Dolar 32,3168
Euro 35,0223
Altın 2.308,02
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 15°C
Az Bulutlu
Bayburt
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Kader Ergül, “Kadınların sorununu, kadınlarla konuşup, kadınlarla aşacağız”

Kader Ergül, “Kadınların sorununu, kadınlarla konuşup, kadınlarla aşacağız”
5 Aralık 2022 15:36
A+
A-

İYİ Parti Kadın Politikaları Bayburt İl Başkanı Kader Ergül, “5 Aralık Kadın Hakları Günü” dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Türkiye’nin çözüm bulması gereken meselelerinden birisinin toplumsal cinsiyet eşitsizliği olduğuna vurgu yapan Ergül, “kadınların sorununu öncelikle kadınlarla konuşup kadınlarla aşacağız.” dedi.

İYİ Parti Kadın Politikaları Başkanlığı tarafından 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının tanınmasının 88. Yıldönümünde tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak yapılan açıklamada, “Mustafa Kemal Atatürk’ün dünyanın birçok ülkesinden önce 1934’te kadınlara tanıdığı bu hakla kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olduğu bir toplumun temelleri atılmıştır.” İfadelerine yer verildi.

Ergül’ün yazılı basın açıklaması şöyle:

“5 Aralık Kadın Hakları Günü, Türk kadınlarının verdiği var olma mücadelesinin simgesidir. Cumhuriyet’in kurucu iradesi ve bu iradenin önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün dünyanın birçok ülkesinden önce 1934’te kadınlara tanıdığı bu hakla kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olduğu bir toplumun temelleri atılmıştır.

Cumhuriyet’in 1923’te ilanından sonra ilk kez 1930 yılında belediye seçimlerinde ‘seçme hakkı’ verildi kadınlara, kadınlar ilk kez oy kullandı. 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda değişiklik yapılarak kadınlar seçme ve seçilme hakkına sahip oldu. Kadınların hem oy kullanıp hem aday olabildiği yıl 1935, 5. Dönem TBMM seçimleridir. 17 kadın milletvekili seçilmiş, ara seçimle 18 temsil hakkı elde edilmiştir.

88 yıl sonra bugün, yıl 2022; kız çocukları eğitimde eşit avantaja sahip değil, yetişkin olmadan evlendiriliyor. Yıl 2022; kadın cinayetlerinde ve kadına şiddette ülkece dünyada üst sıralardayız. Yıl 2022; hâlâ Türkiye’nin özellikle kırsal kesimlerinde kadının adı yok. Kadın evde işçi, geliri yok; tarlada tarımın kayıt dışı işçisi, yine geliri yok. Yıl 2022; hâlâ kadın istihdamı erkeğe göre çok daha az. Yıl 2022; kadınlar hâlâ eşit işe eşit ücret istiyorlar. Yıl 2022; hâlâ kadınların sorunlarını kadın karar vericilerden çok erkekler karar vericiler tartışıp çözüme yine erkekler karar veriyor. Yıl 2022; hâlâ kadınlar gelir düzeyi yüksek veya düşük olsun her an her yerde, evde, iş yerinde, otobüste, sokakta mobbing ve tacize maruz kalıyor. Yıl 2022; hâlâ Türkiye’nin çözüm bulması gereken en önemli meselelerinden biri toplumsal cinsiyet eşitsizliği.

Kadınların sorununu öncelikle kadınlarla konuşup kadınlarla aşacağız. Kadının eğitimsizliğinin, yok sayılmasının, öldürülmesinin çözümünü erkeklerle konuşup toplumun her kesimiyle birlikte çözeceğiz.

Erkek egemen görünen Türk siyasetinde eşit temsil için kadın-erkek kol kola verip inanıyoruz ki beraberce savaşacağız ve beraberce başaracağız. Kadın genel başkana sahip olmanın haklı gururuyla liderimiz Meral Akşener önderliğinde İYİ Parti olarak, sadece sorunların tespitinde değil, çözümünde de en yüksek motivasyonla çalışmaktayız, çalışacağız.”

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.