Bayburt Medya Haberler, Son Dakika Haberleri, Haber-Analiz, Video

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Peynirin Tuz ve Yağ Oranı Tebliği

Yayınlanma:
ABONE OL
Peynirin Tuz ve Yağ Oranı Tebliği

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, peynirin tuz oranı,  yağ oranı ve etiket bilgileri standartlarını belirleyen tebliği yayımladı. Doğrudan tüketime veya daha ileri işlemeye sunulan peynirlerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, işlenmesi, muhafaza edilmesi, taşınması ve piyasaya arz edilmesini sağlamak üzere özelliklerini belirleyen tebliğin detayları ise şöyle ;

Peyniraltı suyu peynirlerinin üretiminde yağı standardize etmek amacıyla krema ve randımanı artırmak amacıyla da süt kullanılabilir. Ancak toplam protein içerisindeki serum protein oranı %75’in (m/m) altında olmayacak.

Peynire işlenecek süt, çiğ olarak peynire işlenebileceği gibi termizasyon, pastörizasyon veya daha yüksek sıcaklıklarda uygulanan ısıl işlemden sonra da peynire işlenebilecektir. Çiğ sütten veya termizasyon işlemi uygulanan sütlerden üretilen ve telemesi (pıhtıdan peyniraltı suyunun ayrılmasıyla elde edilen ürün) haşlanmamış peynirler taze olarak piyasaya arz edilemeyecektir. Bu peynirler üretimden sonra en az 4 ay uygun koşullarda olgunlaştırıldıktan sonra piyasaya arz edilebilecektir. Taze olarak tüketilen peynirlere işlenen çiğ sütler, en az pastörizasyon normlarında ısıl işleme tabi tutulacaktır.

Üretimde nişasta ve nişasta bazlı ürünler, soya ve soya ürünleri, süt yağı dışındaki hayvansal yağlar, jelatin, bitkisel yağlar ile süt proteini dışındaki proteinler kullanılmayacak. Sadece aromalı veya çeşnili taze peynirlerde stabilizör amaçlı olarak nişasta, sadece teknolojinin izin verdiği miktarda kullanılabilecek.

Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde ise, koyun sütü aroması, keçi sütü aroması ve tereyağı aroması gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri kesinlikle kullanılmayacak. Sadece tek bir türe ait süt kullanılarak üretilen peynirlerde, türün adı peynir adı ile birlikte etikette belirtilebilecek ve hayvanın resmi kullanılabilecek.

Onaylı işletmelerde, rendeleme ve ufalama gibi fiziksel işlemler uygulanan peynirler, birbirleriyle karıştırılarak piyasaya sunulamayacaktır.

Peynir üretiminde türüne göre farklılık gösterecek olan kuru madde oranının yüzde 3 ile 7,5’i arasında tuz kullanılabilecek.

Peynirlerin sertlik karakterleri, yağlılık sınıflandırması ve olgunlaşma süre, peynirlerin türüne göre değişecek, nemmiktarını en az yüzde 40, en fazla 80 şeklinde sınırlandırılacak.

Peynirler tam yağlı, yarım yağlı, az yağlı ve yağsız olmak üzere 4 grupta satışa sunulacak. Kuru maddede en az yüzde 45 yağlı olan peynirler, tam yağlı kategorisinde yer alırken, yüzde 45-25 yağlı olanlar yarım yağlı, yüzde 25-10 yağ içerenler az yağlı, yüzde 10 ve altında yağ içerenler ise yağsız şeklinde adlandırılacak.

Daha önce kuru maddede en fazla yüzde 30 yağ içeren peynirler için kullanılan ve halk arasında “light” olarak da bilinen yağı azaltılmış ifadesi, kuru maddede yüzde 25’in altında yağ içeren peynirler için kullanılabilecek. Bu ürünlerin yağ içeriği etiket bilgilerinde en az 3 milimetre yüksekliğinde punto karakterler kullanılarak yazılabilecek.

