Dolar 32,3680
Euro 34,9630
Altın 2.325,55
BİST 9.127,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 16°C
Az Bulutlu
Bayburt
16°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Tarım Yerleşkesi Fizibilite Alan Çalışması

Tarım Yerleşkesi Fizibilite Alan Çalışması
25 Ocak 2016 22:03 | Son Güncellenme: 28 Ocak 2016 20:24
A+
A-

Bayburt Mühendis, Mimar, Tekniker ve Teknisyenler Derneği (Teknik Forum) tarafından detaylı olarak yaptıkları Bayburt Tarım Yerleşkesi Fizibilite çalışmasını yazılı bir basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaştı.

Tarım Yerleşkesi projesi içerisinde, hayvan alım satım işlemlerinin yapıldığı hayvan pazarı, yem ve kaba yem alım satım işlemlerinin yapıldığı yem pazarı ve kaba yem borsası, kesim işleminin yapılacağı kesimhane, sokak hayvanları barınağı, çiftçinin ürettiği ürünlerini satabileceği bir kent pazarı, Tarımsal organizasyon tanıtım ve cirit gösterilerinin yapılabileceği bir alan ve sosyal tesislerden oluşacak.

Teknik Forum Derneği yöneticileri yaptıkları fizibilite çalışmasında şu bilgilere yer verildiler;

Yapılacak raporlama çalışmasında Bayburt merkez tarım yerleşkesi projesi proje ortaklarından Teknik Forum derneğimiz 1. alternatif olarak belirlenen S.S.21 Şubat Küçük Sanayi Sitesi ile taşçılar arasında kalan bölüm 2. alternatif olarak hapishane yanı ve 3. Alternatif olarak Organize Sanayi karşısında bulunan arazi belirlenerek bu 3. alternatifler arasında aşağıdaki başlıklar kapsamında değerlendirmeler ve karşılaştırmalar yapılmıştır.

Alternatif 1 olan alan, alüvyon zemine sahip olup 5 m den sonra andezit ve tortul kayaçlar bulundurmaktadır. Bu tür zemin yapıları farklı oturmalardan dolayı yapılaşmaya el verişsiz olup aynı zamanda parçalı yapısından dolayı geçirimli ve boşluklu bir yapı teşkil etmektedir. Dolayısıyla her türlü atık yer altı suyuna karışacaktır. Bu durum proje sahasında ki yapılacak imalatlar için zemin iyileştirmesi gerektirecektir. Bu da projeye yaklaşık 1.750.000,00 TL ek maliyet getirmekte olup proje tahmini bedelinin % 5-10 arası artıracak ve dolgudan dolayı süre kaybına sebep olacaktır.

Bahse konu alan daha önce doğal taş fabrikası için düşünülmüş olup ilgili sebeplerden dolayı organize sanayi bölgesine kaydırılmıştır.

Alternatif 2 ve 3 alanı andezidik tüf (Bayburt taşı) olup zemin yönünden herhangi bir zemin iyileştirmeye gerek duyulmamaktadır.

KULLANMA VE İÇME SUYU DURUMU

Alternatif 1’de yapılacak olan tüm imalatların içme ve kullanma suyu ihtiyacı belediyenin mevcut şebekesinden ve yer altı suyundan karşılanabilir. Ancak yer altı suyu kullanımı enerji ihtiyacını artıracaktır, yer altı suyu seviyesini düşürdüğünden maliyetleri artırarak doğal yapıya zarar verecektir.

Alternatif 2 belediyenin içme suyu deposundan su almaya elverişli olduğundan yapılacak olan şebeke hattıyla projenin ihtiyacı olan içme ve kullanma suyu karşılanacaktır.

Alternatif 3 belediyenin içme suyu deposundan su almaya elverişli olduğundan yapılacak olan şebeke hattıyla projenin ihtiyacı olan içme ve kullanma suyu karşılanacaktır. Ayrıca organize sanayi bölgesine alternatif su projeleri devam etmekte olup mevcut projede bu kaynaklardan desteklenebilir.

KATI ATIK VE KANALİZASYON VE MEVCUT ALT YAPIYA ENTEGRE DURUMU

Alternatif 1 mevcut sanayide katı atık şebekesinin arıtma sistemi bulmadığından projeye bu konuda herhangi bir katkı sağlayamayacaktır. Söz konusu katı atık depolama ve arıtma sistemleri kurulmalıdır. Ancak yapılacak olan depolama ve arıtma sistemleri mevcut sanayi sitesine de hizmet verebilecektir, tabiki yapılan çalışmaların kapasitesine sanayi kullanımı dâhil edilmelidir. Bu da projeye ek maliyetler getirmektedir

Alternatif 2’de ise mevcut şebeke olduğundan bu noktada söz konusu projenin sadece arıtma yapılarak mevcut sisteme bağlantısı yapılabilir.

Alternatif 3’de mevcut organize sanayi bölgesinde şebeke olduğundan ayrıca yakın çevredeki projeler için arıtma kurulacağından bu şebeke ve arıtmalara entegre edilerek söz konusu sıkıntı giderilebilir. Ancak yapılması düşünülen arıtma sisteminin kapasitesi tarım yerleşkesi projesini kapsayacak şekilde artırılmalıdır. Bu durum organize sanayide yapılması düşünülen arıtma projesine ek maliyetler getirecektir.

