Dolar 32,3319
Euro 35,1199
Altın 2.301,65
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 15°C
Az Bulutlu
Bayburt
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Saatlere Dikkat,Kafalar Karıştı…

Saatlere Dikkat,Kafalar Karıştı…
25 Ekim 2015 10:33 | Son Güncellenme: 26 Ekim 2015 21:51
A+
A-

25 Ekim sabahı pek çok vatandaş, cep telefonlarının ve bilgisayarlarının saatleri otomatik olarak 1 saat geri alması nedeniyle büyük şaşkınlık yaşadı.

Dünya ülkeleri 25 Ekim’de saatlerini 1 saat geri alınırken, Türkiye’de ise saatler, 1 Kasım 2015 Pazar günü gerçekleştirilecek seçimler nedeniyle 8 Kasım günü geri alınacak. Elektronik cihazlarınız saatlerini otomatik olarak, bir saat geri alabilir. Bilgisayarınızda ve akıllı telefonlarınızda yapmanız gereken ayarlar.

Manuel Ayarlama Yapılacak

Microsoft, seçimlerden ötürü ertelenen kış saatine geçiş için güncelleme yayınladı. Ancak güncelleme otomatik olmadığı için herkes manuel ayarlama yapacak

Kış saati uygulamasının başlayacağı günün ertelenmesine yönelik düzenleme, daha önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun’un imzasıyla Başbakanlığa gönderilmişti. Bakanlar Kurulu kararıyla yaz saati uygulaması kapsamında gün ışığından daha fazla yararlanmak ve elektrik tasarrufu için saatler 29 Mart’ta 03.00’ten itibaren 1 saat ileri alınmıştı. Bu karara göre, 25 Ekim’de yaz saati uygulamasının sona ermesi ve saatlerin 04.00’ten itibaren 1 saat geri alınarak kış saati uygulamasına geçilmesi gerekiyordu. Yapılan yeni düzenleme doğrultusunda, bu yıl yaz saati uygulaması 1 Kasım’da yapılacak genel seçimler nedeniyle 8 Kasım’da sona erecek ve bu tarihte saatler 04.00’ten 03.00’e alınacak.

Cihazlar Ayarlanmalı

Kış saati uygulamasına geçiş ertelendi ancak kullanılan elektronik cihazların da bu yeni duruma göre ayarlanması gerekecek. Microsoft, bu özel duruma çözüm bulmak adına bir güncelleme yayımlarken, güncelleme indirildiğinde Windows PC’ler bugün değil, 8 Kasım’da saatleri otomatik olarak 1 saat geri alacak. Güncelleme, Windows 10 haricinde diğer işletim sistemlerinde otomatik olarak indirilmediğinden, herkesin manuel şekilde güncellemeyi kurması gerekecek.

Namaz Vakitleri Uyarısı

Diyanet İşleri Başkanlığı, yaz ve kış saatleri uygulamaları dikkate alınarak basılı takvimlerdeki namaz saatlerinin önceden belirlendiğini, öngörülemeyen bu yeni durum karşısında yanlış bilgilendirmenin önüne geçilebilmesi amacıyla cemaatin uyarılmasını istedi. Camilerde verilen vaazlarda ve cemaatin 25 Ekim ile 7 Kasım arasındaki dönemde takvimde yer alan vakit namazları saatlerine uymaması buna karşılık takvimlerdeki saatlere bu süre içerisinde 1’er saat eklenerek ezan saatlerinin tespit edilebileceği uyarıları yapıldı.

Türkiye, 1 Kasım 2015 pazar günü gerçekleştirilecek seçimler nedeniyle, 8 Kasım’da saatler geri alınacak. Dünya ülkeleri ise 25 Ekim 2015’de saat 04.00 itibariyle saatleri geri alacak.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.