Dolar 32,6003
Euro 34,8766
Altın 2.495,92
BİST 9.599,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 22°C
Az Bulutlu
Bayburt
22°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 24°C

Seçeceğin Milletvekilinden Neler Bekliyorsun?

Seçeceğin Milletvekilinden Neler Bekliyorsun?
9 Mart 2015 00:22 | Son Güncellenme: 14 Mart 2015 00:08
A+
A-

7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan milletvekili seçimleri öncesinde Bayburt’tan hangi isimlerin milletvekili olacağı konusundaki tartışmalar, kamuoyunda hız kesmeden gündemi meşgul etmeye devam ediyor.

İsimler üzerindeki beklenti birinci sıradaki yerini korurken, seçilecek olan milletvekillerinden ne gibi beklentilerin olduğu tartışılması gündeme dahi gelmiyor. Bayburt’taki seçmen mecliste görmek istediği milletvekilinden öncelikle kendisi için hizmetler bekler. İşin doğası da bunu gerektirir. Çünkü yaşadığı şehirde kendisine gelecek olan hizmet ve yatırımların seçtiği kişiler  aracılığıyla yapılacağına inanır. Bu anlayış ve beklenti, Türkiye’de seçilen milletvekillerinin milletin vekili değil de sadece kendisine oy veren yöre insanının vekili olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır. Yani Bayburt’ta seçilen milletvekili kendi ilinin sorunları ve yatırımları için çalışmalar yapar. Başka bir ilin ihtiyaçları ve orada yaşayan insanların sorunlarıyla ilgilenmez. Bu anlayışın hüküm sürdüğü Türkiye’de seçmenler oy vererek seçtiği milletvekillerini kendi gözünde, kurtarıcı hatta bir sihirbaz gibi algılayarak onlardan her bir sorunu dokunmak suretiyle çözebileceklerine inanır veya inanmak isterler.

Ayrıca oy verip seçtiği milletvekilinden şahsi beklentileri de mutlaka olmaktadır. Yani kendisinin veya yakınının işe alınması, içerisinden çıkamadığı birçok sorunun çözümünde yardımcı olmasını ve benzer konularda işinin görülmesini bekler. Türkiye’nin genel sorunları için değil, genellikle kendi yaşadığı şehirdeki sorunlar düzelsin diye oy verir. Dolayısıyla seçmenin gözündeki milletvekili Türkiye’nin değil yaşadığı şehrin vekili gibi algılanır. Yani seçmenin büyük bir bölümünün kafasında oluşturduğu  milletvekili profili böyle algılanır.

Diğer taraftan seçmenin anane haline getirdiği farklı bir gerçek ise, genellikle oy verdiği milletvekilini seçerken önce tarafı olduğu siyasi partinin liderine göre oyunu kullanır. Oy verdiği adayın ismi hep ikinci planda kalır ve partisinin lideri onun için birinci sırada yer alır.  25 yıldır il olan Bayburt ise bu ananeyi bozmadan seçimlerde oy kullanmış ve meclise milletvekili bu şekilde göndermiştir. Çünkü tarafı olduğu partinin lideri Türkiye’yi değil kendi yaşadığı şehri idare edeceğine inanır. Hep ondan hizmet bekler, onu birinci kurtarıcı vekilini ise ikinci kurtarıcı olarak görür.

Bu anlayışın nedenli doğru veya yanlış olduğu konusu kişilerin kendi düşüncesine göre değişebilir. Seçimler sonrası seçmen açısında hayal kırıklı yaşandığı taktirde, şikayetler ve eleştiriler başlar, seçtiği kişinin eksik ve yanlışlarını yüzüne değil arkasından konuşmayı tercih eder. Unuttuğu en önemli gerçek ise kendisinin asıl, seçtiği kişinin ise vekil olduğudur. Empati yaparak kendisini milletvekilinin yerine koymayı hiç düşünmez. 

Yukarıda sıralamaya çalıştığımız kısa değerlendirmeler sonrasında, Bayburt Medya olarak izleyicilerimizden bu yorum haber doğrultusunda 7 Haziran 2015 seçimleri sonrasında Bayburt’u temsil edecek olan iki milletvekilinden neler beklediğinizi ve düşüncelerinizin neler olduğunu yazarsanız onlara önemli katkılar sağlamış olacaksınız.

YORUMLAR

  1. sefa dedi ki:

    gerçekçi yaklaşırsak bayburt halkı hiç birşey beklemiyor sadece akp 1. olsun yeter onlar için zaten böyle oldugundan bayburt harabe şehir..!

  2. Osman dedi ki:

    Seçeilecek Milletvekilinden beklentim Bayburt’un Genç İşsizlik problemini çözmesi lazım. Bütün İşsiz vatandaşlara eşit muamele yapılmasını istiyorum. Akraba ve Eş Dost kayırmacılığı yapmadan işe almada ölçülü olması lazım. Gerçek iş sahibi olan, dar gelirli vatandaşların araştırılıp asıl onlara öncelik verilmesi lazım. Ha bu arada sadece işsizlik değil Bayburt’un birçok sorununa el atması lazım. Bayburt’a saygınlık kazandırılması lazım.

