Dolar 32,3578
Euro 35,0024
Altın 2.326,06
BİST 9.124,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 16°C
Az Bulutlu
Bayburt
16°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Mide Ekşimesine Ne İyi Gelir?

Mide Ekşimesine Ne İyi Gelir?
2 Mart 2015 10:15 | Son Güncellenme: 2 Mart 2015 10:16
A+
A-

Mide ekşimesini aşırı ve ağır yemeklerden sonra yaşıyorsanız beslenmenizde yapacağınız değişikliklerle ekşimeyi azaltabilirsiniz. Peki mide ekşimesine ne iyi gelir? 

Mide ekşimesini aşırı ve ağır yemeklerden sonra yaşıyorsanız beslenmenizde yapacağınız değişikliklerle ekşimeyi azaltabilirsiniz. Ancak hafif öğünlerden sonra bile mideniz ekşiyorsa ya da haftada 2-3 gün mide ekşimesi oluyorsa bu durum reflü veya gastrit gibi bir diğer hastalığın belirtisi olarak görülebilir. Reflü ve gastrit tedavisinde erken teşhis önemlidir ve doğru beslenme ile belirtilerini önemli oranda azaltmak mümkündür. Ara sıra yaşanan mide ekşimesine iyi gelen yiyecekleri ve hangi yiyeceklerden uzak durmanız gerektiğini yazımızda bulabilirsiniz. 

Mide Ekşimesine İyi Gelen Yiyecekler 

Mide ekşimesi çoğunlukla aşırı mide asidi üretimi nedeniyle yaşanır. Mide asidi gıdaların parçalanması için gereklidir ve normal koşullarda mide zarına zarar vermez. Ancak mideniz normalden fazla mide asidi üretiyorsa ve reflünüz varsa bu asit yemek borusuna çıkabilir. Yemek borusunun yüzeyi mide asidi için uygun bir ortam değildir ve asit bir süre sonra yemek borusunu tahriş etmeye başlar. Bunun sonucu olarak göğüste ağrı, yanma hissi yaşanabilir. Ayrıca mide zarının ülser nedeniyle hasar görmüş kısımları mide asidine karşı savunmasız hale gelir ve yanma hissine, mide ekşimesine yol açar. 

Mide ekşimesini önlemek için mide asidi üretimini arttıran, sindirimi zor gıdalardan uzak durmalısınız. Ara ara mide ekşimesi yaşıyorsanız ağır yağlı ve baharatlı bir et yemeği sonrası midenizin ekşimesine şaşırmamanız gerekiyor. Ayrıca mide asidi miktarını arttıran portakal, greyfurt gibi asitli meyveler özellikle reflü hastalarında göğüs ağrılarına ve mide asidinin ağıza gelmesine yol açabilir. Bunlar dışında kahve ve kafeinli diğer içecekler, çikolata, nane ve alkolünde mide ekşimesini şiddetlendirdiği bilinmektedir. 

Şu anda yaşadığınız mide ekşimesine çözüm arıyorsanız aşağıdakileri deneyebilirsiniz.

Sırt üstü uzanmayın. Oturur pozisyonda, sırtınız dik bir şekilde ayaklarınızı uzatabilirsiniz.

Yemekten sonra kahve, çay içmeyin, tatlı yemeyin.

Mide asidini azaltmak için bir parça ekmek yiyebilirsiniz.

Yemekten hemen sonra sizi fiziksel olarak zorlayacak aktivitelerden kaçının.

Sakız çiğnemek mide asidini bir miktar azaltabilir. Ancak uzun süre sakız çiğnemenin gaza neden olabileceğini unutmayın.

Sigara kullanıyorsanız mide ekşimesi geçene kadar içmeyin.

Karnınız acıktıysa 1 adet haşlanmış ve ılık patates yiyebilirsiniz.

Ilık zencefil çayı yemek borusunu temizler ve midenizi rahatlatır.

Yatakta sırt üstü uzanın ve başınızı yüksekte tutacak şekilde ekstra yastık kullanın. 

Mide Ekşimesine Tedbir Almak 

Aşırı yağlı yemekler yemeyin

Öğünlerinizi küçültün öğün sayısını arttırın

Aşırı baharatlı yemekler yemeyin

Asitli meyvelerden uzak durun

Kafeinli içecekler içmeyin

Kola gibi gazlı içecekler içmeyin

Çikolata yemeyin

Cips, kraker gibi atıştırmalıkları azaltın

Mide ekşimesine ne iyi gelir? sorusundan çok mide ekşimesi nasıl önlenir? sorusunu sormak daha doğru çünkü mide ekşimesi yediklerinizle yakından ilgili bir rahatsızlıktır. Öğünlerinizi hafif tutmaya çalışın ve midenize yüklenmeyin. Mide ekşimesine neden olan gıdalar kişiden kişiye farklılık gösterebilir bu nedenle sizi rahatsız eden gıdaları not alabilirsiniz.

Kaynak: Sabah gazetesi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.