Bayburt Medya Haberler, Son Dakika Haberleri, Haber-Analiz, Video

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

SGK’lı çalışan kadınlara koşulsuz şartsız tazminat!

Yayınlanma:
ABONE OL
SGK’lı çalışan kadınlara koşulsuz şartsız tazminat!

SSK’lı çalışan kadınlara koşulsuz şartsız tazminat sürprizi geldi. Kıdem tazminatı almak için, işten çıkarılmak gerekmiyor. Kadınlar kendi isteğiyle de işten ayrılmaları halinde kıdem tarzı bir de hata alabiliyor.

Kıdem tazminatı son dönemlerin en çok konuşulan konuları arasında. Hangi durumlarda kıdem tazminatı alınır, Kendi isteğiyle işten ayrılan kıdem tazminatı alabilir mi gibi soruların yanıtı merak ediliyordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu konuya açıklık getirdi. Bazı durumlarda çalışan kişinin kendi isteğiyle işten ayrılması halinde de kıdem tazminatı ödenebiliyor. Örneğin SGK’lı çalışan kadınlar evlilik için işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatı alabiliyor.

Yasalar gereğince kıdem tazminatı almak için çalışanın işveren tarafından işten çıkarılması gerekiyor. Ancak bazı durumlarda çalışanlar kendi istekleriyle işten ayrılsalar bile kıdem tazminatı alma hakkına sahip oluyor. Özellikle SSK’lı olarak çalışan kadınların bu konuda evlilik durumunda önemli bir hakları bulunuyor. SSK’lı çalışan kadınlar evlilik nedeniyle işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatı alabiliyor. Peki kıdem tazminatı almak için şartlar neler? Evlenecek kadınlar kıdem tazminatını nasıl alabilir?

EVLİLİK NEDENİYLE İŞİ BIRAKAN KADINLARA TAZMİNAT HAKKI

SSK’lı kadın çalışanlar evlilik nedeniyle işten ayrılmaları durumunda kıdem tazminatı alabiliyor. Ancak evlilik nedeniyle iş akdinin feshedilmesi halinde ne işi veren ne de işçi ihbar tazminatı talebinde bulunamıyor. Yine evlilik nedeniyle işten ayrılmada ihbar süresi de uygulanmıyor. Yine hamilelik ya da doğum nedeniyle işten ayrılmada da kıdem tazminatı Hakkı geçerli olmuyor. Sadece evlilik sebebiyle işten ayrılanlara kıdem tazminatı sağlanıyor.

EVLİLİK NEDENİYLE İŞTEN AYRILANLAR BAŞKA BİR YERDE ÇALIŞABİLİR Mİ?

Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini fetheden ve kıdem tazminatı alan kadınlar daha sonra yeni bir iş yerinde çalışabiliyor. Bu konuda kadınların önünde herhangi bir engel bulunmuyor. Ancak kıdem tazminatı almak için evlere fakat daha sonra boşanan kadınlarda Bu durumun tespit edilmesi durumunda işveren mahkemeye başvurarak tazminatı Geri talep edebiliyor. İşçiler ise hileli boşanmanın belirlenmesi halinde kıdem tazminatını faiziyle geri ödemek zorunda kalıyor.

KOŞULSUZ ŞARTSIZ KIDEM TAZMİNATI VERİLİYOR

Evlenerek işten ayrılan kadınlara kıdem tazminatı koşulsuz şartsız ödeniyor. Verilecek olan kıdem tazminatı miktarı ise brüt ücrete göre hesaplanıyor. Örneğin 20.000 2 lira olan brüt asgari ücret 1 yıllık kıdem tazminatının alt sınırı olarak belirlenirken Kıdem tazminatında tavan miktarı ise 41.828 TL olarak ödeniyor.

KIDEM TAZMİNATINDA PRİM GÜN SAYISI ÖNEMLİ

Kıdem tazminatı kadınlara istifa durumunda verilebiliyor fakat prim gün süreleri ve sigorta başlangıç tarihi de kıdem tazminatı hesaplamasında etkili oluyor. 8 Eylül 1999’dan önce sigorta girişi olanlar için 15 yıl ve 3.600 gün sigortalılık süresi dolduran yani yaş dışında emeklilik şarjını yerine getiren kadın çalışanlar istifa etmeleri durumunda da kıdem tazminatı alabiliyor. Yine 9 Eylül 1999 ve sonrasında işe girenler için farklı şartlar aranıyor. Eğer sigorta giriş tarihi 9 Eylül 1999 ve sonrası ise mutlaka 7.000 gün prim sayısının doldurulması ya da 25 yıllık sigortalılık süresinin tamamlanarak en az 4.500 gün prim ödenmiş olması gerekiyor.

İlgili Haberler