Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 26°C
Az Bulutlu
Bayburt
26°C
Az Bulutlu
Paz 25°C
Pts 24°C
Sal 21°C
Çar 19°C

UNESCO Miras Listesine Giren Dede Korkut Anıtı Saray Bahçesine Yerleştirildi

UNESCO Miras Listesine Giren Dede Korkut Anıtı Saray Bahçesine Yerleştirildi
25 Eylül 2020 17:13
A+
A-

Türk Dünyası’nın birleştirici unsuru Dede Korkut’un 2019 yılında UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne girmesinin ardından Bayburt Belediyesi bu durumu bir anıtla ölümsüzleştirdi.

Dede Korkut rölyefi ile Korkut Ata’nın Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne girdiğine dair Bayburt Belediyesi’ne takdim edilen belgenin kopyasının da yer aldığı anıt, Saray Bahçesi’ne yerleştirildi.

Anıtın konulmasını yerinde takip eden Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci yaptığı açıklamada “ Geçtiğimiz yıl 25. Sini düzenlediğimiz Dede Korkut Uluslararası Kültür ve Sanat Şölenleri’ne davetimizi kırmayarak iştirak eden UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz Bey tarafından Dede Korkut’umuzun UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne alındığına dair belge tarafımıza teslim edilmişti. Hem Türk Dünyası’ nın Korkut Ata’sının bu listeye girmesi, hem de buna dair belgenin Dede Korkut şehri olan Bayburt’umuza takdim edilmesi bize unutulmaz bir sevinç yaşattı” Dedi.

Bu durumu bir anıtla ölümsüzleştirmeye karar verdiklerini ifade eden Başkan Pekmezci, “ Dede Korkut Türk Dünyası için önemli evet ama Bayburt için ayrı bir önemi var. Çünkü Bayburt’umuz Dede Korkut Hikâyelerinde mekân ismi olarak geçmektedir ve Dede Korkut’un mezarı şehrimizde Masat Köyü’nde yer almaktadır. Bayburt’un bu kimliğini gelecek kuşaklara taşımak adına bir nişane olacak bu anıtı yapmayı uygun gördük” diye konuştu.

https://www.youtube.com/watch?v=WMS7re3gM7o

 

 

 

 

YORUMLAR

  1. Bilal Akkoyunlu dedi ki:

    Eğer bir sanat eseri, her çağın insanlarının hayatlarına, düşüncelerine denk düşüyorsa, ölümsüz demektir. Dede Korkut destan-masalları, böylece gerçek bir sanat eseri olduklarını çağımıza kadar tazeliğini yitirmeden gelmeleriyle ispatlamışlardır.

    Pertev Naili Boratav, Dede Korkut Masalları için İslâm Ansiklopedisi’ne yazdığı makalede, bu masalların 15. yüzyıla kadar sözlü aktarmalarla geldiğini ve 15. yüzyılın ikinci yarısında Akkoyunlular tarafından yazıya geçirildiğini hatırlattıktan sonra, elimizde mevcut metinlerde iki ayrı dönemin olayları bulunduğunu işaret ediyor.
    http://www.tdba.net/dede-korkut/

  2. Bayburt mu Salih dedi ki:

    Dede Korkut ve benzer yapıtlar , turizmi canladıracak şekilde geliştirilmeli.
    Teyekom iel Ticaret odası binası yıkılmalı ve bu alan genişletilmeli.
    Ticaret odası kamulaştırma bedeli almamalı