HAYVANSAL ATIK VE SAKATATLAR

Alternatif 1’de ilgili atıklar uzak bölgelere taşınarak bertaraf edilmesi gerekmektedir.  Ancak bölge birinci başlıkta bahsettiğimiz üzere coğrafik ve jeolojik yapı sebebiyle Çoruh nehri ve içme suyu kaynaklarının kirlenmesine neden olacaktır. Önlem alınabilir ancak ek maliyetler gerektirecektir.

Alternatif 2’de ilgili atıklar uzak bölgelere taşınarak bertaraf edilmesi gerekmektedir. Bölge coğrafik ve jeolojik açıdan bu duruma müsaittir. Ancak yerleşim alanlarına yakın olması sebebiyle sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir.

Alternatif 3’de ilgili atıklar uzak bölgelere taşınarak bertaraf edilmesi gerekmektedir. Bölge coğrafik ve jeolojik açıdan bu durma müsaittir. Yerleşim alanlarına olan uzaklığı bu alternatif için önemli bir artıdır.

ÜST ÖLÇEKLİ İMAR DURUMU

Alternatif 1 Çoruh havzası koruma imar planıyla çelişmektedir. Yani Çoruh havzası turizme yönelik yatırımlarla desteklendiğinden mevcut proje muhteviyatı sebebiyle imar planıyla örtüşmemektedir.

Alternatif 2 kente olan yakınlığı ve gelişimin o bölgeye olması sebebiyle kentsel gelişme alanlarını sınırlandırmaktadır.

Alternatif 3 üst ölçekli planlarda organize sanayi bölgesi (OSB) ve küçük sanayi sitelerinin bu alanda yapılaşması söz konusu tesisin amacıyla örtüşmektedir.

ULAŞIM VE BAYBURT MERKEZE OLAN UZAKLIK

Alternatif 1 şehir merkezine 6,5 km uzaklıktadır. Mevcut sanayi sitesi sebebiyle toplu taşıma mevcuttur.

Alternatif 2 şehir merkezine 5,5 km uzaklıktadır. Toplu taşıma mevcut değildir. Ancak tanımlanacak olan güzergâh bu proje dışında başka yerleşkeler bulunmadığından, sadece bu projeye faydalı olacaktır ancak ilave yol yapılarak tanımlanacak olan hat cazip hale getirilebilir, buda projeye ek maliyetler getirecektir.

Alternatif 3 şehir merkezine 7 km uzaklıktadır. Toplu taşıma mevcut değildir. Ancak Bayburt – Gümüşhane ana arteri üzerinde olması sebebiyle şehirlerarası ulaşımının yanında arpalı ve Aydıntepe gibi bölge yerleşkelerine olan toplu taşımalarla da ulaşım sağlanacaktır. Tanımlanacak olan toplu taşımadan OSB ve küçük sanayi sitesi de faydalanabilecektir.

YAKIN ÇEVRE EKONOMİK ETKİLERİ

Alternatif 1 için söz konusu projemiz cazibe merkezi olacağından mevcut sanayinin ticari kapasitesini artıracak ve sanayi sitesi esnafına katkı sağlayacaktır. Ancak mevcut sanayi sitesi ve mermercilerin potansiyel gelişme alanları proje tarafından kullanılacağından bu tesislerin ilerleyen zamanda genişlemesine engel olacaktır.

Alternatif 2’nin katkı sağlayacağı herhangi bir birim bulunmamaktadır.

Alternatif 3’de bahse konu proje birçok yan sektörün oluşumunu tetikleyeceğinden (yem fabrikası , et işleme tesisleri vb.) Organize sanayindeki iş alanlarını artırabilecektir. Söz konusu projemiz cazibe merkezi olacağından mevcut sanayinin ticari kapasitesini artırabileceğinden dolayı küçük sanayi sitesi esnafına katkı sağlayacaktır.

YAKIN ÇEVREYE FİZİKİ ETKİLERİ

Alternatif 1’in mevcut yapılaşmalara nahoş koku olacağından çevreyi olumsuz etkileyecektir. Taşınacak katı atıklar ilk başlıkta belirtilen sebeplerden dolayı (jeolojik yapı)  Çoruh havzasını kirleteceği açıktır. Bu sebepten şehrin ve yine Çoruh’un akış yönünde bulunan turizm ve sosyal tesislerin olumsuz etkileneceği ön görülmektedir. Ayrıca konum rantından oluşacak yeni tesisler için gelişme alanları tariflenemediğinden fiziki konum yatırım konseptine uygun bulunmamıştır. Ayrıca yol kenarı mülkiyetlerinin muhtemel yapılaşması ve sanayi sitesi konumu sebebiyle projenin görünürlüğünü engelleyecektir.

