Bayburt Üniversitesi Bayburt Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAKÜTAM), Bayburt’un hafıza merkezini oluşturmak için çalışmalarına devam ediyor.
Bayburtlu Zihni Divanı hacimli bir incelemeyle raflardaki yerini aldı. Zihni Divanı Bayburt Üniversitesi Bayburt Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAKÜTAM)’ın üçüncü, Bayburt Üniversitesi Yayınları’nın ise yedinci yayını olarak kültür hayatına kazandırıldı.
Daha önce Bayburt Üniversitesi Öğretim Görevlisi olan Yrd. Doç. Dr. Nazire Erbay tarafından ‘inceleme-metin’ türünde hazırlanan kitap Osmanlıca tıpkıbasım kısmı da sayıldığında 581 sayfadan oluşuyor.
Bin adet basılan kitabın takdim yazısında Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Selçuk Coşkun şunları ifade ediyor: ” Üniversiteler, mahiyeti itibariyle çok yönlü kuruluşlardır. İsmiyle de müsemma olduğu üzere uluslararası kimliği üniversitenin en belirgin yönüdür. Bu yönü ile üniversite, daha soyut bir görünüm arz eder. Kuşatıcıdır ve aynı zamanda dünyanın herhangi bir yerindeki başka bir üniversite ile aynı normlarda, aynı paydada buluşabilir. Bunun mekânsal bir sınırı yoktur. Diğer taraftan üniversitenin somut bir yönü de vardır ki burada öne çıkan öğeler mekânsal ve coğrafi nitelik taşır. Konumlandığı yer, üniversite için önem kazanır. Bu da ona ikinci bir kimlik kazandırır. Zira mevcut üniversitelerin birçoğu bu kimliği taşıdıkları adlarla ortaya koyar.
Bayburt Üniversitesine bu düşünceler çerçevesinde bakıldığında üniversite olarak şümullü ve soyut, Bayburt’ta kurulmuş olmasıyla da mekânsal aidiyeti olan iki yönlü bir kimliği olduğunu görmek gerekiyor. Bu aidiyet üniversitemize bazı sorumluluklar yüklüyor. Bu kapsamda üniversitemiz Bayburt ile ilgili, özellikle tarihî, sosyo-kültürel, ekonomik kısaca bütün alanlarda yaptığı çalışmalar ile mahalli düzeyde akademik zenginlik oluşturur.
Daha önce yayınladığımız kitaplar, tertip ettiğimiz ulusal-uluslararası sempozyum ve konferanslar bu zenginliği oluşturabilmek için her biri kendi alanında ilk adımları teşkil etmişti. Bu kez adı Bayburt ile özdeşleşmiş olan Şair Zihnî’nin Divânı’nı yayınlamakla bir başka ilki gerçekleştirmiş oluyoruz. Zihnî, Bayburt denilince ilk akla gelen isimlerden birisidir. Kendi tercihi üzere yaşadığı dönemden itibaren hep Bayburtlu olarak anılan Zihnî, esasen XIX.yüzyılda katiplik ve kaza müdürlüğü yapmış bir devlet memurudur. Ancak daha çok şair kişiliği ile tanınır. Nitekim 1828-1829 Osmanlı-Rus Harbi’nde işgale uğradığını duyduğu memleketine döndüğünde yazdığı ‘ Vardım ki yurdundan’ diye başlayan ünlü koşması bütün edebiyat çevrelerinde bilinir. Koşmalarını, gazellerini ve şiirlerini topladığı Zihnî Divânı, Bayburt için olduğu kadar Klasik Türk Edebiyatı için de çok önemli bir eserdir.
Günümüz Türkçesine transkripsiyonu ile ilîm dünyasına kazandırdığımız bu eseri hazırlayan Dr.Nazire Erbay’ı tebrik ediyorum. Aynı zamanda BAKÜTAM’a ve üniversitemizin personeline de teşekkürlerimi sunuyorum.”
Kitabı hazırlayan Nazire Erbay ise kitabın önsözünde şunları kaydediyor: “Küreselleşmenin uzak mesafeleri yakın etmesinin yanında toplumlararası paylaşımları da arttırdığı muhakkaktır. Modern anlatı, bu etkileşimden nasibini almış olarak kendi çizgisi içinde bir takım evrilmelere uğramış hâlihazırda değişim ve gelişim belli oranlarda devam ederken değerlendirmeler de özel ve genel anlamda devam etmektedir. Modernizmi kendi içinde farklı şekillerde yaşayan Türk şiiri şüphesiz yoktan var olmamış Türk milletinin yeryüzündeki mevcudiyetinden beri yüzyıllardır varlığını değiştirip geliştirerek sürdürmüştür. Bu bakışla Türk şiirinin tarihi macerası incelenirken bu hususlar göz önünde bulundurulup, eskiye daha doğrusu klasiğe dönerek kültürel varlığın temellerini araştırmak, kendini geliştirmek adına önemlidir.