  3. ismai dedi ki:

    Seçilen millet vekili mhp den veya ak partiden farketmez partisini bırakıp vatandaşın,mazlumun,yanında olabilecek bayburtun sorunlarına çözüm olcak.Yandaşının ve ailesinin millet vekili olcak millet vekili istemiyorum.Halkla her ay bir iştişare toplantısı yaparak istek ve önerileri çözümünü arayacak millet vekilimiz olmalı.bu istişare toplantısı parti gözetmeden olmalı, varmı böyle yapa bilecek adayımız?

  4. coruh dedi ki:

    Seçilecek Milletin vekili paralelci olmayacak , seçilecek milletvekili cukkasını doldurmayacak , seçilecek milletvekili yakınlarını siyasi korumayacak , seçilecek milletvekili ilçelerini karıştırmayacak , seçilecek milletvekili seçimden seçime değil her daim halkın içinde olacak, seçilecek milletvekili akrabası için değil Bayburt için çalışacak , seçilecek milletvekili teşkilatının içerisinde yuvalanan menfaatci kesimini kapı dışarı edecek , seçilecek milletvekilinin adaleti insafı ve zekası olacak , Bu saydıklarım olursa zaten hizmet kendiliğinde gelecek.
    Bayburt ta vekil ve teşkilat olmasın AK partinin oyu % 90 an çıkacağı herkesçe malumdur.
    Reisin yılmaz savunucusu bir AK partili seçmen olarak diyorum ki ; Milletvekili adaylığında sevilen ve başarılı insanlar seçilirse Bayburt vekilliği AK parti 2-0 alır ..

  5. vatandaş dedi ki:

    bir önceki yorumumu parti karşıtlığı diye algılamış arkadaş. 12 yıl derken tek iktidar yönetimini kast ettim. yoksa AKP döneminden önceki vekiller ve belediye başkanları da Bayburt’a hiçbir şey katmadılar. Yavuz şahin biraz olsun çalıştı. burdan saadet partili olduğum da anlaşılmasın..havaalanı fikrine bende karşıyım. 40 bin nüfuslu bir yerde havaalanı olmaz..tüneller ise mecbur olmalıdır.

  6. omanlı dedi ki:

    bayburttan seçilen vekiller olsun belediye başkanları olsun kendi adamları dışında seçim zamanı hariç hangi vatandaşa senin ne derdin var diye sordu acaba bayburt halkı gelen başbakana cumhur başkanına meydanda bayrak sallamaktan başka ne yaptı millet vekillerini belediye başkanını hükümeti eleştirmeden önce halk kendini yetiştirmeli bu meydana başbakan geldiğinde başbakan halka hans”ın doğal gazını anlatır halk alkışlar başbakan helikoptere binip giderkende arkasından söz sayar o sözü başbakan meydana geldiğinde yüzüne söyleyeceksin bize hans”ı değil fabrikayı kadın doğum hastanesini havaalanını acemi birliğini anlat diyeceksin ağlamayana meme yok bu zamanda 75 klometre ötedeki g.hane bunu beceripte bayburt halkı uyuyorsa suç devlette değil halktadır

  7. LMY dedi ki:

    işte sıkıntımız bu
    anlatılan konu vekilden siyasi yöneticilerden memleketi idare edenlerden beklediğimiz soruluyor fakat bir proje ve fikir üretecek yerde halen biri ak partiyi övüyor diğeri mhp yi yada birbirlerini kötülüyor yani sorun aşılamaz halde ve bu hiç bir zaman sorunlara bir cevap değil

    mesala şöyle diyebiliriz havaalanı olunca ne olacak yılda kaç yolcu uçakla seyahat edecek yılda 3 ayla yeterli olurmu bu yüklerle bizi uçağa kim alacak kop ve araklı tünelleri bitince hatta zigana tüneli yeniden açılınca erzurum ve trabzon havaalanlarına daha kısa sürede ulaşılacak kış sezonunda dolmayan 50 kişilik otobüsler haftada bir 200 yolcu ilemi dolacak buna ilk başta otobüs firmaları karşı çıkacak

    şunu söylemeden geçemeyeceğim hakkari havalanından bahseder herkes kara yolu ulaşımı çok zor tüneller açmak çok maaliyetlidir aynı sorun kastamonuda var ılgaz dağları geçit vermez

    aklı başında plan ve projeler üretmek gerek mesala genel kurmay ikinci başkanı bayburtlu diye herkes övünüyor bize düşen mhpli akpartili vekil belediye başkanı parti yöneticisi kim varsa hepsi birlikte kurulacak olan acemi birliğimi özel birlikmi bilemem 10bin değilde 30bin 40bin isteyelimde 20 bin alalım yeterki nüfusu burda tutalım o zaman trende gelir uçakta merak etmeyin

  8. vatandaş dedi ki:

    bişey beklemek abes olur. 12 yıldır vizyonsuz, misyonsuz vekiller ve belediye başkanları geldi geçti. Bayburt’a hiçbirşey yapılmadı. bakmayın siyasi partinin yaptık dediklerine. bu yaptık dedikleri şeyleri Hakkarinin ilçesine de yapıyorlar. Acemi birliği, üniversite yurdu ve öğretim görevlileri, hastane donanımı ve personeli, tüneller, tren öncelikle çalışmalar olmalı.. seçilecek vekilin işkur çalışanı için torpil yapmaması, teşaron işçisi için aracı olmaması, köydeki gençleri taşeron olarak işe almaması, onları tarima ve hayvanlcılığa yönlendirmesi öncelikli olmalıdır.. vb..