Alternatif 2 hâkim rüzgâr güney batı yönünde olduğundan dolayı mevcutta bulunan ( kayışkıran mevkiindeki yerleşim alanları) yerleşim alanlarına koku sıkıntısı oluşturacaktır. Ayrıca mevcut katı atık depolama alanı(çöp alanı) konumu sebebiyle projeye koku sıkıntısı oluşturacaktır. Proje alanı ana yol akslarından uzakta olup görünürlüğü azdır. Şehir merkezinden geçen Pönserek deresinin membaa kaynağında bulması nedeniyle Pönserek derenin kirletmesine neden olacak dolayısıyla yerleşim alanlarını olumsuz etkileyecektir.  Konum yatırım konsepti olarak tetikleyebileceği hiç bir proje yoktur. İlerleyen zamanlarda muhtemel Proje gelişim sürecinde ilave edilebilecek bina ve ek tesisler açısından potansiyel fiziki alanına sahiptir.

Alternatif 3’ün kokusal olarak etkileyebileceği yerleşim alanı yoktur. Zira çevresinde OSB ve küçük sanayi sitesi dışında yerleşim yeri bulunmamaktadır. Proje alanı ana yol aksı kenarında olduğundan görünür konumdadır. Şehri etkileyebilecek akarsu havzası bulunmamaktadır. Mevcutta bulunan dere yatağının akış rejimi kuzey-batı yönüne olduğundan şehri etkilenmesi söz konusu değildir. Konum yatırım konsepti sağlayacak yan sektörlere öncülük edebileceği alanlar bulunmaktadır (OSB, küçük sanayi ve potansiyel projeler ) . Aynı zamanda Aydıntepe ve arpalı gibi nüfus yoğunluğu fazla olan yerleşkelere yakınlığı sebebiyle proje kapsamında olan  tesisler  (kesimhane, hayvan pazarı vb)  bu yerleşkelerin ihtiyaçlarına da cevap vereceğinden. Bu yerleşkeler için proje kapsamında olan tesislerin yapılmasına gerek kalmayacaktır. Bahse konu yerleşim bölgelerine ekonomik katkı sağlayacaktır. Proje gelişim sürecinde ilave edilebilecek bina ve ek tesisler açısından potansiyel fiziki alanına sahiptir.

İKLİMSEL ÖZELLİKLER

Alternatif 1 hâkim rüzgâra maruz kalmaktadır. Güneşlenme açısından uygun konumdadır. Kış aylarında Çoruh vadisinin etkisiyle ayaz ve don olaylarına maruz kalmaktadır.

Alternatif 2 hâkim rüzgâra maruz kalmaktadır. Güneşlenme açısından uygun konumdadır.

Alternatif 3 hâkim rüzgâra diğer alternatiflere göre daha az maruz kalmaktadır. Bu durum söz konusu alanın sıcaklık olarak alternatiflerine göre bir kaç derece avantajlı olmasını sağlayacaktır. Güneşlenme açısından uygun konumdadır.

TOPOĞRAFYA

Alternatif 1 proje alanı içerisinde eğim bulunmamasına rağmen karayolundan 10 m aşağıda konumlanmıştır. Proje alanı Çoruh havzası içerisinde bulunduğundan taşkın koruma önlemi alınmalı ve taşkın koruma üst kotuna kadar dolgu yapılmalıdır. Bunun yanında alt yapı yapılabilmesi için proje arazi kotuna ilave dolgu yapılması nedeniyle süre ve maliyet açısından projeyi olumsuz etkileyecektir.

Alternatif 2 ve 3 alan içerisinde %9-10 eğim bulunmaktadır. Bu durum proje içerisindeki farklı birimlerin ayrıştırılması açısından avantaj olarak değerlendirilebilir ve alt yapının uygulanabilirliğini artıracaktır. Ancak mevcut eğim projeye ek maliyetler getirecektir (istinat vb.).

KAMULAŞTIRMA (İMAR UYGULAMALARI, MÜLKİYET DURUMU)

Alternatif 1’de söz konusu alan maliye hazinesine ait olup kamulaştırılması için ek maliyet bulunmamaktadır. Ancak karayolu kenarında bulunan özel mülkiyetlerin projenin rantabilitesinin artırılması adına kamulaştırılması gerekebilir bu da projeye ek maliyet ve süre getirecektir. Yapılan işlemler sonucu elde edilecek toplam alan 186500 m2 dir

Alternatif 2’de söz konusu taşınmaz Bayburt belediyesine aittir. Kamulaştırma maliyeti söz konusu değildir.

Alternatif 3’de bahse konu taşınmaz mera tahdidi yapılmıştır. Dolayısıyla projenin buraya yapılması durumunda ilgili kurumlardan izin alınması gerekecektir. Ancak mülkiyet niteliği tahdidi aşamasında olduğundan ve henüz mera tasdiki yapılmadığından ilgili alanın projeye tahsis edilme süreci kısa olacaktır. Ayrıca proje alanı içerisinde 2 adet toplamda 10652 m² şahıs mülkiyeti taşınmaz bulunmaktadır. Bu taşınmazların kamulaştırılması ek maliyet olarak projeye yansıyacaktır ve süre kaybına sebep olacaktır.

