu olanlar, sorunları çözmesi gerekenlerdir!

İlçeyken büyük olan, il olduktan sonra küçük kalan bu şehrimizde yaşayanların büyük bir bölümü, birbirinin tanıdığı veya bir şekilde komşusu veya akrabalık bağı olanlardan oluşmaktadır. Hani bir ata söz vardır “Biz kırk kişiyiz, birbirimizi iyi biliriz” diye. O nedenle yetki sahibi olan veya bir şekilde seçimle iş başına gelen siyasetçiler, STK temsilcileri, Esnaf temsilcileri, Kurumlara atamalarla gelen yetkililer, Mahalle ve Köy Muhtarları gibi sorumluluk üstlenenler, bu şehirde yaşanan güzelliklere de olumsuzluklara ortak olması gerekenlerdir. Vicdanı sorumluluk taşıyan ve içerisinde kul hakkı da bulunan bu görevleri üstlenenlerin, omuzlarındaki yük tahmin edilenden daha ağırdır…

İYİ Parti olarak şehrimizin bütün sorunlarını detaylarıyla birlikte raporlar haline getirmiş bulunuyoruz. İktidara yürüyen Millet İttifakının iktidarında Bayburt’umuzun sorunlarını kısa sürede tek tek çözmek için halkımızla istişareler yaparak kısa sürede çözüme ulaştırmakta kararlıyız.”

 

 

YORUMLAR

  1. Üsame Durmuş dedi ki:

    “Biz kırk kişiyiz, birbirimizi iyi biliriz”
    Madem öyle o,bu,şu parti demeden her ittifakın,her partinin içerisinde görev alarak,Tek Gaye Bayburt diyerek,şahsi menfaat ve çıkarları bir kenara koyarak,vakıf usulü bir çalışma yapılsın.
    40 kişi bir olup siyasileri,partileri sağamazsa bu zulüm bitmez.

  2. burak dedi ki:

    keşinlikle dogru demiş yılmaz amca Allah dogru soyleyenlerin sayısını arttırsın inşallah.

  3. Murat dedi ki:

    bütün yazılanlarda baştan sona kadar haklısınız yalnız siz ne yapacaksınız açıklamamışsınız işte memleketin sıkıntısı tamda bu bu ülkede zaten herkesin anladığı 2 konu var biri futbol diğeri siyaset aynı görüntüde 6 lı masadaki mevzu ne ise sizin açıklamanızda bire bir memleketin sorunu şu bu diyoruz siz ne yapacaksınız konusuna gelince cevap yok tek bir öneri sunmuşsun şehir parkı kültür evi kafeterya olsun ya arkadaş senin mevcut yönetimden ne farkın var

    1. Kenan dedi ki:

      Merak ediyorsanız Bayburtla ilgili çözümleri parti binamıza gelir çayımızı içer dinlersiniz

  4. kemal dedi ki:

    Bakıyorum doğruluktan dürüstlükten bahseden yılmaz bey senin partinden şu anda yakınında insanlara bir bak herkes bu memlekette birbirini tanıyor belirli makamlardayken götürenler şimdi emekli olup keyf çatıyor burda akp yi suçlaman sizide bilip bilmeden yorum yapanlarıda temize çıkarmaz hatalar varmı var temiz siyaset temiz insanlarla yapılmalı yoksa çıkar gurupları her dönem sahnede yerini alırlar birbirlerini suçlarlar ama malı götürürler olan saf ve temiz insanlara olur onlar inanır peşlerine gider oy verir dün başka parti adına konuşursun bugün menfaatin için başka parti adına değişen birşey olmaz sadece size inananları aldatırsınız yarın hangi partide siyaset yapacaksınız insanlar merak ediyor aldanmamak için

  5. MTK dedi ki:

    Özelde Bayburt’un kanayan yarası gibi gözükse de aslında Türkiye’nin yarası bu.. Türk milleti balık hafızalıdır. Bu aslında akp’ye özel de değildir. Geçmişte Türkiye’de oluşan koalisyon hükümetlerinin her değişmesinde, gelen iktidarlar yapılan işleri, projeleri ve çalışmaları durdurmuşlardır.
    Burda hizmetten ziyade bir ego, particilik savaşları hüküm sürmüştür. çok fazla detaya girmeden sadece bir örnek vererek konunun anlaşılmasını sağlayacağım.
    Malum akp iktidarından önce mhp belediye başkanı Sayın Hükmü Pekmezci şehir parkına havuz yapmış, belediye değişikliği sonunda yüzme havuzu atıl duruma geçerek akp belediye başkanları tarafından viraneye çevrilmişti.
    Şimdi bu durumu birebir yaşayan sayın Hükmü Pekmezci, geçmişte kendisine yapılanın aynısını akp belediyeleri zamanında yapılan çalışmaları atıl durumda bırakarak yapmaktadır.
    Bu zihniyet Türkiyenin kanayan yarasıdır. ve Türkiye bu zihniyet yüzünden hala 3. dünya ülkesi konumundadır.
    oy kaygısı, iktidar kaygısı, makam kaygısı vb. nedenler Türkiye’nin 100 yılına mal olmuştur. Burda mevzu şahıslar veya partiler değildir. bir zihniyet meselesidir. Zihniyetin ve sistemin değişmesi için çalışmazsak “a” belediyesi yerine “b” belediyesi de aynısını yapacak.
    Bayburt özelinde bakarsak, küçük bir şehrin hala bir köy statüsünde olması mevcut iktidarın şehri yönetemediğini gösterir. Şehir merkezini şaşaalı yapıp mahalleleri viraneye çevirmek, geliştirmemek mevcut iktidarın ve belediyelerin aslında hiçbir şey yapmadığını gösterir. sadece makyaj ile avuntu içine girerek insanları kandırmaktan öteye geçmemiştir.
    sorun Bayburt olunca, sorunlar asla bitmez. Ne demişti Reis!!; Bayburt Türkiye’dir. doğru tespitti aslında. Bayburt nasıl gelişmemiş, kalkınmamış, viraneye çevrilmiş, üzerinden rant devşirilmişse Türkiye de aynı durumdadır. değişmesi de mümkün değildir.

