Çalışanlar, işten ayrıldıktan sonra kıdem tazminatı ödemesi alabiliyor. Aslında bu ödeme milyonlarca çalışanın en önemli güvencelerinden biri olarak biliniyor. Fakat kıdem tazminatı alabilmek için bazı şartlarda var. Bu şartlardan biri aynı iş yerinde En az 1 yıl çalışma süresini tamamlamak oluyor. Kıdem tazminatı, genelde İşten çıkarılma durumunda veriliyor fakat bazı istisnai durumlarda kendi rızasıyla işten ayrılanlar da kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor. Peki kendi rızasıyla işten ayrılanlar hangi durumlarda kıdem tazminatı alabilir?
Milyonlarca çalışan için çok önemli kıdem tazminatı detayı ortaya çıktı. Kendi isteği ve arzusuyla işten çıkanlar için kıdem tazminatı ödemesinin detayları belli oldu. Çalışanlar, istisnai durumlarda kendi istekleriyle işten ayrılsalar bile kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor. Peki hangi istisnai durumlarda kıdem tazminatı alınır? Kıdem tazminatı alma şartları neler?
Kıdem tazminatı, çalışanların kendi rızası ile işten ayrılmaları durumunda da ödeniyor. Ancak bu durumda kıdem tazminatı almak bazı şartlara bağlı. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen şartlara göre, çalışanların Kendi isteğiyle işten ayrılması halinde kıdem tazminatı almak için, geçerli bir sebep göstermeleri gerekiyor. Örneğin emeklilik nedeniyle işten ayrılmak zorunda olanlar kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor. Aynı zamanda askerlik ve evlilikle aynı şekilde kıdem tazminatı için geçerli sebepler arasında kabul ediliyor.
Kıdem tazminatı alırken İşe başlama tarihinin ve prim gün sayısının da önemli olduğunu bilmek gerekiyor. İşe başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 öncesi olanlar için 3600 gün prim şartı aranırken 1999-2008 yılları arasında çalışanlar için kıdem tazminatı alma şartları değişiyor. 1999-2008 arası işe girenlerin 7.000 prim günü doldurmaları ya da kısmı emeklilik için aranan 4.500 prim gününü tamamlamaları gerekiyor. İşe giriş tarihi 2008 sonrası olanlarda ise prim gün sayısı şartı 7200’e çıkıyor.
Çalışanlar kendi istekleriyle işten ayrılmaları ve prim gün sayısı şartını tamamlamaları halinde SGK’dan herhangi bir yazı almak zorunda değil. Bu durumda kıdem tazminatı doğrudan talep edilebiliyor ve işverenler de yaş şartını beklemeden kıdem tazminatı ödüyor.
İlgili Haberler
Bankada parası olanlar dikkat! Merkez Bankası yeni döviz kararını duyurdu
Bakanlıktan onay çıktı! Tek şartla hane başı 50.000 TL yardım parası verilecek
SGK yeni erken emeklilik listesini yayınladı! Prim, yaş, gün şartı değişti
BİM, A101, Migros’ta çılgın indirim! Ayçiçek yağı fiyatları dip yaptı
4A 4B 4C emeklisine talih kuşu! 24 bin TL ek para piyangosu çıktı
TBMM onayı ile kadınlara 6 yıl erken emeklilik