PROJE UYGULANMA SÜRECİ

Alternatif 1’de zemin iyileştirmesi ve kot düzeltilmesi sebebiyle tahmini 1.250.000 m3 dolgu yapılması gerekecektir dolayısıyla yaklaşık 1 yıllık ilave süre gerekecektir. Yol ile taşınmaz arasında özel mülkiyet bulunduğundan kamulaştırma ve ilgili kurumlardan izin alınma süreci olacaktır. İlgili izinler ve kamulaştırma süreci dolgu yapılma süresince tamamlanabilir.

Alternatif 2’de izin alınma ve kamulaştırma süreci bulunmamaktadır.

Alternatif 3’de söz konusu proje alanında kamulaştırma veya satın alma veya takas yapılması sonucunda mülkiyet sorunu ortadan kaldırılabilir. Dolayısıyla kamulaştırma süreci kısalacaktır. Ayrıca proje uygulama sürecinde söz konusu kamulaştırma çözümlenebilir. İlgili kurumlardan izin alınma süreci olacaktır.

GENEL DEĞERLENDİRME

Yapılan karşılaştırmalar neticesinde genel olarak bütün alternatiflerin kendilerine göre artıları olması yanında alternatif 3’ün (Organize Sanayi karşısı) birçok noktadan avantajlar barındırdığı tarafımızca görülmüştür. Bunun yanında diğer alternatiflere göre 3. Alternatifin en önemli dezavantajı olarak kamulaştırması ve arazi tahsisi olarak görülse de projenin ehemmiyeti göz önüne alındığında bunların ivedilikle halledileceğini düşünmekteyiz.

Teknik Forum Derneği Yönetim Kurulu

Alternatif 1 Alternatif 2 Alternatif 3 Alternatiflerin - Genel Görüntüleri

 

 

YORUMLAR

  1. KD-69 dedi ki:

    Sonuç ne olursa olsun Bayburt kazanmalı…İdari konumunda olanlar en doğru kararı verecekler kanaatindeyim…Lakin bu mevzuda söz sahibi olanlar çiftciler ve hayvancılıkla bizzat uğraşanlardır.Çünkü yatırımın özü budur.Diğerlerinin elbet görüşleri Bayburtlu olarak önemlidir ama radikal ağızlar sadece menfaatten ibarettir…SAYGILARIMLA…

  2. emre dedi ki:

    Sayın gutbetci sözkonusu mete memis degil sayın başkan ısrarla başka ve kendi dileklerini istemektedir ama su varki bu pureje mantıklı olanı bizce budur çünkü köylü esnafının büyük bir bölümü 21 subat san sit.simdi köylü esnafı salı günleri pazara gelecek altarnetif 2 ye gidecek 6 km tekrar kamyon kamyonet traktör ve tarım eletlerini yaptırmak icin tekrar geri dönüp 6+7=13km yol yapacaktır.sunun bilinmesinde gercek varki köylü esnafı 1 civataya dahi 21.san sit gitmektedir buda köylü esnafının karınadır.başkanın istedigi yerde bir vakit namaz kılacak yer dahi yoktur söz konusu sanayi ise orası toplu is merkezidir bütün büyük esnaflar 21 subattadır buda müsterinin karınadır.bakın oto galeri cöp bölgesini ama servisleri 21 subatta sizce dogrusu nedir tarım alanı satıcıları ve srvisi 21 subatta hayvan pazarı orda komyon tamircisi vb 21 subatta.halciler orda arac tamiei 21 subatta ve güzel olan taraf hepsi birbirine baglı olacak ve ana yoldan en fazla 500 metre mesafe gerisini siz düsünün.saygılarımla

  3. gurbetci dedi ki:

    Emre bey cengiz beyin ilk yorumda yaptığı eleştirileri ben basında göremedim örn: bentler ışıklandırma, kaldırım, gömülen milyonlarla ilgili vs sanayi sitesi olarak kahvede kendi kendinize konuşuyorsunuz sanırım. Ama eleştirdiğiniz insanlar kendi doğrularını her platformda acık acık ifade etmişler. Birde mete beyi bu kadar eleştirmenizi anlamıyorum sizin gibi düşünenler iyi düşünmeyenler kötü bu yanlış bir mantık.

  4. hakan dedi ki:

    Teknik arkadaşlara tesekur ederim rapor gayet şık ve anlaşılır.Birileri istediği olmayacak diye başladı ordan oraya kendilerini vurmaya böyle bir proje 3-5 esnafın gönlü olacak diye onların istediği yer secilmemeli.Arkadaşlar üzerine düşeni yapmış sıra çiftçi ve muhtarlarda arpalı beldesi aydintepe belediyesi kulis yapsin o ki bu işler sadece vekil ve bakana demeyle yol kesip bura olsun demeyle oluyor. Ama atladıkları şey bakanımız en doğru yolu bulur bundan hiç şüphem yok.

  5. Bayburt u Çirkinleştirmeyin LÜTFEN !!! dedi ki:

    BAYBURT TA YER VE RANTLAR GÜÇLÜNÜN ELİNDE KALIYOR…!!!

