Dolar 32,5501
Euro 34,9800
Altın 2.418,25
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 25°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
25°C
Hafif Yağmurlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 23°C
Pts 21°C

Ocak 2016’da Maaşlara Zam Geliyor

Ocak 2016’da Maaşlara Zam Geliyor
8 Aralık 2015 13:35 | Son Güncellenme: 8 Aralık 2015 13:38
A+
A-

Ocak 2016  tarihi itibariyle her kesimin maaşında yüzde 2 veya 3 oranında artış olacak.

Milyonları bulan işçiden memurlara, emeklilerden işsizlere varana kadar hemen her kesim maaşını farklı alacak.

Asgari Ücretliler: Net asgari ücret Ocak’ta bin liradan bin 300 liraya çıkacak. Net asgari ücret bekar çalışana göre hesaplandığı için, evli ve çocuklu asgari ücretliler daha yüksek gelir elde edecek. Ayrıca işin tehlikesine göre ücret farklılaşacak. Tehlikeli işlerde çalışanlar daha yüksek maaş alacak.

İşsizler: İşsizlik maaşı, asgari ücret zammıyla yükselecek. Ödenen işsizlik maaşı, son 4 ayda alınan brüt ücretin ortalamasının yüzde 40’ı oluyor. Ancak işsizlik maaşı, brüt asgari ücretin yüzde 80’ini geçemiyor. Halen işsizlik maaşı, damga vergisi düşüldükten sonra en düşük 505 lira 53 kuruş, en yüksek ise bin 11 lira 7 kuruş olarak uygulanıyor. Brüt asgari ücretin bin 647 lira olmasıyla en düşük işsizlik maaşı 653, en yükseği bin 307 lira civarına yükselecek.

SSK Ve Bağ-Kur Emeklileri: Ocak’ta SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşı, 2015’in ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar artırılacak. Bunun 5 aylık dönemindeki enflasyon belli oldu. Temmuz-Kasım enflasyonu yüzde 3.65 olarak gerçekleşti. Yani 5 aylık enflasyona göre emeklilerin zammı yüzde 3.65 olarak görünüyor. Aralık ayı enflasyonuna göre zam oranı azalacak ya da artacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, bu zamma ek olarak ekstra bir artıştan daha yararlanacak. Tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşı, yasa çıkarılır çıkarılmaz 100 lira artırılacak. Emekliler, bu yasanın Ocak’ta yürürlüğe girmesini bekliyor.

Memur Emeklileri: 2 milyona yakın memur emeklisi, Ocak’ta toplu sözleşme kapsamında yüzde 6 zam alacak. Ayrıca 2015 yılından enflasyon farkı doğarsa, bu da maaşlara yansıtılacak. Şimdiye kadar gerçekleşen enflasyon, memur emeklilerinin fark alacağını ortaya koydu. Ancak kesin sonuç Aralık enflasyonunun açıklanmasıyla belli olacak.

Tüm Çalışanlara Agi Farkı
Yeni yılda tüm çalışanlar zam alacak. İşverenlerin yapacağı zamların yanı sıra asgari ücretteki artış da çalışanların maaşına yansıyacak. İşçi-memur tüm çalışanlara maaşlarla birlikte ödenen asgari geçim indirimi (AGİ) en az 33 lira yükselecek. Bekar çalışanın asgari geçim indirimi 90 liradan 123 liraya, evli, eşi çalışmayan, çocuksuz çalışanın ise 108 liradan 148 liraya çıkacak.

Enflasyon İlavesi

Kamu görevlilerine Ocak’ta yüzde 6 zam var. 1. derecedeki mühendis maaşı 3 bin 895, öğretmen (8/1) maaşı 2 bin 496 lira olacak. Ayrıca enflasyon farkı da maaşlara eklenecek.

Kaynak:Takvim

Zanlı Maaşlar Değişecek

YORUMLAR

  1. metin dedi ki:

    esnafın bağkur pirimleride buna göre yükselmiş ondan bahsedilmemiş yüzde 50 zam yapıldığı söyleni yor eğer düzenleme yapılmasın hiç bir esnaf bu borcun altından kalkamaz hızla fakirleşme iflaslar çoğalır 440 tl yi ödeyemeyen esnaf nasıl 630 ödeyecek ev bakacak kira ödeyecek vergi verecek çocuk okutacak zor dostum zor ALLAH zavallı esnafın yardımcısı olsun