SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Bayburt Medya Haberler, Son Dakika Haberleri, Haber-Analiz, Video

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa » Gündem » Taşı ve taş ustası ile meşhur olan, ancak taş köprüsü olmayan şehir

Taşı ve taş ustası ile meşhur olan, ancak taş köprüsü olmayan şehir

Yayınlanma:
Güncellenme:
Taşı ve taş ustası ile meşhur olan, ancak taş köprüsü olmayan şehir

Taşı ve taş ustalarıyla meşhur olan ve Türkiye’nin en önemli nehirlerinden Çoruh Nehrinin çerisinden geçtiği Bayburt’ta, 9 köprüden hiç birisi taş köprü olarak yapılmış değil.

Bayburt konumu ve geçmişi itibarıyla tarih ve kültür şehri diye olarak bilinir. Bayburtluların kendi şehirlerine olan sevgisi tartışma götürmez bir gerçektir. Ancak bu sevgi, insanların içerisinde büyüttükleri kadar, şehrin büyümesine kültürel ve tarihsel özelliklerinin gelişmesine yeterli şekilde yansımamıştır.

Asırlardır tarihin derinliklerine akıp giden doğa harikası Çoruh Nehri’nin üzerinde bulunan beton köprüler de tarihi şehre yakışmadığı gibi yıllardır eleştiri konusu olmaya devam ediyor. 

Şehrin iki yakasında bulunan yerleşim alanlarını birbirine bağlayan ve yoğunlukla kullanılan köprülerin tamamına yakını DSİ tarafından birisi ise belediye tarafından yapılmış beton köprülerden oluşuyor. Sadece bir tanesi taş köprü konumunda görünüyor olsa da, aradan geçen uzun yıllar içerisinde yıpranmış ve şimdilerde tehlike sinyalleri vermeye başlamıştır.

Bütün bu gerçekler doğrultusunda köprülerle ilgili altı çizilmesi gereken en önemli konu ise taşı ve taş ustalarıyla ülke genelinde bilinen Bayburt’ta, nehir üzerinde bir tane dahi taş köprünün bulunmaması üzücü olduğu kadar düşündürücüdür.

“Verilen sözler gerçekleşmedi”

Zaman zaman bazı siyasiler bu konuda söz vermiş olsalar da söylemden öteye geçmemiştir. Şehrin tam merkezinde bulunan ve kentte yaşayan insanların hemen her gün görebildiği veya üzerinden geçtiği köprülerin tarihi bir kente yakışmadığı tartışma götürmez bir gerçek olduğunu kabullenerek çözüm yolları aranmalıdır. Ayrıca nedeni çokta mantıklı olmasa da köprülerden birinin ismi Erzincan köprüsüne dönüştürülmüştür.  

“Hiç değilse taş kaplama yapılsın”

Bosna Hersek’te Neretva Nehri üzerinde yer alan Mostar Köprüsünü restore eden ustalardan Ömer Kırmızı hala Bayburt’ta yaşıyor. Bayburtlu birçok taş ustasına bu fırsat verildiğinde mükemmel taş köprüleri Çoruh Nehri üzerinde inci gibi sıraya dizeceklerinden hiç kimsenin kuşkusu yoktur. Mevcut beton köprülerin tamamı Bayburt taşından kaplama yapılacak olsa bile şu anki görüntülerinden daha güzel olacaktır.

Köprülerin taş köprüye dönüştürülmesi konusu devlet imkânlarıyla yapılmayacak olursa, o zaman Bayburtlular gerçek manada taşın altına ellerini kendileri sokmalıdırlar.

“Bayburtlular hayırseverdir”

İyi bilinir ki Bayburtlular yardım severlik konusunda Türkiye’de parmakla gösterilenler arasında ilk sırada yerlerini alırlar. Yapılacak olan ve tarihi kente yakışacak bir proje başlatılarak, il dışı ve yurt dışı başta olmak üzere bütün Bayburtluların desteğiyle 1 veya 2 köprü örnek taş köprüye dönüştürülebilir. Belediye veya bazı STK’lar böyle bir girişimin öncülüğünü de yapabilirler. Ya da Bayburtlu olan iş insanlarından birisi kendi ismini vermek üzere böyle bir köprünün yapılmasına vesile olabilir.

Cami, Okul, Kur’an Kursu, Huzurevi gibi hayır işleri yapan hayırsever Bayburtlular, hiçbir zaman unutulmaz ve hayırla yad edilirler. Köprü yapacak olan hayırseverler de her gün o köprüyü görenler veya üzerinden geçenler tarafından hayırla yad edileceklerdir.

“İlkleri başaranlar, unutulmayanlar arasında yerlerini alırlar”

Belki de şöyle bir yolda izlenebilir; İl dışında faaliyet gösteren sayısı yüzün üzerinde olan Bayburt Dernekleri istişare ederek bu konuda sorumluluk üstlenebilirler. Eğer bunu başaracak olursalar, bundan sonraki benzer hizmetleri de bu şehre kazandırmanın yolunu da açmış olurlar.

Ya da, Bayburt Eğitim Kültür ve Hizmet Vakfı yönetimi alacağı kararla ilk kaplama taş köprü yapımını üstlenerek, bir başlangıca imza atmış ve örnek bir davranış sergilemiş olurlar.

Veya Bayburt Grup, yaptığı Hacı Kıyasi Şentürk Camisinin yanı başında bulunan köprüyü Bayburt taşıyla kaplatarak taş köprüye dönüştürmek suretiyle de bir başlangıca öncülük yapabilir.

Beklide Bayburt Doğal Taş Fabrikasının iştirakçileri olan Bayburt İl Özel İdaresi, Bayburt Belediyesi, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası, Bayburt Ziraat Odası ve Taşçılar Derneği işbirliğiyle yaptıracakları bir taş kaplama köprüyle başkalarını teşvik etmiş olurlar.

Daha da farklı düşünecek olursak, 1989 yılından buyana Bayburt’a Milletvekili olarak hizmet vermiş olanların en azından bu kentte çakılı bir çivileri olması anlayışıyla bedelini paylaşarak bir köprü yaptırabilirler.

Çoruh Nehri üzerindeki köprüleri, nehre ve kente yakışır köprüler haline dönüştürebilmek için değişik fikir ve alternatif çözümler de oluşturmak kaydıyla böyle bir başlangıcın stardı verilebilir. En azından bir örnekle başlanabilir.

Yapılacak olan taş kaplama köprü veya köprüler, yeni yüzyıla yakışacağı gibi geçme garantili köprüler arasında yer almayacaktır…

“İnanmak başarmanın yarısıdır”

Unutulmamalıdır ki, bu şehrin insanları inanarak başlattıkları bir imza kampanyasıyla Araklı yolundaki çift tüp tünelinin yapılmasının fitilini ateşlemiş ve başarmışlardır.

Bayburt Medya

 

 

 

İlgili Haberler