Dolar 32,3660
Euro 34,9560
Altın 2.325,42
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 16°C
Az Bulutlu
Bayburt
16°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 20°C

Sağlık-Sen Kasım Ayı “Sağlıkta Şiddet Raporu”nu açıkladı

Sağlık-Sen Kasım Ayı “Sağlıkta Şiddet Raporu”nu açıkladı
13 Aralık 2022 14:38
A+
A-

Sağlık-Sen kasım ayı ‘Sağlıkta Şiddet Raporu’nu açıkladı. Buna göre, 20 saldırganın neden olduğu 15 olayda, 23 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, Kasım ayında 20 saldırganın neden olduğu 15 şiddet vakasında 23 sağlık çalışanının mağdur olduğunu görüyoruz. Şiddet olayında, 9 doktor, 5 acil tıp teknisyeni, 4 güvenlik görevlisi, 2 hemşire, 3 diğer sağlık çalışanının mağdur olduğunu belirtti.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, rapora ilişkin bugün yaptığı yazılı açıklamada şu bilgileri verdi:

“Bir önceki aya göre şiddet olaylarında ve mağdur sayısında nisbi bir azalma yaşanmış olsa da alınan önlemlere ve yapılan tüm çağrılara rağmen sağlıkta şiddet, çalışanları ve sağlık sistemini tehdit etmeye devam ediyor. 

Yıllardır verdiğimiz mücadeleyle; şiddet davalarının kamu davası niteliğine dönüşmesini, beyaz kod uygulamasının getirilmesini, cezaların yüzde 50 artırılmasını, hapis cezalarının ertelenmemesini ve şiddetin katalog suçlar arasına girmesini sağladık. Ancak cezaların artırılmasına rağmen uygulamalarda sıkıntılar yaşanması sağlık çalışanlarımızın adli mercilere karşı olan güvenini zedelemektedir. 

Bu nedenle gelinen nokta gösteriyor ki şiddeti önlemek için yasal düzenlemeler tek başına yeterli değil. Çünkü alınması gereken belli bir önlem silsilesi olduğu da bilinen bir gerçek. Bu noktada yapılması gereken sağlık tesislerinin fiziki şartlarını iyileştirmekten geçiyor. 

Sağlık Bakanlığı tarafından bazı hastanelere x-ray cihazlarının yerleştirilmesi şiddeti önlemek için önemli bir adım. Ancak bu uygulamanın tüm Türkiye’de bir an önce yaygınlaştırılması gerekiyor. Silah, bıçak ve benzeri yaralayıcı cisimlerle hastaneye girişler artık son bulmalıdır. Güvenlik görevlilerinin yetki ve sorumluluklarının artırılması için de gereken adımlar çok geç olmadan, daha fazla can yanmadan atılmalıdır. 

Tüm bunları yaparken şiddeti önlemek için toplumsal bir mücadelenin zeminini oluşturmanın da yolları aranmalıdır. Çünkü köklü bir çözüm toplumsal duyarlılığı artırmaktan geçmektedir. 

Şiddet sadece maruz kalanı değil, çalışma arkadaşlarını ve ailelerini de olumsuz etkilemektedir. Sağlık çalışanlarımızı kutsal mesleklerine küstürmekte, iz bırakan yaralarla yaşamlarını sürdürmeye mecbur etmektedir. Bunun için toplumun tüm paydaşlarının Sağlık Bakanlığı öncülüğünde bir araya gelerek, şiddeti önlemeye karşı bir yol haritası belirlemesi gerekmektedir. 

Kasım Ayında 15 Şiddet Olayında 23 Mağdur

Tüm bu değerlendirmeler ışığında, Kasım ayında gerçekleştirilen şiddet olaylarına baktığımızda, 20 saldırganın neden olduğu 15 şiddet vakasında 23 sağlık çalışanının mağdur olduğunu görüyoruz. 

