Dolar 32,5480
Euro 34,9058
Altın 2.437,24
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 24°C
Az Bulutlu
Bayburt
24°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 26°C
Cum 24°C
Cts 24°C

Kaderi Nüfusuna Bağlı Kent…

Kaderi Nüfusuna Bağlı Kent…
27 Mart 2022 14:02 | Son Güncellenme: 27 Mart 2022 21:18
A+
A-

Hani derler ya “Bayburt, Bayburt Olalı” diye başlayan meşhur bir söz vardır. Bu sözü aratmayan diğer bir gerçek ise Bayburt’un nüfus garabeti oldu. Her yılın sonunda merak edilen en önemli sorunlardan birisi haline dönüştü.

İnsanların yaşamı içerisinde kaderini belirleyen yazgıları olduğu gibi, şehirlerinde gelişimi konusunda nasıl kalkınacaklarına yönelik kaderlerini belirleyen önemli etkenlerden biriside nüfus sayılarıdır.

Türkiye’de tek milletvekili ile temsil edilen tek il olmanın Bayburtlular üzerinde oluşturduğu olumsuz baskı, her yıl sonunda TÜİK’in açıklayacağı nüfus sayısına göre değişir mi diye merak edilir duruma gelmiştir. Yani birçok konuda kaderi nüfusuna bağlı hale gelmiş kadim bir kent denebilir.  

Her türlü tedavi yolu uygulandığı halde bir türlü düzelmeyen ve bağışıklık sistemi güçlendirilemeyen hasta misali bir kent haline dönüştü Bayburt.

Nüfus sayısı deyip geçmemek gerekiyor. Birçok hizmet ve yatırım şehirlerin nüfus sayısına göre şekillenir duruma gelmiştir.

Bir ilin nüfusuna göre vekil, nüfusuna göre iller bankasından pay, nüfusuna göre doktor sayısı alabiliyorsunuz. Özellikle doktor konusu Bayburt için öncelik taşıyan konuların ilk sıralarında yer alıyor.

Bayburt Üniversitesi öğrencileri başta olmak üzere, il dışında yaşayanların ikametlerini Bayburt’a alma yolunu tercih ederek milletvekili sayısını ikiye çıkarmanın yanı sıra belediyenin gelirini artırmaya yönelik gayretler devam ediyor. Yani “taşıma suyla değirmen dönmez” gerçeğini bir şekilde değiştirmek için çaba sarf ediliyor.    

Milletvekili sayısı 2’ye çıkıyor

Birkaç gün önce YSK’dan Bayburt’un 2023 yılında yapılacak olan seçimlerde 2 milletvekiliyle temsil edileceği açıklandı. Bu güzel gelişme Bayburt’ta önceden yaşadığı için insanları çokta etkilemediği görülüyor.

Seçimlere artık bir yıldan az bir süre kalması ve vekil sayısının ikiye çıkacak olması nedeniyle, Bayburt’ta şimdiden hangi partiden kimlerin aday olacağı gibi tartışmalar başlayacak ve sorunların çözümü ise bir başka bahara kalacak gibi görünüyor. Bu tartışmalara birde belediye başkanlığı adaylığı eklenirse şaşırmamak gerekir.

Bu kentin sorunlarının çözümünü sadece vekil sayısına bağlamak yanıltıcı olur.

Eleştiri ve sorgulama kültürü oluşmadıkça,

Esnaf temsilcileri sorunlarını dillendirmedikçe,

Sivil toplum örgütleri düşüncelerini aktarmadıkça,

İşsiz birçok gence kamu kurumlarında kalıcı iş bulunmadıkça,

Siyasi partiler bir araya gelip kentin gerçek sorunlarını tartışmadıkça,

Halkın sesini meclise taşıyacak vekiller olmadıkça,

Yerel basında bütün bu gelişmeleri kamuoyuna aktarmadığı sürece, milletvekili sayısının artması sorunları çözmeye yeterli olmayacaktır.

Üniversite öğrencisi sayısıyla nereye kadar

 Diğer taraftan kanayan yaralardan birisi olan göç hala devam ederken, nüfus konusunda tutunabildiğimiz en önemli gerçek ise üniversite öğrencilerinin sayısı oluyor.

