Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 22°C
Az Bulutlu
Bayburt
22°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 24°C

Rektör Coşkun, Bayburt Üniversitesinin Avantajlarını Anlattı

11 Temmuz 2015 00:35 | Son Güncellenme: 20 Ocak 2020 17:02
A+
A-

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Kanal 24’te yayınlanan ‘Üniversite Tercihleri’ programında Bayburt Üniversitesini, üniversite tercihi yapacak öğrencilere anlattı.

Kanal 24’te yayınlanan ‘Üniversite Tercihleri’ programında Levent Doğan’ın sorularını cevaplandıran Rektör Coşkun, konuşmasına Bayburt’u anlatarak başladı.

Ailelerimiz Çok Rahat Bir Şekilde Çocuklarını Bayburt Üniversitesinin Kucağına Bırakabilirler

Bayburt’un tarihi bir şehir olduğunu belirten Rektör Coşkun, “Bayburt’un 5 bin yıllık bir tarihi var. Bu tarihi sadece edebiyat olsun diye demiyoruz. İnsanımız Bayburt’ta geldiklerinde milattan öncelerden kalan Bayburt Kalesi’ni görürler. Yeraltı şehirlerini görürler. Bayburt, tarihi İpekyolu üzerindedir. Tarihi birçok vesikada da Bayburt’tan bahsedilir. Bunlara Dede Korkut Kitabı da dâhildir. Dolayısıyla Bayburt, geçmişten günümüze, tarihten günümüze, tarihin her evresinde bir şekilde sesini duyurmuş bir şehirdir. Güvenli bir şehirdir. Gerçekten güvenli bir şehirdir. Bizim üniversitemizin sloganı da ‘Güvenli Şehrin Huzurlu Üniversitesi’ şeklindedir. İçinde bulunduğumuz bu kaos ortamında güven ve huzur çok ihtiyaç duyulan bir şeydir. Biz bu sloganı belirlerken bunu bir pazarlama taktiği ile de yapmadık, gerçek budur. Emniyetin kayıtlarına girilir bakılırsa görülecektir ki Türkiye’nin suç oranı en düşük ili Bayburt’tur. Dolaysıyla Bayburt, gerçekten güvenli bir şehirdir, bizim üniversitemiz de huzurlu bir üniversitedir. Üniversitemizde hamdolsun şimdiye kadar herhangi bir olay, herhangi bir kargaşa çıkmamıştır. Onun için ailelerimiz çok rahat bir şekilde çocuklarını Bayburt Üniversitesinin kucağına bırakabilirler ”dedi.

Öğrenci Profilimiz Çoğu Üniversitenin Arzu Edip Yakalayamadığı Bir Tablodur

Bayburt Üniversitesinin güzel bir öğrenci görüntüsü olduğunu ifade eden Rektör Coşkun, “Türkiye’nin 7 bölgesinden, 81 ilinin 80’inden öğrenci var. Yüzde 20’nin üzerinde Karadeniz, yüzde 5 Ege bölgesinden öğrencimiz var. Bunun dışındaki bölgelerde ise çok dengeli bir biçimde 10-11-12-13 civarında bir öğrenci yoğunluğu var. Bu tablo çoğu üniversitenin arzu edip yakalayamadığı bir tablodur. Üniversitemizde öğrenci çeşitliliğimiz, kültürel çeşitlilik çok iyidir, üst düzeydedir. Bu haliyle bu, şehir için de bir avantaj oluşturuyor. Şehir de çok kültürlü bir üniversite ile bir anda yüzleşmiş oluyor. Onlar da kendilerini bir şekilde üniversite ile uyum içerisine giriyorlar. Bu kültürel çeşitlilik öğrenciler tarafından şehre sunuluyor ama tarihi, saf, arı Anadolu kültürünü de Bayburt, öğrencilere sunmuş oluyor. Bayburt, fazla dejenere olmamış bir kültüre sahiptir. Halis, muhlis Anadolu kültürünü insanlar orada çok net bir şekilde yakalayabilirler, görebilirler ”diye konuştu.

