Dolar 32,3411
Euro 35,0201
Altın 2.321,80
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 15°C
Az Bulutlu
Bayburt
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 19°C

İŞKUR tarafından çalışanların şartlarında önemli değişiklikler yapıldı

İŞKUR tarafından çalışanların şartlarında önemli değişiklikler yapıldı
29 Nisan 2022 09:13 | Son Güncellenme: 29 Nisan 2022 09:15
A+
A-

İŞKUR tarafından istihdamın artırılması amacıyla özel sektör işyerleriyle yıllardır uygulanmakta olan İşbaşı Eğitim Programlarında yeni düzenleme yapıldı.

Buna göre program kapsamında alınan personelin ücretinin imalat ve bilişim sektörlerinde 6 aylık kısmı diğer sektörlerde 3 aylık kısmı İŞKUR tarafından ödenecek. Aylık ödeme ise asgari ücret kadar olacak. Öte yandan İŞKUR tarafından yürütülen program kapsamında son üç yılda toplam 9.3 milyar liralık ödeme yapıldı. İşbaşı Eğitim Programı’ndaki yeni döneme ilişkin program kapsamında alınan personelin 2 yıllık istihdamında, ücretin 6 aylık kısmının İŞKUR tarafından ödeneceğini bildirdi.

Yeni program da suistimallerin engellenmesi ve daha fazla işsizin, uzun süreli istihdamının sağlanması adına bazı değişiklikler yapıldı. Buna göre en az 5 çalışanı olan işverenler programdan faydalanabilecek. Yine 3 aylık programlarda katılımcıların en az yüzde 70’inin en üz 9 ay süreyle istihdam edilmesi gerekmekte olup, 6 aylık bir programda istihdam süresi toplam 2 yılı bulmaktadır. Program kapsamında bilişim ve imalat sektörlerindeki işyerleri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 aylık eğitim olacak. Yani imalat ve bilişim sektörlerinde 6 ay destek alacak işverenler, 18 ay da kendileri istihdam edecekler. Diğer sektörlerde ise 3 aylık desteğe karşılık 9 aylık istihdam oluşturulacak.

İşbaşı Eğitim Programı’na katılan katılımcılara, programa fiilen katıldıkları gün üzerinden; İş arayan statüsünde ise günlük 163,59 (26 gün üzerinden 4253 liralık asgari ücrete karşılık geliyor), öğrencilere 122,69 TL, işsizlik ödeneği alanlara günlük 81,80 TL ödenecek.

Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 179,95 TL cep harçlığı ödenecek. Genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi İŞKUR tarafından program süresince karşılanacak.

Programa katılan kişilere İŞKUR’un yaptığı ödemeler dışında programın düzenlendiği işveren tarafından yapılan ve aylık brüt asgari ücretin yarısını geçmeyen fiili ödemelerin gelir vergisi kanunu gereğince vergi matrahından indirilmesi imkânı da sağlanacak.

 

 

YORUMLAR

  1. fatih dedi ki:

    Bu işkur proğramından çoğu esnaf faydalanamaz bu da demektirki işkur bitti
    esnafın bu proğramı kaldıra billecek gücü yok zaten işkurda vermemek için elinden geleni yapıyor