    SONUÇ OLARAK BİREYSEL KALKINMA OLUYOR SAYIN BÜYÜKLERİM BENİM NE İŞYERİM VAR NEDE ARSAM

    SONUÇLARA BAKMAK İÇİN UZAĞA GİTMEYE GEREK YOK KALEYE ÇIKIN, HERFENELERİN YAPILDIĞI, YÜZME ALANLARININ, CAMIŞ GÜREŞLERİNİN YAPILIP VE İNSANLARIN NEFES ALDIĞI OOOOOOOO ALANLAR KİMLERİN TOZLU ELLERİNDE KALDIĞINI GÖRÜN AÇIN ŞU GÖZÜNÜZÜ HER YER GÜÇLÜNÜN YERİ OLUYOR VE BUNLARA SEBEP OLUP BİZLERİN VE HAYVANLARIN ALANLARINI KÜÇÜK KÜRESEL SERMAYEYE ARMAĞAN EDEN İNSANLARI UNUTMAYIN.

    DİĞER TARAFLARA BAKIN BAYBURT UN KUMSALLARI ÇİFT ÇATAL, GOLLUK, DURSUNUN YERİ, KOPUZ VE SAYAMADIĞIM YERLER YİNE BÜYÜKLERİMİZİM ELİYLE YA BETONLAŞTIRILDI YADA BİRİLERİNE KAYNAK OLARAK KULLANDIRILIYOR VE HALA BU DEVAM EDİYOR,

    BİRDE BÜYÜKLERİMİZİN ÜRETTİKLERİ NE VARSA (İMARDA, HAVADA, KARADA, ÇORUH TA) ÇİRKİNLİKTE SINIR TANIMAYAN ŞEKİLLENDİRMELERLE MİLLETE SUNMALARI AYRICA TARTIŞILMASI !!! AMA TARTIŞMAYADA GEREK YOK …

    İNŞALLAH BU PROJE BİRİLERİNİN ELİNE KALMAZ ORTAK AKIL İLE ÇÖZÜME ULAŞTIRILIR.

    BİRİLERİNİN DEĞİL BAYBURT UN KAZANDIĞI BİR YATIRIM OLUR….

    SEVGİYLE KALIN BİRBİRİNİZİ ÜZMEYİN BUNA DEĞECEK BİR BAYBURT YOK ŞU ANDA…

  6. Kadir dedi ki:

    Dernek olarak savunduğumuz BAYBURT MASASI projesini gelin hep beraber hayata geçirelim teknik elemanıyla , ziraatcısıyla , sanayicisiyle , ticaretcisiyle , yöneticisiyle hepbirlikte BAYBURT olalım ve memleketimiz adına ortak doğrumuzu gür bir sesle memleketimizin kıymetli basın mensupları aracılığı ile duyuralım ve en önemlisi BİRLİK olalım.Saygılarımla

  7. mert dedi ki:

    Sayın bel başkanı saklıcennet nerede dsi istihtam alan nerede 21 subat san sit nerede purojeye iyi bakın isterseniz 1000 dönüm var heralde o arada.sizler heralde 21 subat sanayi sitesini iyice bitirmenin hesabındasınız adamlara 15 yıldır tapı vermemişsiniz cöp almaktan baska bise yapmamıssıniz. adamlar perişan halde sizn istediginiz yerde her taraf ev villa ortalık ev dolu.yarın yerlesim yerleri olacak evler dilacak bu puroje ne olacak. haaaa sizde heralde birilerinin yaptıgı gibi yapacaksınız…

  8. emre dedi ki:

    Sayın gurbetcii cengiz bey ve saz arkadasları her pilatformda yanlıs gördülleri konuları dile getirmiştirler bundan süpe duymayasın.cengiz ve saz arkadasları bu bayburt camiyasında kendileri ısbat etmişlerdir.bu yatırım bu memlekete gelecek ama bunun en mantıklı ve en dogru yerin bulunması lazımdir bu konusmalar tabiki hepizin fikrine ve mantıgına acıktır.eyer yolun düserse bayburtta eski yatırım merkezlari ve su anki posizyonları bi bak yok bayburtta yasıyorsan eger sende bu güne kadar yanlıs yapılan gömülen milyonların puroje sözcüsüzün heralde.burada istenilen mevzu köylü esnafın ve sehir esnafının bir arada özleşmiş bir ticaret sergilemesidir

  9. Teknik forum dedi ki:

    Raporumuza olan yorumlar bizi ziyadesiyle mutlu etti yorum yapan herkese teşekkür ediyor , her türlü yoruma açık olduğumuzu bildirmek istiyoruz. Tabi ki saygı çerçevesinde olanlara , biz bu raporu hazırlarken üyelerimizle birlikte fikir alış verişi yaparak hazırladık ve bunu memleketimize bir faydamız dokunur mu diye yaptık. Muhakkak bu rapor geliştirilebilir. Fikirlerini bizimle paylaşmak isteyen herkesle konuşmaya istişareye hazırız. Bizler bu memleketin çocuklarıyız ulaşmak isteyenler için adresimiz ve ulaşım yollarımız her daim açıktır. Saygılarımızla

  10. gurbetci dedi ki:

