Dolar 32,3767
Euro 34,9830
Altın 2.326,16
BİST 9.075,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 16°C
Az Bulutlu
Bayburt
16°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Ortalığın Hastalığı Deyip Geçmeyin…

Ortalığın Hastalığı Deyip Geçmeyin…
23 Ocak 2018 20:30 | Son Güncellenme: 24 Ocak 2018 08:44
A+
A-

Bayburt’ta kış aylarının belirli dönemlerinde artan ve zaman zamanda salgın gibi kendisini gösteren grip ve ateşli hastalıklara yakalananlara halk arasında “ortalığın hastalığı” isminin konması değişmeden devam ediyor.

Bayburt’ta kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte bir çok insan nezle, girip veya ateşli hastalığa yakalandığında neyin var diye soranlara, slogan haline gelen “ortalığın hastalığı” cevabını verirler.  Özellikle kış aylarında çocuklar başta olmak üzere yüksek ateş ve ishal vakaları da artmaya başlıyor.

Bayburt Devlet Hastanesinde, Acil bölümüne gelen ve muayene sırası bekleyen hastaların bir çoğunun benzer şikayetleri olmasına rağmen, neyiniz var diye sorduğunuzda, “ortalığın hastalığı” önemli bir şeyim yok cevabını veriyorlar.

Halk arasında esprili bir şekilde ismi konan ve basite alınmaya çalışılan hastalık belirtileri

konusunda doktorlar benzer belirtileri olan hastaların basite almaması özellikle çocuklar için önemli olduğunu vurguluyorlar.

Mevsimsel grip hastalığının belirtileri, bulaşma ve korunma yolları gibi önemli açıklamaların yer aldığı bilgiler aşağıda detaylı bir şekilde sıralanmıştır.

Mevsimsel Grip Hastalığı 

Grip: İnfluenza virüsünün neden olduğu mevsimsel (özellikle Kasım-Aralık aylarından Nisan-Mayıs ayları arası dönemde görülen) yağun ve bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Çok sayıda kişiyi etkilemesi ve hayati sonuçlar doğurması nedeni ile ciddi bir hastalıktır.

Soğuk algınlığı ile karıştırılmamalıdır. Soğuk algınlığı, influenza virüsü dışında iki yüze yakın virüsün sebep olduğu, çok daha hafif seyirli, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve halsizlik ile seyreden üst solunum yolu enfeksiyonuna verilen isimdir. Soğuk algınlığında şikayetler, daha çok burun akıntısı ve burun tıkanıklığı şeklindedir; gripte görülen çok yüksek ateş, kas ağrısı gibi daha şiddetli tüm vücudu etkileyen şikayetler görülmez ve genel olarak ciddi sağlık sorunları oluşturmaz. 

Gribin belirtileri: 

Aşağıdaki belirtilerden biri veya birkaçı hastalığa eşlik edebilir.

Ateş (koltuk altından ölçülen 38°C ve üzeri)

Öksürük.

Boğaz ağrısı.

Burun akıntısı ve tıkanıklığı.

Baş ağrısı.

Vücut ağrıları.

Titreme.

Nadiren kusma ve ishal.

Gripte; genellikle şikayetler 7 gün sürer, ilk 2-3 gün içerisinde semptomlar şiddetlenir ve sonrasında düzelme başlar. Ancak iyileşme süresi 1-2 haftaya kadar uzayabilir.

Bulaşma şekli:

Konuşma, öksürme ve hapşırma esnasında etrafa yayılan damlacıklarla.

Hasta olmuş kişi ile temas(tokalaşma, yakın konuşma, öpüşme vs.) veya bu kişilerin dokunduğu eşyalara yakın süre içerisinde temas etmekle bulaşabilir.

Özellikle risk guruplarında (hamileler, akciğer hastalığı, astım, şeker hastalığı ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkları olanlarda) daha ağır seyredebilir yada zatürre, bronşit ve kulak enfeksiyonları gibi ikinci bakteriyel enfeksiyonlar meydana gelebilir.

Grip, genellikle bahar ve kış aylarında görülür. Bu şekilde belirli dönemde hastalığın görülmesi nedeni ile her yıl görülen grip mevsimsel grip hastalığı olarak adlandırılmaktadır.

Ortaya çıkan bu durum hafif seyredebileceği gibi hayati tehlike oluşturabilir, hatta ölümle sonuçlanacak kadar şiddetli olabilir.

Hastalığın tedavisi:

Gribin genellikle belirtilerine yönelik hastanın konforunu sağlayıcı tedavi verilmektedir.

Hekim tavsiyesi dışında ilaç kullanılamamalıdır.

Antibiyotikler, gribi tedavi etmezler.

Risk gurubundakiler, hamileler, kronik hastalığı bulunanlar ve belirtilerin ağır seyrettiği hastalar(nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük)kesinlikle hekime başvurmalıdır.

Hasta Kişiler İçin Öneriler:

İstirahat ediniz.

Bol sıvı tüketmeye özen gösteriniz.

Beslenmenize dikkat ediniz, özellikle taze sebze ve meyveleri tüketiniz.

Ellerinizi sık sık yıkayınız. 

Kendinizi ve Çevrenizdekileri Korumak İçin:

Hasta kişilerle yakın temastan kaçınınız.

Aksırma ve öksürme esnasında ağız ve burnunuzu kâğıt mendille kapatınız.

Kullanılan kâğıt mendili çöpe atınız.

Mendil yok ise kolun iç yüzüne aksırıp ve öksürünüz.

Ağız burun ve gözlere kirli eller ile temas etmeyiniz.

Ellerinizi su ve sabun ile yıkayınız. Yıkayamadığınız durumlarda el dezenfektanını kullanınız.

Yüzeyleri sık sık temizleyiniz.

Kalabalık ortamlardan uzak durmaya çalışınız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.