  9. mustafa dedi ki:

    Ben can rumuzu ile yazan ve içini korku saran arkadaşa seslenmek istiyorum. Kıt kanaat yazabildiğin Türkçe’nle akp nin zaaf yaptığını sonra nereden nereye geldiğini yazmış kendi içinde çelişkiye düşmüşsün.Ben sana nereden nereye geldiğini söyleyeyim. Peygamberin Manevi Şahsiyetine saldıranlara, Kur’an-i Kerim ayetleriyle yani Allah Kelamı ile dalga geçenlere, İki Cihan Serveri Efendimizin (S.A.V.) hadisleri ile belirttiği Rüşvet alanda verende ateştedir hadis-i Şerifi ni yerle yeksan edenlere, Hz. Peygamberi gururu kapılmakla itham etme edepsizliğinde bulunanlara, Hz. Peygamberin Sakal-ı Şeriflerine KIL diye hakaret edip aslında kendilerini tasvir edenlere destek istemişsin. Müslüman nerede had bilemeyenlere haddini bildirecek.Bayburtlunun gururunu onurunu Din-i Mübin-i İslam’a olan saygısını oyları ile göstermesini neden hor görüyorsun. Kadri Karaoğlu akp lilerin korkusu olmuş anlaşılan.Ben Kadri beyin Rahmetli babası ŞAŞKUNİ BABAYI da tanırım gitmediği cenaze kalmazdı.Milletvekili seçilmek için değil oda atasından öyle gördüğü için.Ayrıca tanıdığım kadarıyla Kadri bey hiç bir cenaze de siyaset yapmamış hiç birinde siyaset konuşmamıştır.o akp lilere yakışır.Proje üretme noktasında yazacak çok şey var ancak bunun için pek yeterli görmedim seni kusura bakma.Ancak yazdıkların MHP nin 2 sıfır yoluna girdiğini gösteriyor.Yolları açık olsun.

  10. can dedi ki:

    Bayburtta bugun kulıslerde kadrı karaoglu konusuluyor bu da ak partıliğin vermiş oldugu zaaflar ulkenın 13 yılda nereden nereye geldıgı nokta cok açık net verılecek her oy ıc ve dış dusmanlara cevaptır gelelım kadrı hocaya ne yapmış cenazelerde bulunmuş bu ınsnlık gorevı gıdıp gıtmemek sıyasetle bagdaşmamalı ayrıca 15 yıl once ulku guneyın yaptıgını yapmaya çalısıyor o donemler bıttı el recetesınde cok oldu çıkalı bızım ıcın bayburt ıcın ak partı olmalı ınsanlara 3.5 yıl ıkdıdar donemınde ne yaptın dıye sorarlar kaldıkı mhp basındakı adam ıktıdar olma nıyetınde degıl ole bırseyı kendısıde basaramaz yıne ıyı biliyor ulkem ıcın ak partı sunuda ıyı bılmelı devlet projelerınden baska sahhıslar proje uretemez kaldıkı mhp mılletvekıllerı asla gecmıste orneklerı cok koylerde asfaltsız yol kalmamıs cıftcıye ( bılınçlı ) her turlu destek verılıyor olusan kamu yoklamasından vazgecıp ulken ıcın oy kullanmalıdır bırey

  11. metın dedi ki:

    hiç bir şey hani ben Bayburt un vekiliyim diyenlere ne oldu Bayburt 13 yıldır sömürülüyor, kandırılıyor bunu görmek lazım artık

  12. hakan dedi ki:

    milletvekillerimizden neler bekliyorsunuz soru yanlış bence milletvekilleri ne projelerle halkın karşısına çıkacaklar….
    bayburt halkımızın beklentisi çok işsizlik hat safhada çimanto fabrikası , acemi birliği , ünv yeni böl, devlet yurdu mecbur .. bazıları havalanı ister bazıları tren ister …. istek çok ….

    Önemli olan Bayburt dumuz nasıl gelisecek nasıl nufus artacak pahalılık nasıl bitecek bunları konuşalım proje üretelim…

    milletvekili adaylarımız cesaretleri varsa bir platform kurulsun orda yapacaklarını yapabileceklerini söylesinler tartışasınlar ona göre oy verelim bu sefer …. boşa oy atmayalım… Herşey bayburt için ….