Dolar 32,3285
Euro 35,0893
Altın 2.297,14
BİST 9.041,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 16°C
Az Bulutlu
Bayburt
16°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Mantardan Zehirlenenlerin Sayısı Artıyor

Mantardan Zehirlenenlerin Sayısı Artıyor
27 Mayıs 2016 11:37 | Son Güncellenme: 27 Mayıs 2016 11:41
A+
A-

Bayburt il genelinde mantardan zehirlenme sayısı her geçen gün artmaya başlayınca Sağlık İl Müdürlüğü açıklama yaptı.

Ortalama günde 2 zehirlenme vakasının yaşandığı ve en son 20 Mayıs 2016 tarihinden buyana 11 vatandaşın zehirlenme sonucunda hastanede tedavi görerek taburcu olduğunu belirten Sağlık İl Müdürlüğü, mevsimsel mantar zehirlenmesinden dolayı doğal mantarın tüketilmemesi gerektiğini belirtti.

Bayburt Sağlık İl Müdürlüğü mantar zehirlenmeleri konusunda vatandaşların bilgi sahibi olmaları için aşağıdaki bilgileri açıkladı.

İlkbahar aylarının gelmesi dolayısı ile mevsimsel artış gösteren mantar zehirlenmeleri hakkında vatandaşların dikkatli olması gerekmektedir.

1. Mantar Zehirlenmesi Nasıl Oluşur?
Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir.
Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülür.
Ülkemizde doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır.

2. Mantar Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?
Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben de 6 saat sonra ortaya çıkabilir.
Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda:
 Sersemlik,
 Uykuya meyil,
Tansiyon düşüklüğü,
 Bulanık görme,
Yüz ve boyunda kızarma,
 Nabızda artış,
 Ağızda .l tadı,
 Bulantı ve kusma ile
Terleme görülebilir.
Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise: Bulantı, Kusma, İshal, Ateş, Nabız artışı, Kann ağrısı ile Daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir.

3. Mantar Zehirlenmesi Nasıl Teşhis Edilir?
Hastanın mantar yeme hikâyesi ile zehirlenme bulguları birlikte değerlendirilerek mantar zehirlenmesi olup olmadığına karar verilmeye çalışılır.
Yenen mantarın uzman kişilerce incelenmesi de zehirlenmenin teşhisinde yardımcı olmaktadır.
Ancak, bu konuda yapılacak en doğru hareket, mantar yiyen bir kişide yukarıda verilen belirtilerin görülmesi hâlinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasıdır.

4.Mantar Zehirlenmesinin Tedavisi Var mıdır?

Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezinden bilgi alınabilir.Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir.Ancak, mantar zehirlenmelerinin tedavisine yardımcı olması bakımından, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünden (UZEM – Ulusal Zehir Danışma Merkezi) temin edilecek bir antidot (panzehir) bulunmaktadır.

5.Mantar Zehirlenmelerinden Nasıl Korunulmalıdır?

Zehirlenmelerin önemli bir kısmı esasında çok basit önlemlerle engellenebilecek niteliktedir. Bu çerçevede, mantar zehirlenmeleri de çok basit bir şekilde önlenebilecek bir zehirlenme tipi olup zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare de doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi; bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesidir.

6. Kültür Mantarları Zehirler mi?

Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme görülmesi mümkün değildir.

Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla, bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir. Bu mikroorganizmayla bulaşık mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikâyetlerinin gelişebileceği de unutulmamalıdır. Bunlara ilaveten, mantar alırken ambalajlı olanlar tercih edilmeli; ayrıca, ambalajda tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bazı bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir.

7. Mantarlarla İlgili Doğru Olduğu Düşünülen Nelerdir?Mantarlarla alakalı olarak halk arasında, aşağıdaki belirtildiği biçimde ilmî değeri olmayan yaygın inanışlar da vardır.

Yoğurtla yenen mantar zehirlemez.

Pişirilen mantarda zehir yok olur.

Sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehri alınır.

Kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz.

Çayırlarda yetişen mantarlar zehirli değildir.

Mantar koparıldığında rengi değişmezse mantar zehirsizdir; mantarın iç kısmı mavileşirse bu mantar zehirlidir.

Ağaçlardaki mantarlar zehirsizdir.

Zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır.

Salyangozlar zehirli mantarları yemez

Bu bilinenlerin hiçbiri bilimsel değildir. Halkımız bu konularda çok dikkatli olması gerekmektedir.

Not:Bayburt’taki mantar zehirlenmelerinde bazı bürokratlarında olduğu öğrenildi.

 

YORUMLAR

  1. Hasan dedi ki:

    Toplumsal sorumluluk örneği toplumu bilgilendirme ve bilinçlendirme emek ve çabanızı şükran ve takdirle karşılıyorum.

  2. ahmet dedi ki:

    Çok faydalı bilgiler, Teşekkürler