Bir önceki ay, 32 saldırganın neden olduğu 19 şiddet vakasında, 36 sağlık çalışanını mağdur olmuştu. 

Kasım ayındaki 15 şiddet olayının 14’üne hasta ve hasta yakınları neden olurken, 1’ine kendini bilmez kişiler sebebiyet verdi.

Kasım ayında yaşanan şiddet vakalarının 14’ü hem sözlü hem fiili, 1’i sözlü olarak vuku buldu.

Şiddet olaylarının 10’u hastanelerde, 3’ü sahada, 1’i aile sağlık merkezinde yaşanırken, 1 olay ise SABİM üzerinden tehditle gerçekleşti.

Ay boyunca yaşanan 15 şiddet olayında; 9 doktor, 5 acil tıp teknisyeni, 4 güvenlik görevlisi, 2 hemşire, 3 diğer sağlık çalışanı mağdur oldu.

Şiddet vakalarına sebebiyet veren 20 saldırganın 6’sı hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Gözaltına alınan 6 saldırgan serbest bırakıldı. 1 saldırgan hakkında soruşturma başlatılırken, 7 saldırgan ise tutuklandı.

Saldırganların serbest bırakılmasına dair kararlar adli mercilere olan güveni sarsmaktadır. Kasım ayında verilen böyle bir karar, sağlık çalışanlarının yine hayal kırıklığı yaşamasına neden olmuştur. 

İzmir’in Torbalı ilçesinde çalıştığı aile sağlığı merkezinde çıkan kavga sonrası ‘beyaz kod’ veren aile hekimini, olaydan 1.5 ay sonra takip edip, sopayla darp eden kardeş 3 sanık hakim karşısına çıktı.  ‘Kamu görevlisine karşı silahla, kemik kırığı oluşturacak şekilde kasten yaralama’ suçundan 2 yıl 3’er aydan 6 yıl 9’ar aya kadar hapisle cezalandırılması talebiyle açılan davada, hâkim sanıkların tahliyesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

Bu üzücü karar sonrası Eskişehir’de verilen bir karar ise sağlık çalışanlarına umut oldu. 

Görevi başında beyaz kod vermek zorunda kalan hekimin açtığı hakaret davasında, mahkeme örnek bir karara imza attı. Sanığın 420 gün adli para cezası ile cezalandırılması talebiyle açılan davada, hakim ‘eylemin sağlık personeline karşı alenen işlendiğinin’ anlaşıldığını belirterek, cezanın 735 gün üzerinden verilmesine karar verdi. Böylelikle sanık, 22 bin 50 Türk Lirası adli para cezasını çarptırıldı.

Dikkat çekici bir gelişme ise Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaşandı. Burada görev yapan doktor R.B., görevi başında kendisini tehdit eden hastasını, uzlaşma hükümleri kapsamında bir miktar parayı, kanser hastası çocuklar yararına çalışan bir vakfa bağış yapmak şartıyla af etti. 

Doktor R.B.’nin, basın organları tarafından “örnek davranış” olarak kamuoyuna yansıtılan bu tavrı elbette takdire şayandır. Dileriz ki zaman zaman tanık olduğumuz bu tür erdemli davranışlardan, şiddet olaylarına neden olanlar da kendi paylarına düşen dersleri çıkarırlar ve sosyal çevrelerini bilinçlendirmek suretiyle de sağlıkta şiddetle mücadeleye katkı sağlarlar.”

 

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

  1. Bayburtlu Garip dedi ki:

    Ya bir de ellerini vicdanlarına koysun vatandaşı mağdur etmeleri ve kötü muamele etmelerinin raporunu da hazırlasınlar. Bu nasıl kafa sade” ben” haklıyım. Yeni dünya modeli. Güçlü isen iş bitti. Allah Kuranı Kerime başkalarına olan nefretiniz sizi adaletten alı koymasın diyor. Bunun sonra hesabı tabii ki daha ağır bir bilseydik. Her ay rapor hazırlayıp psikolojik baskı yapmayın.