Kaşar peyniri üretiminde emülsifiye edici (peynirde bulunan proteinleri dağıtarak yağ ve diğer bileşenlerin bağdaşık dağılımını sağlayan) tuz ise kullanılmayacak. En az 120 gün süre ile olgunlaştırılarak üretilen kaşar peynirlerinde “eski” ifadesi kullanılabilecek.

Peynirlerin etiketinde, “köy peyniri”, “geleneksel peynir”, “doğal peynir”, “çiftlik peyniri” gibi ibarelere/nitelemelere artık yer verilmeyecek.

Peynirler, tebliğ kapsamındaki tanımlanan ürün adlarına veya coğrafi işaret olarak tescil edilmiş adlarına göre piyasaya arz edilecektir. Bu şekilde bir adlandırma yoksa, yöresel ya da ülkesel adlarına uygun olarak piyasaya sunulacaktır.

Çiğ sütten üretilen ve olgunlaştırılarak piyasaya sürülen peynirlerde de etiket bilgilerinde üretim tarihinin ve “çiğ sütten üretilmiştir” ibaresinin en az 3 milimetre yüksekliğinde yazılması zorunlu olacak. Yine düzenlemeye göre, çiğ sütten üretilen peynirlerde olgunlaştırma süresi en az 4 ay olacak. Bu tür peynirler için her türlü hijyen şartları sağlanmış olacak.

Çiğ sütten üretilen peynirler dahil olgunlaştırılarak piyasaya arz edilen peynirlerin etiketinde, “üretim tarihinden itibaren en az… gün olgunlaştırılarak piyasaya arz edilmiştir” ibaresiyle üretim tarihinin gün/ay/yıl olarak yazılması zorunlu olacak.

Küflü peynir üretimi de kontrol altına alınacak. Küflü peynir üretecek üretici, kullanacağı küf kültürüyle ilgili özel izin almak için bakanlığa başvuracak. Bakanlık gerekli risk analizi ve diğer değerlendirme sonuçlarına göre karar verecek.

Peynirlerin, muhafaza, taşınması ve piyasaya arz edilme sürecinde 10 santigrat derecenin altında tutulması zorunlu olacak. Özellikle pazar, fuar gibi yerlerde peynirler, Türk Gıda Kodeksine uygun ambalajlarda 10 santigrat derecenin altında muhafaza edilerek satışa arz edilebilecek.

Tebliğe aykırı davrananlar hakkında, 11/06/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanacaktır.

Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, Tebliğ hükümlerine 31 Aralık 2015 tarihine kadar uymak zorundadır. Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri tarafından 1 Ocak 2016’dan önce piyasaya arz edilen ürünler 31 Aralık 2016’ya, 1 Ocak 2016 tarihinden önce piyasaya arz edilen ve son tüketim tarihi 1 yıldan fazla olan peynirler 31 Aralık 2017’ye kadar piyasada bulunabilecektir.

 

Ek:4:Peynirlerin

nem ve tuz içerikleri

2 Nem,% (m/m),          En çok Tuz(NaCl), kuru maddede % (m/m), En çok
 1,4 Salamurada olgunlaştırılan peynirler 60 7,5
 Küf kültürleri ile olgunlaştırılan peynirler 45 5,0
1 Küf kültürleri ile ve salamurada olgunlaşma yöntemi dışında olgunlaştırılan peynirler 45 4,0
1,3,4 Telemesi Haşlanmış peynirler 45 4,0
Peyniraltı suyu peynirleri 75 6,0
Taze Peynirler 80 4,5
Çeşnili Taze Peynirler 80 4,5
Olgunlaştırılmış Beyaz Peynir 60 6,5
Taze Beyaz Peynir 65 6,5
Kaşar Peyniri (Olgunlaştırılmış) 40 4,0
Taze Kaşar Peyniri 45 3,0
Eritme Peyniri 60 4,5
Tulum Peyniri 45 5,0

 

 

İlgili Haberler

Bayburt’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı açıklandı
Bayburt
20 Aralık 2024
Bayburt’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı açıklandı

Ülke genelinde Kasım ayında trafiğe kayıt yapılan araç sayısının verisi yayınlandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Bayburt’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Kasım ayında 18 bin 967 oldu. Kasım ayı sonunda yapılan kayıtlarla beraber genel rapor yayınlandı. TÜİK, Kasım ayı motorlu kara taşıtları verisini açıkladı. Bu veriler kapsamında Türkiye genelinde Kasım ayında 188 bin 966 adet […]