Bayburt Üniversitesinin Yeni Kampüs Alanı 5-6 Yıl İçerisinde Şekillenmiş Olacak

Bayburt Üniversitesindeki tesisler ve bölümlerle ilgili genel bilgiler de aktaran Rektör Coşkun, “Bazı birimlerimiz bitmiş, bazıları inşaat halinde, bazıları da devam ediyor. Şu anda Eğitim Fakültemiz, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz, Mühendislik Fakültemiz, İlahiyat Fakültemizin eğitim gördükleri binaları var ama bu fakültelerimiz için yeni binalar yapıyoruz. Yeni bir Eğitim Fakültesi binası yapıyoruz. Muhtemelen bu senenin sonuna doğru binayı teslim alarak öğrencilerimizi oraya taşıyacağız. İlahiyat Fakültesini yapıyoruz. Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nı yaptık, bitirdik. Önümüzdeki yıldan itibaren orada arkadaşlarımız bilimsel çalışmalar yapabilecekler. Öğretim elamanlarımıza lojmanlar yaptık, bitirdik, bir kısmı bu sene sonuna kadar bitecek. Öğretim elamanlarımız oraya taşınacak. Çok güzel bir konukevimiz var. Konukevimizde dışarıdan gelen misafirlerimizi, velilerimizi, kongre için, panel için, sempozyum için gelen bilim adamlarını çok rahat bir şekilde ağırlayabiliyoruz.  Konukevini sadece bizim için değil, şehir ihtiyaç duyduğunda şehrin ihtiyaçları için de kullanabiliyoruz. Bu şekilde fiziki alt yapımız gelişiyor. Bazı ihalelere çıktık, bazıları başladı, bazıları başlayacak. Nasip olursa Bayburt Üniversitesinin yeni kampüs alanı bir 5-6 yıl içerisinde şekillenmiş olacak. Orası küçük, mini bir şehir haline gelecek ”şeklinde konuştu.

Şehir Ve Üniversite Uyum İçerisinde

Barınma imkânları ile ilgili muhtarlarla toplantı yaparak öğrencilere yardımcı olmaları noktasında görüştüklerini paylaşan Rektör Coşkun, “Muhtarlar mahallerinde öğrencilere yardımcı olmaları noktasında çevresindekilere telkinde bulundular. Biz şu ana kadar öğrenci konusunda şehir halkı ile herhangi bir problem yaşamadık. Gerçekten misafirperver, çok olgun bir halkımız var. Kemal ehli bir halkımız var. Bayburt halkı, gençlerin gençliğinden kaynaklanan bir takım farklı hareketlerini de çok rahat bir şekilde anlayışla karşılayabilecek bir yapıdadır. O anlamda şehir üniversiteyi çok rahat kabul etmiştir. Üniversite de şehri çok rahat kabul etmiştir. İkisinin de birbirine verdiği birtakım meziyetler var. Bu şekilde uyum içerisinde devam ediyoruz. Söylemeyi unuttum. Bu yıl bitecek yeni kampüs alanında tenis kortlarımız var. Halı sahamız, voleybol, basketbol sahamız var. Bu sene inşallah onları da öğrencilerimizin hizmetine sunacağız. Bunlar kapalı olacağından kış şartlarında da rahat bir şekilde öğrencilerimiz kullanabilecek ”ifadelerini kullandı.

Burs Ve Barınma İmkânları

Öğrencilere çeşitli burs imkânları sağladıklarını belirten Rektör Coşkun, “Yedi liraya gelebilen yemeği öğrencilerimize iki liraya veriyoruz. Beslenme bursuyla bu ücreti hiç almadan da verebiliyoruz. Part-time öğrenci çalıştırabiliyoruz. Burs çıkmayan öğrencilerimizi part-time çalıştırmak suretiyle destekliyoruz. Part-time çalışmayı karşılıksız burs vermeden daha avantajlı görüyorum. Çünkü öğrenciyi uygun birimlerimizde çalıştırarak bir şekilde hayatın içerisine atıyoruz.  Öğrencilerimiz üniversitenin nasıl işlediğini, insanlar arasındaki ilişkilerin nasıl olduğunu, iş hayatının nasıl olduğunu görüyorlar. Buna profesyonel bir staj da diyebilirsiniz. Bunun dışında Bayburt Üniversitesini Kalkındırma Vakfı adında bir vakıf kurduk. Bu vakıfla da öğrencilerimizi burs açısından destekleyeceğiz. Apart sahipleri de vakıf üzerinden barınma imkanı sunacaklar. İmkânları sınırlı olan bazı öğrencilerimizi de apartlarda ücretsiz bir şekilde ağırlayabileceğiz. Bu anlamda apart sahiplerine teşekkür ediyorum ”açıklamasında bulundu.

