Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 19°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
19°C
Hafif Yağmurlu
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 23°C
Çar 25°C

Tarih ve Kültür Şehrinin Beton Köprüleri

Tarih ve Kültür Şehrinin Beton Köprüleri
11 Ekim 2020 19:51 | Son Güncellenme: 11 Ekim 2020 20:57
A+
A-

Bayburt birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir belde olarak tarih ve kültür şehri diye anılmaktadır. Bu tarihi şehre yakışmayan görüntülerin ilk sıralarında ise Çoruh Nehri üzerindeki köprülerin halidir.

Birçok şehre nasip olmayan ve içerisinden nehir geçen illerden birisi olan Bayburt’ta, il merkezinden geçen Çoruh Nehri üzerindeki 9 köprünün 7 si betondan yapılmış, ikisi ise ne zaman yapıldığı bilinmeyen taş köprülerdir. İki eski taş köprüye bakıldığında ise  yıpranmış ve onarıma muhtaç halleriyle ayakta durabilmek için zamana karşı mücadele veren bir görüntü sergiliyorlar.

Cumhuriyetin ilk yıllarından buyana tarihi kentte örnek olması için dahi bir tane taş köprü yapılmış değil. Son çeyrek yıla bakıldığında ise Çoruh Nehri üzerinde insanların ve araçların geçebileceği köprülerin sayısı artarken tamamı şehirler arasında karayolu üzerinde bulunan betonarme köprülerin benzerleriyle donatılmış. Bunların büyük bir bölümü DSİ tarafından yapılırken sadece bent köprüsü 2001 yılında dönemim belediyesi tarafından yapılmış.

Son yıllarda Çoruh Nehri içerisinde ıslah projesi çalışmaları devam ederken hiç kimsenin aklına bu köprülerin yenilenerek taştan yapılması fikri gelmemiş gibi görünüyor. Çoruh Nehrinde 2. etap çalışmaları için ayrılan kaynaktan bahsedilirken köprülerle ilgili bir kaynağın olmadı gerçeği ise üzüntü vericidir. 2. Etap için ayrılan paraların bir bölümü taş köprülerin yapılması için kullanılabilir.

Bosna Hersek’in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan Mostar Köprüsü Bayburtlu taş ustalarının hünerli elleriyle aslına uygun biçimde onarılırken, taşı ve taş ustaları ile meşhur olan ayrıca Doğal Taş Fabrikasına sahip bir kentin içerisinden geçen köprülerinin betonarme prefabrik olması önemli bir eksikliği ortaya koymaktadır.   

Diğer taraftan bütün bunlar yetmezmiş gibi Cemiyet Köprüsü diye hafızalarda yer edinen köprü üzerindeki korkuluk maliyetini Erzincan Belediyesi karşıladı diye köprünün isminin Erzincan Köprüsü olarak değiştirilmiş olması eleştirilere neden olmuştu. Köprülere isim verilmesi gerekirse bu tarihi kentin önemli değerlerinin isimleri verilmelidir.

 

YORUMLAR

  1. volkan dedi ki:

    Çoruh nehri üzerine yapılan çalışmalar sırasında bu köprülerde yapıla bilirdi en gereklisi aslında buydu saat kulesinin ordaki köprü zaten cok eski yer yer dökülüyo yani 1997 yılında yıkılan Mostar köprüsünü yapan ustalarımız var ki dünya mirası listelerine girdi ama gelin görünki Kendi ilimizde ki köprüler Allah versin ucube bir sekli var dümdüz gelişi güzel yapılmış Çoruh’u geçtim bari bunu yapalım gerekli ustalarımızda bayburt taşımız var ama köprüde kullanıla bilirmi ustalarımız karar verir gelişemiyoruz bari Tarihi bir şehir olalım Kalemizle köprüler uyumlu olsun lütfen

  2. Ruhi aktaş dedi ki:

    Aynen öyle katılıyorum samimi olarak söylüyorum ben daha önceden kendi kendime düşünüyordum neden erzican yada erzurum köprüsü ne alaka çok saçma geliyordu sanki erzincanin nehriymis gibi algı yapıyor insana onun dışında gerçekten içimize atıyoruz çok doluyoruz kabul edilecek bir durum değil nehrin hali içler acısı yapamıyoruz yakışmıyor bize bu şehir niye haketmiyor lanetlenmismi evlerden tut köprüsüne yoldan tut dağlarına kadar sıkıntı şehir kusura bakmasın kimse ben doğuda askerlik yaptım bir çoğu şehir bayburttan daha gelişmiş daha güzel Tunceli doğuda bir il ama bayburttan daha karadeniz anlayan anladı saygılar.

    1. BAYBURT LU dedi ki:

      Aynen öyle kardeşim erzurum erzincan köprüsü ne alaka Bayburtumuzun o kadar değerli isimleri varken saçma sapan isimler koymuşlar köprüleri erzurumlu lar erzincanlilarmi yaptirmiş .Baska bir yerde olsun o nehir adamlar o kopruleri şehre yakisir şekilde yaparlar .şaka gibi taş işleyen fabrika var şehirde dünyanin en iyi taş ustalari var sacma sapan köprüler yapmislar.

  3. GÜRSEL KARAPINAR dedi ki:

    Kentte yaşayanlar, yapılanları sorgulamadı mı, her türlü çirkinliği kabul etmiş olur…
    Yoksa yönetenler , her yaptıklarını doğru zannederler…Nokta…

  4. DANIŞMENTLİ dedi ki:

    Terzi kendi söküğunü dikmezmiş Türkiyenin en iyi taş ustaları Bayburtumuzda köprüler betondan yapilmiş Dünyanin bir çok yerindeki tas koprülerin mimari ustalari hemşerilerimiz yapmiş kendi memleketimizdeki koprüler basit cirkin bir göruntu veren beton köpruler şaka gibi şehrin tarihi dokusunu bozuyor .Taşkoprü olsa şehire ayri bir güzellik katar gorüşündeyim.Artik kendi sökügumüzü dikelim sayin belediye başkanim buda size yakışir.