Birkaç yıl sonra öğrenci sayısının da artmayacağı düşünüldüğünde, tek çıkış yolunun göçü durdurmaktan başka çarenin olmayacağı gerçeğini şimdiden kabul etmek gerekir.

Halkın deyimiyle “Ne kadar ekmek o kadar köfte” mantığından kurtulmak istiyor insanlar. Un yeterli değil, hamur kazanı küçük, odunlar ıslak, çalışanlar acemi, fırın büyük olsa bile ekmek çıkarmak için uğraşmak yeterli olmuyor ki.

O nedenle geleceğe yönelik neler yapılabilir anlayışıyla, köylerden kente ve başka illere yönelen göçü önlemenin projeleri şimdiden masaya yatırılarak çözümler üretilmelidir.

Nüfusa göre doktor sayısı

 Bayburt’ta doktor sayısı 85 bin kişinin yaşadığı nüfusa göre konumlandırılıyor. O nedenle nüfus ölçeği üzerinden değerlendirilerek kente doktor sayısı o şekilde gönderiliyor.

Nüfusu küçük olan şehirlerin hastanelerinde sınırlı sayıda doktor bulunduğu için nüfusu fazla ve gelişmiş olan bölge hastanelerine sevkler kaçınılmaz oluyor. Yani insanlar daha gelişmiş ve uzmanlık alanında etkin olan doktorları tercih etmek durumunda kalıyorlar.

Bayburt’un nüfusu yaz dönemlerinde, en az 3 kat artmasına rağmen yine aynı doktor kadrosuyla hizmet veriliyor. Burada tedavi ve muayene olmak isteyen gurbetçiler için hizmet kalitesi tartışılacak olsa da büyük illere göre burada daha hızlı hizmet alabiliyorlar.

Bayburt en başta sağlık konusu olmak üzere birçok konuda neden pozitif ayrımcılıktan yararlanamıyor diye düşünmeden edemiyor insan.

Söylenecek çok şey olsa da, güzel bir sözle noktalamakta yarar var, “Her şey değişir. Değişmeyen tek şey değişimdir” diye. Maalesef Bayburt’ta yıllardır her şey değişiyor gibi görünse de, değişmeyen tek şey küçük düşünen zihniyetlerdir…

Bayburt Medya

 

 

 

 

YORUMLAR

  1. hamit dedi ki:

    2010 yılında; “Her il en az 2 milletvekili ile TBMM’de temsil edilecek” kanunu çıkarılmıştı. yalnız bu kanunu; CHP, Anayasa Mahkemesi’ne götürerek, kanunu iptal ettirdi.
    İktidar yatırım yapmadı… Göçü engellemedi…. Nüfusu tutmayı başaramadı….
    Tamam da hırsızın hiç mi suçu yok…
    Şimdi ise kim suçlu, kim suçlanır, kim kime ne demiş…

  2. Erdem dedi ki:

    Hastanede alerji testi yok ameliyat yok anjuo yok zaten kanser olsan tedavi edecek birim yok kalp krizi geçiren soluğu ömrü var ise Trabzon Erzurum da alıyor. Çoğu doktor yeni bilgisi yok arayıp hocalarına soruyor tanı bir sürü teşhis sıfır daha bir sürü sistemden randevu yok sabah gidiyorsun sıra bitti diyorlar. Tabi arıyorlar ağalar paşalar kendilerine telefonla arayım önceden randevularını alıyorlar sabah millet gidince sıra bitti. Şimdi bu bayburt un diğer şehirlerden ne farkı var neden bu ayrım ben bir hastamı Trabzona götürüyorum en az 1000 TL cebimden çıkıyor ama trabzonlunun cebinde kalıyor parası bu haksızlığa son verilsin.

  3. hasan dedi ki:

    Sayin editor,kamu kurumları issizlere kalici is bulma yeri degildir.yazlari ugradigimiz hastanelerin servislerinde 10 tane sira bekleyen hasta adayina karsilik masa arkasinda bir tane is yapan,5 tanede fiskos yapan eleman göruyordum.iceridede 1 tane doktor var.sistemi masa basinda istihdam olusturma aygiti gibi dusunmeyiniz.bunun ceremesini vergisini veren isveren oduyor vesselam.