    Bakıyorum da Bayburt ilinde herkes kendi mesleğinin haricinde her şeyden anlıyor. Syn Teknik forum yöneticileri derneğinizde boş yer varsa cengiz bey ve saz ekibini de alın. Olaya o kadar art niyetli yaklaşıyorsunuz ki tutturmuşsunuz zemin? Anlaşılan zemin haricinde diğer maddeler üzerinde hem fikirsiniz. Zemine gelince arkadaşlar 3 alternatif içinde en kötüsünün orası olduğunu söylemişler olmaz dememişler olur ama maliyetli olur demişler. Diğer bir mevzu bu arkadaşların bu konuda sizin gibi bir beklentisi söz konusu değil bence olaya samimi yaklaşmışlar fikirlerini söylemişler. 21. şubat yönetimindeki arkadaşlar Bayburt ilinde kendi tabirleriyle o kadar yanlış oluyorsa şimdiye kadar neden sustular niçin konuşmadılar ? Cengiz bey kimse sizi tutmadı konuşsaydınız belki bugün size hak verirdim. Bu arkadaşların söylemleri ara ara basına düşüyor hataları ara sıra olmasına rağmen samimiler. Sizlerde size düşen konular üzerinde bi çalışma yapın artılarınızı eksilerinizi sunun tıpkı bakanın dediği gibi bu sadece teknik bir mevzu değil bu konunun sosyal yönleri de var bunları bulup çıkarmak size, ticaret odasına, esnaf sanatkarlar odasına düşer yapılana kulp bulmak yerine üzerinize düşeni yapın…

  11. emre dedi ki:

    Sayın teknik form oranında kaderini şu anki otogar dedigimiz yer varya zamanın bel baskanının parayı gömdügü ve dünyada tek saçma otagar. esnafa sorulmadan bilirkisilere. hal var orada bilmem haberiniz varmı. zahra isi yapanlarda var orda hani maliyet düsükya sizin tabirimizde ama simdi orada hicbir türlü faliyet söz konusu degildir. Bayburtta halcilik sektörünü bititen orasıdır istersen eski toptancılara bisor.sen olsan sana odagın basında dükkan verseler ki gel burada tıraktör sat sen gidermisin oraya sende iyi biliyon orada hicbirseyin olmayacagını (hapishane cöplük bölgesi) sunu size anlatmak istiyorum onun bunun lafıyla kendi mesleginizi lekelemeyin.sözkonusu zemine gelince bu sözeunuze deliler bile gülmez sanayi icerisinde yaz ve kıs olmak sartıyla hergün yüzbinerce ton yüklü kam.tır gelmektedir isyerlerinin icinde cok agır sarıla bilecek makinalr var bunlar bos sözlerdir sayın cumhur baskanımız denizin altından otaban gecirdi belki haberiniz vardır.eyer bukadar bilir kisisiniz hayri tekinin yaptıgı 15 katı bina nerede gidin bi bakın coruh neyrinden nekadar uzak ve kac binton beton var cok cökmüs batıyor bukadar.su olmayan yere tas fabrikası kurulur suyu olmaz sizce mantık nerde o fabrika suzuz calısman sayın yumak sag olsun.bu gibi hatalar halka esnafa köylüye matti zarar vermektedir.bu konuyu 21 subat sanayi sitesinde düsünmeyen yerini mevkisini bırakıp gitsin aklın yolu birdir.söz konusu masrafa gelirsek. KENDİLERİNİN YAPMİS OLDUGU BOS MASRAFLAR BU PUREJE GİBİ PN TANE YAPARDI SECIM ZAMANI KALDIRIM SECIM ZAMANI ASFALT SECIMDE SOMRA CÖÖÖP BAYBURT BELEDİYESİ ACIKLASIN NEKADARMIS BU LIMIT BI GORELIM KAC MILYON. BEL.GÖREVİ TİCARET DEGİL HIZMETTIR.cöp cevresinde kimlerin yeri var onuda acıklasın imar müdürü…

  12. Baki dedi ki:

    Alternatif 3 üst ölçekli planlarda organize sanayi bölgesi (OSB) ve küçük sanayi sitelerinin bu alanda yapılaşması söz konusu tesisin amacıyla örtüşmektedir.

    Sayın teknik forum ekibi şu maddeyi araştırarakmı yaptınız merak ediyorum Bayburt’ta tek bir küçük sanayi sitesi vardır. T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteği ve izniyle yapılmıştır. maddede bahsettiğiniz ve ismini dahi bilmediğiniz küçük sanayi olarak ismini söyledğiniz yerin resmi olarak ünvanı kayışkıran toplu iş merkezi olarak geçmektedir ve sanayi ile iştigal eden esnaf sayısı 15 -20 civarındadır. Sanayi ile ilgisi bulunmamakta ve ayrıca o bölgeye astıkları tabela ile suç işlemektedirler.

    Resmi sanayi sitesi olan 21 Şubat sanayi sitesi belittiğim gibi Bayburt’ta tek resmi sanayi sitesidir. bi zahmet böyle bir rapor hazırlıyorsanız girip T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının sitesine bir bakın insanları yanlış yönlendirmeyin.