Bayburt Üniversitesi Artık Katlayarak Yukarıya Doğru Çıkacak

Bayburt Üniversitesinin 2008 yılında kurulan yeni jenerasyon bir üniversite olduğunu kaydeden Rektör Coşkun, “Bu anlamda bizim akademik kadromuz iyi bir kadro, genç bir kadro. Bu bilimsel anlamda bir avantaj; çünkü genç arkadaşlar bilimsel anlamda da kendilerini ispat etmek istiyorlar. Rekabet var, heyecanlılar ve yaş itibariyle öğrenciye yakın bir yaşta oldukları için öğrenciyle rahat bir şekilde de anlaşabiliyorlar. Onlarla bazı ortamları çok rahat paylaşabiliyorlar. Bu anlamda da iyi bir akademik kadroya sahibiz. Doktorasını yurt dışında yapıp gelmeye başlayan arkadaşlarımız var. Onlar yurt dışındaki tecrübelerini aktarmaya başladılar. Bayburt Üniversitesi artık katlayarak yukarıya doğru çıkacak. Öğrenciler yurt dışına Erasmus, Mevlana programı kapsamında gidip gelebiliyorlar. Dışardan alıyoruz. Hem öğretim üyesi değişikliği hareketliliği hem de öğrenci hareketliliği var. Erasmus programı çevresinde daha çok Avrupa Birliği ülkelerine gidiliyor. Biz de Erasmus Plus da var. Bu Avrupa’da olup Avrupa Birliği’ne girmeyen ülkeleri de kapsıyor. Bölümler oradaki üniversitelerle anlaşma yapıyorlar, bu şekilde öğrenci ve öğretim üyesi hareketliliği gerçekleştiriyoruz. Öğrenciler bu hareketlilik ile Türkiye’nin ne kadar ilerlediğini de görmüş oluyorlar. Avrupa’ya gidip gelen öğrenci Türkiye’nin kat etmiş olduğu mesafeyi rahat bir şekilde görebiliyor, ülkesine güveni artıyor. Üniversitesine güveni artıyor, kendisine özgüven geliyor. Sadece tahsil açısından değil, öğrencinin dünya görüşü de değişiyor, gelişiyor. Bu açıdan çok faydalı bir şey ”açıklamasını yaptı.

Şehirle Üniversitenin Bütünleşmesi Açısından Öğrenci Toplulukları Çok Önemli

Bayburt Üniversitesinin 30’a yakın öğrenci topluluğu olduğunu dile getiren Rektör Coşkun, “Her biri bir takım faaliyetler yapıyor. Mesela Turizm ve Gezi Kulübü öğrencileri değişik yerlere geziye götürüyor. Bazen huzurevine bazen yeraltı şehrine götürüyor. Bazen diğer ilçelere ağaç dikmeye götürüyor. Bazen de il dışına götürüp oradaki bir kısım tarihi, turistik yerleri öğrencilere gezdiriyor. Zaman zaman biz de bazı önemli isteklerini yerine getiriyoruz. Çok güzel faaliyetler yapıyorlar, şehre hareket katıyorlar. Şehirle üniversitenin bütünleşmesi açısından bu topluluklar çok önemli. Milli eğitimle, hastaneyle çok güzel iletişimleri var ”diye konuştu.