Klasik olanın önceden olmuş olmak adına, her zaman ‘ gelecek’ olana öncülük ettiği şüphesizdir. Aynı zamanda klasik olanın içinde var olan zenginlik ve birikim, eskinin üzerinde yüzyıllarca inceleme yapmayı, düşünmeyi ve yorumlar yapmayı zorunlu kılar.
Bayburtlu Zihni 19. Yüzyılda Osmanlı devletinin sosyal, siyasal ve kültürel anlamda büyük bir değişimin yaşandığı bir dönemde eser vermiş sanatkârlardandır. Bu değişim ve dönüşüm, şairi yenileştirirken yapmamızı sağlayacak zengin edebi ve kültürel birikimini, dil ve söyleyiş zenginliğini mürettep divanında yansıtmasına vesile olmuştur.
Bu çalışmada Bayburtlu Zihnî Divanı’nın beş nüshası üzerinde edisyon kritik yapılmıştır. Sağlam bir metin oluşturma çabası ile eserin dil, ses ve anlatım özellikleri dikkate alınmıştır. Ayrıca beyitlerde anlam kargaşasına yol açmamak adına metin, transkripsiyon harflerine uygun bir şekilde yazılmıştır.
Klasik şiirimizin dikkate değer örneklerinin verildiği bu divan üzerine yapılan çalışmada; Atatürk Üniversitesi Seyfeddin Özelge Bağış Kütüphanesi 25780 (k 2933) nolu, Süleymaniye Kütüphanesi Uşşâkî Tekkesi 118 nolu, -bu nüsha İstanbul Galata Mevlevihânesi nüshası ile aynıdır- Edirne Süleymaniye Kütüphanesinden temin ettiğimiz University of Toronto Library PL 248 Z45A17-1876 ve TBMM Kütüphanesinde 73003884 no’lar ile kayıtlı nüshalar göz önünde bulundurulmuştur.
Temin edebildiğimiz bu nüshalardan Süleymaniye ve Galata Mevlevihanesi nüshalarındaki sayfa numaraları birbiri ile uyuşmaktadır. Divan’daki sayfalarda yer alan satır sayıları giriş sayfaları dâhil olmak üzere 9-16 ile 24-29 arasında değişmektedir. Zihni Divanı’nda dikkat çekici ölçüde ayet ve hadis yer almaktadır.
Divanın tamamında geçen ayet ve hadisler, çalışmada italik yazı ile gösterilmiştir.
Son olarak bu çalışmayı yapmak için esere dikkatleri çeken Doç.Dr.Gülhan Atnur’a, eserin basımı hususunda desteklerini esirgemeyen Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Selçuk Coşkun’a ve Bayburt Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne basımdan önce çalışmanın son tetkikini yapan Yrd.Doç.Dr. Sadık Armutlu’ya ve nihayet çalışma esnasında, eksiklerin giderilmesinde sonsuz ilgisini ve bilgisini esirgemeyen Prof.Dr. Erdoğan Erbay’a teşekkür sunmak bir görevdir. ”
Kitaptan bir naat:
Der-Na’t-ı Resûl Aleyhisselâm
Cemâlin gülşeninde bir hezârım yâ Resûllallah
Lebin vasfında şâh-ı kandehârım yâ Resûllallah
Kapatdı kâfı hâmem sâye-i şahbâz-ı vasfında
Visâlinle bu gün ankâ-şikârım yâ Resûllallah
Çemen bülbüllerinden gül-ruhın vasfın haberdârım
Sehî kaddin sabâdan gûş-güzârım yâ Resûllallah
Sekiz cennet tarâvet kesbini bâğ-ı cemâlinden
Nesîm-i kutsiden peygâmdârım yâ Resûllallah
Hayâl-i hâl-i ruhsârınla sînem dâğlar yakmış
Der-i lütfunda dil-haste nizârım yâ Resûllallah
Açıl ey gönce-i men-zâre kabr-i bülbül-i zâra
Ki müstehzâ’-i hâr-ı gül-izârım yâ Resûllallah
Ayırma hâk-i ravzandan beni avf olmadın zîrâ
Bugün rüsvâ-ger-i şehr ü diyârım yâ Resûllallah
Anılsa nâm-ı Zihnî bahr u ber ikrâh eder be
“Çağın Sorunları Karşısında Eğitim Sempozyumu” kitaplaştı.