    Ayrıca Mevcut arzilarde bire bir görerek keşif yaptınızmı 2 nolu seçenek olan çöplük karşısındaki arazinin yamaç olmasından dolayı yapılacak düzeltme maliyetini neden hesaplamadınız ?

    Ayrıca hazırlamış olduğunuz rapor hakkındaki elleştirilere neden cevap vermiyorsunuz savunamayacağınız raporları neden hazırlıyorsunuz. demekki sizde Bayburt’a değil belli amaçlara hizmet eden bir derneksiniz.

  13. Bayburtlu dedi ki:

    Saygı değer Başkanı ve hemşehrilerim, naçizane ben deniz teknik eleman değilim.
    Lakin şu ifade etmem gerekirse ülkemizin genel hastalığı olan her konuda siyasetten konu bakmaktan ziyade, gerçekten nereye yapılması gerekir bunu yapabilmek ve bu yapılanın Bayburt geneline maddi ve manevi en faydalı olanı hangisi ona bakalım;
    Ayrıca yılardır şunu hiç unutmam (bu dönem kış olduğu için zor olacaktır.) sene 2007-2008 olması lazım aylardan Ağustos Seydi Yakup köyüne ziyaretin olduğu yere gittik bir esinti var, o esnada Bayburt merkeze Aydıntepe ovasına, kısanta tarafına kısa Bayburt genelini göre bildiğim kadarına baktım ve o tarihte bu alanlar zirai olarak en iyi nasıl olmalı bu konunun uzmanları bir incelese diye düşündüm;
    Evet Bayburt’a birde Seydi Yakup ziyaret noktasından bir bakılsın o eşsiz manzaraya ne dersiniz.

  14. Cengiz dedi ki:

    Sayın teknik forumcu arkadaşlar alüvyon zemin ve dere yatağı konusundaki açıklamanızı bekliyoruz.

  15. Vatandaş dedi ki:

    Açıkcası bu olaydan bişe anlamadım ama proje dediğin böyle olmalı herşey düşünülmüş ve rakamlarla altarnatiflerle sunulmuş…Ekipdekileri tebrik ediyorum

  16. ziya dedi ki:

    Devletini, Milletini,Memleketini canı gönülden seven biri olarak, memleketimiz için çakılacak her bir çivide emeği geçen arkadaşlara teşekkürü bir borç sayıyorum. Özellikle bu çalışmanın paylaşılmasını da sağlayan Bayburt Medya ve ekibine teşekkür ediyorum. Ayrıca siyasetten uzak,tarafsız,realist düşüncenin bir sonucu olarak şehrin dinamiklerini de göz önünde bulundurarak farklı alternatifler ile karşımıza çıkan Teknik Foruma teşekkür ediyorum.

  17. avss dedi ki:

    RAPORUNUZUN TAMAMINI OKUDUM VE ÇALIŞMANIZDAN DOLAYI EMEĞİ GECEN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİ BU KONUDA BİR İKİ HUSUSTA KATKI SUNARAK FİKRİMİ BEYAN ETMEK İSTERİM.
    ZEMİN
    ALTERNATİF 1 DE ÇOK KATLI BİNALARDA SADECE ZEMİN İYİLEŞTİRMESİNİN YETERLİ OLAMAYACAKTIR AYRICA FORE KAZIK KULLANILMASI GEREKECEKTİR BUNUN DA MALİYETE OLUMSUZ ETKİSİ OLACAKTIR.
    İÇMESUYU
    ALTERNATİF 3 TE İÇME SUYU SAĞLANABİLMESİ İÇİN KOT SORUNUNDAN DOLAYI TERFİ HİDROFOR VB. ŞEKİLDE TERFİ SAĞLANMASI GEREKMEKTEDİR BUDA SÜREKLİ BİR ENERJİ MALİYETİ OLUŞTURACAKTIR.
    KANALİZASYON VE KATI ATIKLAR
    ALTERNATİF 3 TE OSB KANALİZASYON ŞEBEKESİ MARİFETİYLE ALANA YAPILACAK ORTAK ARITMA TESİSİYLE KANALİZASYON BERTARAFI DÜŞÜNÜLMÜŞTÜR Kİ BU TESİS NEREYE YAPILIRSA YAPILSIN ARITMA TESİSİ OLMAZ SA OLMAZDIR FAKAT ALTERNATİF 1 VE ALTERNATİF 3 SANAYİ SİTELERİNİN DE KULLANIMI DÜŞÜNÜLDÜĞÜ İÇİN KİMYASAL VE BİYOLOJİK ARITMA BİRLİKTE YAPILDIĞI KOMPLİKE BİR SİSTEME İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR ALTERNATİF 2 İÇİN BİYOLOJİK ARITMA YETERLİ OLACAKTIR BUDA YATIRIM VE İŞLETME MALİYETLERİNİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ETKİLEYECEKTİR.
    AYRICA ALTERNATİF 3 ÜN BULUNDUĞU ALANDA ARITMA SUYUNUN DEŞARJ EDEBİLMEK İÇİN ALICI BİR ORTAM BULUNMAMAKTADIR BU SORUN FOSEPTİK YAPILARAK ÇÖZÜLEBİLİR FAKAT BU DURUM OSB NİN KARŞISINDA BULUNAN YOL ALTI KÖYÜNÜN İÇMESUYU KAYNAKLARINI VE DİRENAJLARIN DA OLUMSUZ SONUÇLAR OLUŞTURACAKTIR
    BUNUNLA BİRLİKTE ARITMA ÇAMURUNUN VE KATI ATIKLARIN BERTARAFI DA BU ALANDA MÜMKÜN DEĞİLDİR.
    ÖZETLE ŞAHSİ FİKRİM ALTERNATİF 2 ÜZERİNDE YOĞUNLAŞILMALIDIR
    KAMULAŞTIRMA SORUNU YOK
    İÇMESUYU KANALİZASYON ŞEBEKESİ HAZIR
    KATI ATIK BERTARAF TESİSİNE YAKIN
    DAHA EKONOMİK
    ŞEHRE YAKIN FAKAT ŞEHRİN DIŞNDA
    İLÇE VE BÜYÜK KÖYLERİN GÜZERGAHİ ÜZERİNDE
    ALTERNATİF 2 VE YENİ YAPILAN SANAYİ SİTESİ ARASINADA YAPILACAK YOLLA (YAKLAŞIK 1,5 KM) BAĞLANTI SAĞLANIR VE ALTERNATİF 2 ,SANAYİ SİTESİ VE OSB BAĞLANTISI SAĞLANIR
    NOT : BU TESİS PLANLANIRKEN DOLMUŞLAR İÇİNDE BİR STOK ALANI YAPILIRSA DOLMUŞ VE ULAŞIM SORUNU ÇÖZÜLÜR VE CUMHURİYET CADDESİNDEKİ GARABET TE ORTADAN KALKAR