  6. GÜRSEL KARAPINAR dedi ki:

    Sayın başkanım ifadelerinizin eksiği var fazlası yok, hepsine katılıyorum. Şehrimizin modern bir kent , kültürün, sanatın buluştuğu ve turizmin merkezi ola bilmesi için, AKP-MHP-CHP-SP VE iYİ parti ve diğerleri, seçimler olur biter ,kim kazanırsa kazansın , bir araya gelinip GÜÇLÜ BİR İRADE ortaya konarak UYGULAMALIDIR… Bu iradenin oluşmasında başta merkezi yönetim yani hükümet desteği, Üniversitemiz, TSO, Esnaf Odaları, basınımız , yetişmiş insanlarımız da olacaktır. Bayburt gelişme, değişim ve dönüşüm noktasında devletin önemli kurumları olan VAKIFLAR, D.S.İ , T.C. Karayolları ve diğer kurumlardan bir fayda sağlayamamıştır.. Bizler belediyecilik yok dedikçe birileri gölet yaptık, yol yaptık, tünel yaptık diye bağırıyor, gerçekleri kapatmaya çalışıyor. Kısaca AKP iktidarında son 20 yılı boşa geçiren tek vilayettir.. Maalesef gel gör ki vizyonu yok ,çapsız, basit düşünceler içerisinde olan kişi ve guruplar partilere çöreklenmiş, kentin yönetimini elimize geçirirsek , işlerimizi nasıl kotarır, rant sağlarız zihniyeti hakim, zaten kentin çirkin yapılaşmasından, imar kirliliğinden bu belli oluyor.. Kısaca tüm partilerin , bir birlerinden farkları yok. İLK YEREL SEÇİMDE BU FARKI ORTAYA KOYACAK VİZYON SAHİBİ OLMALI, koltuğa oturur oturmaz diğer seçimi düşünenlerle işimiz olmamalı..
    Nedir bu Bayburt’un hali, herkes uyguladığı icraatı doğru zannediyor. Kenti dışarı genişletememiş, sulak tarım arazilerini imara açmışız, 6-7 bin nüfusun yaşaması gereken alanda, 25 bin nüfus yaşıyoruz. Birbirimizi çiğniyor, ondan sonra trafik kirliliği başta olmak üzere her şeyden şikayet ediyoruz. Sanki şehri bu hale başkaları getirdi.. Ben sadece belediyecilik noktasında yorum yapmayı gerek duydum. Bilhassa diğer parti temsilcileri, üniversitemiz, STK’lar ve basın çağrınıza kulak verip İSTİŞARE kültürümüzün gereğini yaparız.. Evet BAYBURT bu zihniyetle gelişemez. Ayrıca BAYBURT YIKILARAK DÜZELİR.. Selamlar.

  7. Muharrem dedi ki:

    Yılmaz bey kesinlikle doğru noktalara temas etmiş. Körelmiş AKP politikası artık son noktasına geldi ve bitmiştir. Yılmaz beyin Bayburta yönelik açıklamaları bana umut verdi. Bu seçimde destegimiz ailecek iyi parti için olacak

    1. Hasbi dedi ki:

      Çok doğru bir karar. Bayburt’lunun oyunu çantada keklik görenler, kimi koysak kazanır diyenler, milletin iradesini devletin parasını çarçur ederek sadece oy almak için peşkeş çekip sonra buna milli irade diyenler bu fotoğrafı çeken zihniyettir.

      1. HASAN dedi ki:

        Hasbi bey çok doğru dediniz. “MİLLETİN İRADESİNİ DEVLETİN PARASINI ÇARÇUR EDEREK SADECE OY ALMAK İÇİN PEŞKEŞ ÇEKİP SONRA BUNA MİLLİ İRADE DİYEN BİR ZİHNİYET” tam bunları tarif ediyor. Deniz bitti kara göründü ama. Millete yıllardır yalancı baharı yaşattılar. Zengini daha zengin yaptılar, en büyük para kazananların vergi borçlarını sildiler, Vergi toplayamayınca karşılıksız para basıp paramızı pul ettiler. Ödemeleri yapmak için Katar’dan, Arabistan dan dan para istediler. Tasarrufun “T” sini yapmadılar, zenginmiş gibi para harcadılar.