Bayburt Üniversitesi tarafından 06-07 Mayıs 2014 tarihinde yapılan ‘Çağın Sorunları Karşısında Eğitim’ sempozyumu bildirileri kitaplaştı. Bayburt Üniversitesi’nin sekizinci yayını olan ‘Çağın Sorunları Karşısında Eğitim’ sempozyumu adlı kitabın editörlüğünü Prof. Dr. Necmettin Tozlu, Doç. Dr. Vefa Taşdelen, Doç. Dr. Mehmet Önal yaptı.
Resimler ve grafiklerle renklendirilen 408 sayfalık kitap ile ilgili Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, esere alınan değerlendirmesinde ” İçinde yaşadığımız çağda eğitim sorunlarını üreten bizim insanlarımız. Eğitim gerçek işlevine oturtulmalı, yeniden insanı ve toplumu, erdemli toplumu var etmede gerçek fonksiyonuna kavuşturulmalıdır “derken, Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmettin Tozlu ise, ” Pek çok problemin derdin, ertelendiğine, görmezlikten gelindiğine inanıyoruz. Biz her acı zulüm ve kötülük karşısında endişe duymalı ve kendimizi sorumlu tutmalıyız. Her hangi bir inşa, imar, gelişme, güzellik karşısında şevk duymalı bunda payımızın olduğuna inanmalıyız. Beklentimiz tüm güzel tasavvurlarımızınım gerçekleştirilmesi ve bu yönde bitmez tükenmez bir çaba harcayarak ter dökmemizdir. Girift ve kesif problemlere dertlere birlikte bakıyoruz. Tefekkürün, bilimin gücüyle şimdiki, gelecekteki açık-kapalı, ciddi problemlere işaret edip tedbirler üzerinde tartışıyoruz. Bu sempozyumla eğitimin gücünden faydalanmaya çalışıyoruz “ifadelerini kullandı.
Kitapta yer alan bilim adamları ve bildirileri şöyle;
Birinci oturum: Başkan Prof. Dr. Şafak Ural
Prof. Dr. Necmettin Tozlu, “Şiddet Üzerine”
Doç. Dr. Hasan Çiçek, “Şiddet Karşıtı Bilinç Eğitimi”
Yrd. Doç. Dr. Aynur İlhan Tunç, “Ayrımcılık Ve Eğitim: Kadına Yönelik Ev İçi Şiddet Ve Eğitim”
Yrd. Doç. Dr. Cem Topsakal, “Çağın İnsan Hakları İhlalleri Karşısında Eğitim”
İkinci oturum: Başkan Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu
Prof. Dr. Şafak Ural, “Bireyleşme Ve Bireyin Eğitimi”
Doç. Dr. Kemal Duruhan, “Zamanın Ruhu Ve İkilemleri”
Doç. Dr. Refik Balay, “Çağın Sorunları Ve Eğitimde Kendimizi Aramak”
Yrd. Doç. Dr. Selami Sönmez, “Terbiye Ve Tarihte Taklit”
Üçüncü oturum: Başkan Prof. Dr. Aslan Gülcü
Prof. Dr. Halil İbrahim Ülker, “Küresel Basınca Karşı Duygu Ve Değer Eğitimi”
Doç. Dr. Sema Önal, “Değersiz Eğitim”
Yrd. Doç. Dr. Tuncay Ceylan, ‘”Normatik Etik Olan Erdem Etiğinde Erdemliliğin Kriteri”
Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoğlu, “Değerler Eğitiminde Gelenekten Yararlanmak-Hayriyye-İ Nâbî Örneği”
Dördüncü oturum: Başkan Prof. Dr. Necmettin Tozlu
Prof. Dr. Yahya Akyüz, “Hocam Nurettin Topçu’ya Göre Eğitimimizin Milli Ve Nitelikli Olmasının Karşısındaki Engeller”
Doç. Dr. Mehmet Ünal, “Eğitimde Bilgeliğin Yeri Ve Önemi”
Doç. Dr. Cemalettin İpek, “Kaos Kuramı Ve Eğitim Yönetimi”
Yrd. Doç. Dr. Şükrü Düzgün, “Çağın Sorunlarının Çözümünde Sevgi Eğitiminin Yeri Ve Önemi“
Beşinci oturum: Başkan Prof. Dr. Ali Sinan Bilgili
Prof. Dr. Aslan Gülcü, “Yeni Teknolojilerin Eğitime Etkisi: Tekno Eğitim”
Doç. Dr. Vefa Taşdelen, “Eğitim Ve Sosyal Bağlamında Teknolojik Sorun”
Doç. Dr. Şevket Topal, “Klasik İlim Geleneğimizde İlim, Fen- Tecrübe Kavramları”
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yayla, “Etik Bir Talep: Sorumluluk Eğitimi”
Altıncı oturum: Başkan Prof.Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu
Prof. Dr. Ali Sinan Bilgili, “Suudi Arabistan Krallığı Ders Kitaplarında Osmanlılarla İlgili Konuların Bilimselliği Hakkında”
Doç. Dr. Hüseyin Izgar, “Okul Yöneticilerinin İyi Yönetişim Algılarının İncelenmesi”
Doç. Dr. Halil İbrahim Sağlam, “Aile Birliğini Önemseme Ölçeğinin (ABÖÖ) Geliştirilmesi ve Öğrencilerin Aile Birliğini Önemseme Düzeylerinin İncelenmesi”
Yrd. Doç. Dr. M. Emin Usta, Yrd. Doç. Dr. Çetin Tan, Yrd. Doç. Dr. Tuba Yavaş, “Eğitim Ve Özgürlük”.