  18. serdar dedi ki:

    yetkililerden tarım yerleşkesi içerisine Et Balık Kurumu yapmalarını da öneriyorum. umarım bu önerim dikkate alınır.. Erzurumda Et Balık Kurumu tabiri caizse bedavaya et veriyor. yetkililerin dikkatine..

  19. Vatandaş dedi ki:

    Burdan ilk önce naci ağbalı ve teknik forum arkadaşları tebrik ederim , görünen o ki eskiden olduğu gibi (örneğin hastane yeri) hatır gönül işi olsun küçük olsun bizim olsun mantığı güdülmeyecek ve üç beş kişinin dediği olmayacak bir muhalefet olarak inşallah böyle devam eder bir değişiklik olmaz. Yürü naci ağbal kim tutar seni…

  20. hakan dedi ki:

    cengiz beye katılıyorumm

  21. bayburtlu dedi ki:

    Teknik Forum Derneği Yönetim Kurulu bu çalışmasından dolayı tebrik ediyorum. Memleketimiz gelişecekse bu tür sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarının dikkate alınması gerekmektedir. Ziraat Odası Başkanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve ilgili kuruluşlarında böyle teknik ve bilimsel çalışma yapması ve kamu oyuna açıklaması gerekmektedir. O zaman yetkililerde bunları dikkate alırlar ve en doğrusu neyse o yapılır. Bizlerde vatandaş olarak düşüncelerimizi paylaşalım lütfen.

  22. Cengiz dedi ki:

    Sayın teknik forumdaki arkadaşlar alüvyon zemin vede dere yatağı diyorsunuz yerleşkede kaç katlı yerler var ben söyleyeyim bir katlı peki çoruh kenarına yapılan erzurum köprüsü yanındaki binalar kaç katlı erzurum köprüsü yanı dere yatağı degilmi buradaki yapılaşmalara neden müsade ediliyor ayrıyeten mermer fabrikası zeminden dolayı organizeye kaymamış siyaseten kaydırılmış olup o fabrikanın suyu olmayan bir organizede çalışması mümkün olmayacaktır bunun dereyatağı kirlenir diyorsunuz. size bu görevi kim vermişse bazı şeyleri tembih etmiş belliki. Belediye başkanının bu ısrarını anlamak mümkün değil tutturmuş aydıntepe peki Demirözü ne olacak Demirözünden gelenler şehre uğramadan şehir esnafından ihtiyaç görmeden hayvan pazarına uğrayıp gidecek öğlemi sonra tarım makina satıcılarına sebze ve meyva satıcılarına sorulmuşmu ben yaptım oldu zihniyeti bu şehri bu hale getirmiştir belediye başkanının biri dsi nin yazısına rağmen çoruhun içine betonları gömer diğeri gelir yıkar peki bu paralar kimden çıkar Bayburt ludan sökülecegi bilinmesine rağmen elektrik direkleri dikilir onlar sökülür saat kulesinin etrafına yapılan kaldırımlardan araçlar dönemez sökülür vede bunları yapanlar tekrar ödüllendirilir artık bu yanlışları sizlere yaptırmayacağız stk lar olarak gerekirse bu yanlışları yapanları ulusal basındada rezil edeceğiz yeter artık şirin Bayburt umuzu artık sizlerin elinde oyuncak etmeyeceğiz Sayın bakanımız vede sayın vekilimiz Bayburt umuz için ümitlerimiz sizlele yeşerdi lütfen elinizi çabuk tutunuz.