  4. Üsame Durmuş dedi ki:

    İlk defa Bayburtun sorunlarını doğru teşhis eden bir yazı okudum.
    Hep diyorum bir insan öldüğünde,Bayburta gömülmek istiyorsa yaşarken o mübarek topraklara ihanet etmesin.Ahmaklığın,çekişmenin,bölünmenin bir anlamı yok.Hangi partiden olursa olsun,yönetimde söz sahibi olanlar,diğer parti mensuplarıyla ve halkla sürekli istişare yapıp ona göre adım atmalılar.
    Kendisini muhafazakar diye nitelendirip,o yoldan oy toplayanlar özellikle kibirlerini yenip istişare,birlik beraberlik mekanizmasını Bayburt için harekete geçirmeliler.
    Unutulmasın ki her seferinde hayatından örnek verilen Peygamber,kendisine vahiy geldiği halde hep istişareyle hareket etmiştir.
    Diplomaların artık çerçeveletip duvarlara asılmaya dahi layık olmadığı günümüzde,acilen meslek edindirme kursları ile gençlerin kollarına altın bilezik takılmalı,Bayburt sanat edindirme merkezine dönüştürülmeli.
    Bayburt küçük bir göl,o gölde kendine yutacak bir lokma bulamayan bizler,ellerimizde birer çantayla büyük şehirlere büyük okyanuslara düştük.Bi bakıma bu okyanuslardaki büyük balıklara yem edildik.
    Şimdi soruyorum,o küçük gölün,milletin destekleriyle büyüyüyen koca yüzgeçli balıkları bizleri yem etmekten hiç utanmadılar mı?
    O koca gövdelerinden can çekildiği zaman bilmiyorlar mı yine o milletin küçük yüzgeçleri üzerinde kabirlerine taşınacaklar.

  5. GÜRSEL KARAPINAR dedi ki:

    Kusura bakmayın, kaderi nüfusa bağlı değil, DEĞİŞEMEYEN ZİYNİYETİMİZE bağlı bir kentiz. Bazı şahsiyetler, tüm parti yöneticileri ve üyeleri, sivil toplum örgütlerindeki yöneticilik yapanlar ve mensupları , memlekete hizmet ettiğini zannederek gözümüzün içine baka baka yalan söylüyorlar.. Kendi çıkarları peşinden koşarak RANT sağlıyorlar.. Kentteki tüm çirkinlik ve kirliliğin asıl sorumlusu olduklarını unutuyorlar, bu makamları işgal ederken de , tafralarından geçilmiyor, burunlarından kıl aldırmıyorlar. Muhteremler memlekete hizmet ediyorlar ya.! İdealist olma, mukaddesatçı olmak bayrağını da ellerinden bırakmıyorlar.. Kenti korumak, güzelleştirmekte VATAN sevgisidir..
    Onun için nüfusumuz 400 binde olsa, önce zihniyetimiz değişmeli, selamlar.

  6. bayburtlu dedi ki:

    bayburtlullar kendi içlerinde kısır çekişmelerle şahsi menfaatlerinin gerektirdiği şekilde birbirleriyle didişerek memleketlerini bırakın düşünmeyi “yanarsa yansın çok da umurumdaydı” demeyi alışkanlık haline getirdikleri bir ortamda özellikle trabzonlular ve erzurumluların eline geçmişken tüm şehrin önemli can damarları hangi gelişmişlikten, hangi kalkınmadan, hangi kaderini yenmekten bahsediyoruz. acı olan da ne biliyormusunuz; sözüm ona bayburtluyum diyen kendi menfii işlerini ağababalarına hallettirdiği için keyfi yerinde sözde bayburtluların yabancı hayranlığı ve onların istediklerini söylerlerken ve uygularlarken onları desteklemeleri. vaaah bayburtum.

    1. Hacibaba dedi ki:

      Çok güzel özetlenmiştir kadesim