Haber: Bayburt Üniversitesi
İlgili Haberler
Bayburt İl Milli Eğitim Müdürlüğü Genç Ar-Ge Birimi bünyesinde yürütülen Dize Dize Gönülden Gönüle Şiir Konseri Projesi dahilinde, Şehit Recep Eşiyok Ortaokulu tarafından “Karakoç Soy İsimli Şairlere Ait Şiir Konseri” organize edildi. Çoruh Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Kahraman da katılım sağladı. Şiir konserinde edebiyat dünyasında önemli bir yere sahip […]
Bayburt’un düşman işgalinden kurtuluşunun 107’nci yıl dönümü etkinlikleri, kurtuluş yemeği ve canlı müzik ile sona erdi. 3 güne yayılan etkinliklerin son gününde, organize edilen canlı müzik programında kahramanlık türküleri, Bayburt türküleri seslendirildi. Bamsı Beyrek Seyir Terası’nda düzenlenen yemekte, Bayburtlu ses sanatçısı Mustafa Serkan Yalçın sahne aldı. Yalçın, Anadolu rock tarzında seslendirdiği birbirinden güzel Bayburt ve […]
KASTAMONU’nun Cide ilçesinde yaşanan heyelan sonrası, Cide-Bartın karayolu ulaşıma kapandı. Bölgede yoğun kar ve yağmur yağışı sonrası toprağın yumuşaması nedeniyle Cide-Bartın karayolu Kalafat Mahallesi yakınında heyelan meydana geldi. Toprak, kaya ve ağaçların devrildiği yol, araç geçişine kapandı. Heyelan sonrası Cide 154’üncü Karayolları Şefliği ekipleri tarafından yolun açılması için çalışma başlatıldı.
Bayburt’un düşman işgalinden kurtuluşunun 107’inci yıl dönümü etkinlik programı belli oldu. Kurtuluş günü 107’inci yıl etkinlikleri, 21 Şubat Kurtuluş Komitesi tarafından belirlenen programlarla dolu dolu geçecek. Kültürel etkinliklerden, halk oyunlarının sunulmasına, mehteran konserinden cirit gösterisine kadar birçok etkinliğin yer aldığı kurtuluş günü programlarında Bayburtlular dolu dolu bir kurtuluş yıl dönümü geçirecekler. Bu yıl 3 güne […]
Bayburt’ta polisin durduğu araba içerisinde arama yapılan iki şüphelinin üzerinden bir miktar esrar ve sentetik ecza maddesi çıktı, uyuşturucu maddeye ekiplerce el konuldu, 2 kişi hakkında da adli işlem yapıldı. Bayburt İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince narkotik madde kullanımı, imal ve ticaretinin önlenmesi amacıyla yapılan saha ve analiz çalışmaları sonucunda durdurulan […]
BAYBURT’ta etkili olan kar yağışı nedeniyle otomobilleriyle yolda mahsur kalan 4 kişi, İl Özel İdaresi ekiplerinin çalışmayla kurtarıldı. Kentte dün etkili olan kar yağışı yaşamı olumsuz etkiledi. Kar yağışı nedeniyle Otlukbeli köyü yolunda 4 kişi otomobilde mahsur kaldı. Bu kişilerin yardım talebi üzerine bölgeye İl Özel İdare ekipleri yönlendirildi. Ekipler iş makinesiyle yolu açarak, mahsur […]