Dolar 32,5969
Euro 34,8046
Altın 2.501,74
BİST 9.476,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 22°C
Az Bulutlu
Bayburt
22°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 24°C

Tarihi Un Değirmeni Teknolojiye Kafa Tutuyor

21 Ekim 2015 09:26 | Son Güncellenme: 5 Kasım 2015 09:46
A+
A-

Bayburt’a bağlı Kıratlı köyünde bulunan ve bir asırdan daha önce yapılmış un değirmeni ilk günkü gibi faaliyet gösteriyor.

Tarihin bir çok gizemlerini ve teknolojisini içerisinde barındıran un değirmenini işleten Sinan Turgut, su sayesinde dönen çarkların faaliyete geçirdiği değirmende öğütülen tahıllar fabrikalardakinden çok farklı ve doğal olduğunu vurguladı. Turgut, değirmenin Ermeniler tarafından bir asrı aşan süre öncesinde yapılmış olduğunu, 1923 yılında dedesi tarafından satın alınan değirmenin üç kuşaktan beri kendilerinin çalıştırdığını belirtti.

Çevre illlerden getirilen tahılların yıllardır öğütüldüğü değirmende, para karşılığı değil yüzde oranında ürün almak şartıyla hizmet verildiğini söyledi. Tarihi değirmenin sadece 1980 li yıllarda çatısının değişmesinin dışında her yönüyle doğal bir görünüme sahip olması ve 3 ayrı su çarkıyla çalışıyor olması büyük ilgi çekiyor. İşletmenin sahibi Sinan Turgut Bayburt Medya kameralarına tarihi değirmenin dünü bugünü ve çalışma sistemiyle ilgili önemli bilgiler verdi.

Tahıllarını değirmene getirenlerin açıklamaları dahil tarihi un değirmeniyle ilgili yaptığımız çekimlerin tamamını görüntülerde izleyebilirsiniz.

Fotoğraf Galeri Buton

https://www.youtube.com/watch?v=7E10P82lJII

YORUMLAR

  1. mevlüt dedi ki:

    o değirmende çok buğday üğüttüm değirmenin asıl adı kıratlı köyü culfalar kabilesinin kazar oğlo un değirmeni baba dostları selam olsun

  2. bahri dedi ki:

    ÇOCUKLUĞUMU HATIRLADIM.DEDEMLE BİRLİKTE DEĞİRMENDE MISIR ÖĞÜTTÜĞÜMÜZ YILLARI.AĞIZ TADINDA KEÇİ YOĞURDUNA UFALAYIP YEDİĞİMİZ MISIR EKMEKLERİNİ, TERE YAĞINI SICAK SOMUNLA BİRLİKTE YEDİĞİMİZ YILLARI.
    ÖNCELİKLE BAYBURT MEDYAYA GÜZEL BAYBURT’UMUZUN UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ GÜZELLİKLERİNİ BİZE HATIRLATTIĞI İÇİN SONSUZ TEŞEKKÜR EDİYORUM. ŞUNU SÖYLEMEDEN DE GEÇEMİYORUM MEDYANIN TURİZME EN ETKİLİ HİZMETİ BU OLSA GEREK. SAYGILARIMLA

  3. bekir dedi ki:

    tarihi ve kültürü günümüze taşımak sana yakışıyor emeğine sağlık iyiki varsın bayburt medya