Her fakültenin, öğrencileri ile ilgili kariyer seminerleri yaptığını ifade eden Rektör Coşkun, “Alanında uzman kişiler, bürokratlar davet edilerek bu anlamda fakülteler öğrencilerini yetiştiriyorlar. Biz de şu anda aktif dört fakülte var. İnsan ve Toplum Bilimler Fakültesini de kurduk. Onu da inşallah aktif edeceğiz. Bu dört fakültenin 3’ü sosyal bilimlerle ilgili. Sosyal bilimlerle ilgili mesela KPSS sınavına giriyorlar. Genel yetenek, genel kültür testi oluyor. Bu anlamda da iyi bir yerdeyiz. Ben bizi izleyen öğrencilerimize şu mesajı vermek istiyorum. Marka olmuş, ismi duyulmuş bazı üniversiteleri bir tarafa bırakın. Onun dışında bazı fakülteleri nerede okursanız okuyun, fark etmez. Önemli olan sizin öğrencilik yıllarınızda o fakülteyi çok iyi değerlendirmeniz ve kendinizi yetiştirmenizdir. Bunun ispatı şudur. Bizim üniversitemizden mezun olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümü öğrencileri 2014’te KPSS sınavına girdiler, biz beşinci sıradayız. Üniversite beşinci sırada. Bütün üniversiteler içerisinde sınıf öğretmenliğinde 27’nci sıradayız. Dolayısıyla sizin eğitim fakültesini İstanbul’da okumanız ile Bayburt’ta okumanız arasında çok fazla bir fark yok. Bayburt, size bir konuya daha fazla yoğunlaşma imkânı sunuyor. Kendinizi daha iyi yetiştiriyorsunuz, ortak sınavlarda kendinizi daha iyi gösterebiliyorsunuz. Mezun olduktan sonra bu sınavlara bakılıyor. Sizin hangi üniversitede okuduğunuza bakılmıyor. Ortak sınava girdiğinizde kaliteniz ortaya çıkıyor. Bu anlamda da iyi bir aşamadayız ”şeklinde konuştu.

Akademik kariyer basamakları ile ilgili de bilgi veren Rektör Coşkun, “Biz ilk önce Atatürk Üniversitesi ile ortak yüksek lisans programı açmıştık. Daha sonra kendi kendimize yeterli hale geldikçe bazı programları müstakil açmaya başladık. Biz de müstakil anlamda bazı yüksek lisans programları var. Doktoraya da başladık. İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimlerinde müstakil doktora da yaptırmaya başladık. Her geçen gün buna yeni bölümler eklenecek ve Bayburt Üniversitesi kendi ayakları üzerinde duran ve kendi başına müstakil yüksek lisans, doktora yaptırabilen bir üniversite konumuna gelebilecek. Şu anda bizim 250’ye yakın yüksek lisans ve doktora öğrencimiz var. Kendi mezunlarımızın da kendi üniversitelerinde lisansüstü eğitime başlamaları ve devam etmelerini de arzuluyoruz. Çünkü şehri biliyorlar, toplumu biliyorlar. Akademik kariyer yapmalarını da arzuluyoruz. Bundan da çok memnun oluyoruz. Açtığımız sınavlarda bizim üniversitemizden mezun bir öğrenci araştırma görevliliğini kazandığında ondan çok mutluluk duyuyoruz ”dedi. 

 

YORUMLAR

  1. düşünür69 dedi ki:

    bir durum değerlendirilirken geçmişe bakılmadan hareket ediyorsanız yol tayininde eksiklik var.sayın hocamı taktirle dinledim.bu yapılanlar bizim bayburtumuza yapıldı.sizi takdir ediyorum.3 yıl önce duvarlarından içeri giremeyenler.şimdi yok böyleydi yok şöyleydi diye laf atıp tutuyorlar.konuşanların demirözüne giderken kafalarını şöyle sağa çevirip yapılan inşaatlara bakmalarını istiyorum fazla söze gerek kalmayacaktır. Her şey Bayburt için. onların hayallerinde siz içraatlarınızla varsınız Bayburtlular olarak sizi taktir ediyoruz. Allah hizmet aşkınızı eksiltmesin .

  2. Abdullah dedi ki:

    bir üniversite düşünün.!
    İki yıllık bir gece programını(ikinci öğretim) kazanıyorsunuz.. kayıt yaptırıyorsunuz.. parasını veriyorsunuz.. işinizden, vaktinizden, ailenizden, dostlarınızdan.. belki çoluk-çocuğunuzdan ÇALARAK! koca bir yılınızı o üniversiteye veriyorsunuz.. ikinci yılın başında okulu bitirme ümidiyle okula başlıyorsunuz.. ki! başlayamıyorsunuz! bölümün kapatıldığını söylüyorlar..
    TRAJİKOMİK!!
    Üniversite adına FİYASKO!!

  3. METİN dedi ki:

    nefes bile alırken yök e akp soran lar ilim bilim üretemez sadece öğrenci yetiştiğini sanır örnek mi istiyorsun adalet diye bir şey kalmadı ülkede ağzını açan bu konuda yorum bile yapan tek bir ünv yok