Bayburt’ta nesli tükenme tehlikesi altında olan 2 vaşak görüntülendi
Bayburt
20 Aralık 2024
Bayburt’ta nesli tükenme tehlikesi altında olan 2 vaşak görüntülendi

Bayburt’ta nesli tükenme tehlikesi altında olan 2 vaşak, karla kaplı arazide objektiflere yansıdı. Merkez ilçesine bağlı Kitre köyünde yaşamını sürdüren Mümtaz Erol, aracı ile seyir halindeyken yol kenarında nesli tükenme tehlikesi altında olan ve nadir görülen vaşakları fark etti. Şaşkınlıkla aracından iniş yapan Mümtaz Erol, cep telefonu kamerasıyla görüntü almaya başladı. Yol kenarından, karla kaplı […]

Valiler düzensiz göçle mücadele etmek için bir araya geldi
Bayburt
20 Aralık 2024
Valiler düzensiz göçle mücadele etmek için bir araya geldi

Erzincan, Bayburt, Erzurum, Kars ve Ardahan valileri, Erzurum’da gerçekleştirilen toplantıda düzensiz göçle mücadele çalışmalarını masaya yatırdı…! Erzincan, Bayburt, Erzurum, Kars, Ardahan Valileri Erzurum’da bir araya gelerek düzensiz göçle mücadele çalışmalarını değerlendirmeye aldı. Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü’nde Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi’nin ev sahipliği yaptığı icra edilen toplantıya; Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, Kars Valisi Ziya Polat, Bayburt Valisi […]

Bayburt’ta 2024 Kasım ayında 89 konut satışı oldu
Bayburt
19 Aralık 2024
Bayburt’ta 2024 Kasım ayında 89 konut satışı oldu

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2024 Kasım ayında Bayburt’ta 89 konut satışı yapıldı. Türkiye genelinde ise konut satışları %63,6 oranında artarak 153 bin 14’e ulaşmış durumda…! Bayburt’ta 2024 Kasım ayında 89 konut satılması sağlandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 yılının Kasım ayına ilişkin konut satış istatistiklerini yayınladı. Bayburt’ta 2024 Kasım ayında 89 konut satışı yapıldı. […]

Bayburt üniversitesi öğrencisi Buse Tosun Çavuşoğlu yılın en iyi kadın güreşçisi seçildi
Bayburt
19 Aralık 2024
Bayburt üniversitesi öğrencisi Buse Tosun Çavuşoğlu yılın en iyi kadın güreşçisi seçildi

Bayburt Üniversitesi öğrencisi milli güreşçi Buse Tosun Çavuşoğlu, UWW tarafından 2024 yılının en iyi kadın güreşçisi olarak seçilerek gururlandırdı…! Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda bronz madalya kazanan ünlü sporcu, Avrupa şampiyonluğunu da elde ederek büyük bir başarı göstermiş oldu. Bayburt Üniversitesi öğrencisi milli güreşçi Buse Tosun Çavuşoğlu, Dünya Güreş Birliği (UWW) tarafından 2024 yılının en iyi […]

Bayburt’ta öğrenciler Yerli Malı Haftası’nı kutladı! Yerli üretimin önemi vurgulandı
Bayburt
19 Aralık 2024
Bayburt’ta öğrenciler Yerli Malı Haftası’nı kutladı! Yerli üretimin önemi vurgulandı

Yerli Malı Haftası, her yıl okullarda 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanmaktadır. Bu etkinlik ile tutumlu olma, yatırım yapma, yerli tüketim bilincini oluşturmak hedeflenirken öğrencilere yerli üretimin farkındalığını kazandırmak amaçlanmaktadır. Her sene Aralık ayının ikinci haftasında kutlanmakta olan Yerli Malı Haftası bu yıl da okullarda çeşitli etkinliklerle kutlanarak yerli üretimin önemine vurgu yapıldı. Öğrencilere yerli malı […]