Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 26°C
Az Bulutlu
Bayburt
26°C
Az Bulutlu
Paz 26°C
Pts 24°C
Sal 21°C
Çar 18°C

Türk Dünyası Dede Korkut Gençlik Şölenine yoğun ilgi

Türk Dünyası Dede Korkut Gençlik Şölenine yoğun ilgi
21 Aralık 2023 09:44
A+
A-

İstanbul’da Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Türk Dünyası Dede Korkut Gençlik Şöleni programına yoğun ilgi vardı.

Şölende Türkiye Yüzyılında Dede Korkut’un İzinde temalı Özüm Sözüm Dede Korkut Yarışmasında dereceye giren 36 öğrenciye ödüller verildi. 

Bayburt Vakfı ile Bayburt Kültür ve Yardım Derneği tarafından düzenlenen programda, Dede Korkut’un kabrinin Bayburt’un Masat Köyü’nde ve onun hikâyelerinde yer alan kahramanlardan Bamsı Beyrek’in kabrinin ise Bayburt Kalesi’nin karşısındaki Erenli Köyü’nde bulunduğunu belirten Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, “Biz Bayburtlular olarak bununla gurur duyuyoruz. 27 yıldan beri Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölenlerini uluslararası mahiyette icra ediyoruz. Her geçen gün artan azim ve şevkle yarınlara umut verir bir vaziyette çalışmalarımız devam ediyor. 2018 yılında Türkiye, Kazakistan ve Azerbaycan’ın teklifiyle Dede Korkut’un Somut Olmayan Dünya Kültür Mirası’na dahil edilmesinden sonra Türkiye adına düzenlenen belge UNESCO Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Oğuz Öcal Bey tarafından Bayburt Belediyesi’ne takdim edilmiştir. Bunun anlamı şudur: Bayburt artık Dede Korkut’u patentiyle taşıyan bir şehirdir. Biz şuna inanıyoruz bir millet kültürünü yarınlara taşımadığı zaman millet olma vasfını kaybeder. Dede Korkut Türk Dünyası’nın ortak atası, Dede Korkut Türk Dünyası’nı birleştiren temel öğedir. Onun için biz Dede Korkut’a dünden daha fazla sahip çıkmalıyız.” İfadelerini kullandı.

Bayburt Valisi Mustafa Eldivan ise konuşmasında Bayburt’un Türk tarihi açısından öneminden bahsederek Türk Dünyası Dede Korkut Gençlik Şöleni’nin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Dede Korkut ve Bamsı Beyrek’in canlandırılması yapılarak  Halk Oyunları gösterileri sergilendi. 

Şölen kapsamında düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediyelerinin takdim edilmesiyle sona eren programa, Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Gökçedere Belediye Başkanı Yavuz Bakır, Arpalı Belediye Başkanı Abdurrahman Polattimur, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, Bayburt Vakfı Başkanı İsrafil Kahraman, Bayburt Kültür ve Yardım Derneği Başkanı Hicabi Durmuş, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Murat Okutmuş, İstanbul Bayburt Derneklerinin Başkanları ve öğrenciler katıldı.

 

 

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

  1. Mehmet Salih GÜVELİ dedi ki:

    DEDEM KORKUT , TÜRK dünyasının ATA KORKUT’ una ilginin bu şekilde artması resmi olarak programlar ile gündemde olması ve ayrıca gençlere aktarılması çok kıymetli;
    Birey olarak benim yetkililerden arzum, TÜRKİYE CUMHURİYETİ nin 100. yılına verdiği önem ve Bayburt un da Bayburt 100 yılı diyerek, devletimizin son dönemde izlemiş olduğu politikalar ile TÜRK dünyasında, İSLAM dünyasında ve bir cümle dünyada siyasetindeki etkinliğinden yola çıkarak,
    2024 yılında Bayburt un devletimizin onayı ve destekleri ile DEDE KORKUT şenliklerine Bayburt ta tertiplenerek iştirakleri ve başta TÜRK devletlerinin bu saydığımız devletlerin, katılımı ile, yeni açılacak olan Gümüşhane -Bayburt hava limanının açılışı bu zamana denk getirilerek, bahse konu devletlerinin yeni hava alanımıza inmesi ve Bayburt tan dünya emperyallerine bir gövde gösterisi sunmak başta Bayburt ve ülkemiz için büyük bir fayda sağlayacaktır.
    Bence olmaz değil, olması için ısrarla takip ederek, bu organizasyonun yapılması için
    Sn Cumhurbaşkanımız fayda sağlayacak doneleri arz edebilmek önemlidir.