Dolar 32,3371
Euro 35,1349
Altın 2.310,24
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 15°C
Az Bulutlu
Bayburt
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 19°C

İŞKUR Aracılığıyla Çalışanlar, Sessiz Çoğunluğun Sesi Oldular

27 Ekim 2018 14:43 | Son Güncellenme: 2 Aralık 2018 21:30
A+
A-

Bayburt’ta asgari ücretle nasıl geçindiklerini anlatan ve Bayburt Belediyesinde İŞKUR aracılığıyla çalışan iki Bayburtlunun söyledikleri hem ders verici hem de eleştiri dolu.

Kendisi Bayburtlu olan ve üç yıl önce İstanbul’dan göç ederek Bayburt’a yerleşen Nabi Durmuş ile Bayburt’un bir semti gibi kabul edilen Erenli Köyünde doğup büyüyen Hacı Temel, Bayburt Medya kameralarına yaptıkları açıklamalarla bir taraftan ders alınacak gerçekleri diğer taraftan ise eleştiri dolu taleplerini dile getirerek yetkililere seslenip sessiz çoğunluğun sesi olmaya çalıştılar.

Bayburt’ta önemli sayıda insanın yılın belirli dönemlerinde İŞKUR’dan işe girerek farklı kurumlarda çalışarak geçinen insanlardan sadece ikisi olan Nabi Durmuş ve Hacı Temel Bayburt Belediyesinde asgari ücretle çalışıyorlar.

“Bayburt’a geriye göç patlaması yaşanır”

İstanbul’da yaklaşık 25 yıl yaşadıktan sonra stresli şehrin olumsuz şartlarından kurtulmak amacıyla huzur şehri diye kabul ettiği memleketi Bayburt’a, ailesiyle birlikte göç edip gelen Nabi Durmuş 3 yıldır İŞKUR aracılığıyla belediyede çalıştığını dile getirerek şunları söyledi:

“ Umutla ve büyük beklentilerle geldiğim memleketimde kurduğum hayallerimden hiç birisi gerçekleşmedi. Mesleğimle ilgili bir yere girebileceğimi düşünüyordum ama bu güne kadar başaramadım. Ben ağır vasıta ehliyeti olan birisiyim. 3 yıl içerisinde vasıflı olan hiçbir kimseyi işin başında göremedim. Mecbur kaldığım için İŞKUR’dan işe girdim. Benim gibi il dışından Bayburt’a göç edip gelen 3 arkadaşım daha var ama maalesef onlarda İŞKUR’dan işe girerek çalışmak mecburiyetinde kaldılar. Bayburt’ta iş imkanı olsa samimiyetle söylüyorum, il dışından göç edip gelecek çok sayıda aile olduğunu biliyorum. Yani geriye göç patlaması yaşanır. Ben İŞKUR olayını burada öğrendim, Bayburt’ta bu imkan olmasa bu kadar işsiz insanın ne iş yapacaktı merak ediyorum. Belki de işsiz olanların tamamı Bayburt’u terk edip gidecektir. Bende devamlı çalışabileceğim bir iş bulamadığım takdirde büyük bir ihtimal tekrar geldiğim yere dönebilirim.” dedi.

Kendisinin 3-5 bin liralık bir iş beklentisinin olmadığını dile getiren Durmuş, “ Daimi iş olsun 2 bin lira veya yine asgari ücret olsun rahat geçinirim. Ama sürekli işim olmalı. İşten çıkarıldığımızda ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Ev geçindirmek zor okuyan çocuklarım var . Ayrıca benim birde engelli çocuğum var. Böyle olmasına rağmen bana yine iş önceliği tanınmadı. Bayburt gerçekten huzur şehri ama huzur şehrinin en büyük sıkıntısı ise işsizlik ve geçim sıkıntısı olunca huzursuzluk başlıyor. İŞKUR’da süren bitince işsiz kaldığınızda sıkıntılar başlıyor. Okuyan çocuklarımın servis aracı ücretleri 350-400 TL civarında. Babam benimle oturuyor, inanın babamın emekli maaşı olmasın benim Bayburt’ta geçinmem mümkün değil. Ama şunu söylemeliyim ki Bayburt’ta sürekli işiniz olduğu müddetçe asgari ücret veya 2 bin lira maaşınız olsun burada rahatlıkla geçinebilirsiniz. Sürekli iş olursa Bayburt’ta yaşayan işsiz insanların göç etmeyeceği gibi il dışında yaşayan tahmin edemeyeceğiniz sayıda insan göç edip buraya gelir ” ifadelerini kullandı.

“Asgari ücretle çok rahat geçiniyorum”

İŞKUR arcılığıyla Belediyede çalışan bir başka isim Hacı Temel ise asgari ücretle nasıl rahat bir şekilde geçindiğini anlattı.

Bir çok insanın ders alması gereken yaşam öyküsünü kısaca anlatan Temel, “ Ben 5 yıldır aralıklı dönemlerde İŞKUR aracılığıyla Bayburt Belediyesinde çalışıyorum. Aldığım asgari ücretle hem borç ödüyor hem de evimi rahatlıkla geçindiriyorum. Ben Erenli Köyünde yaşıyor ve her gün de köyüme gidip geliyorum. Evim kendime ait. Ek gelirim yok, hayvanım yok, ikisi okuyan dört çocuğum olmasına rağmen aldığım parayla rahat geçiniyorum. Yani tasarrufu da elden bırakmıyorum. Beni devamlı çalışacağım bir işe alsınlar yani sigortam devamlı ödensin ben inanın asgari ücrete razıyım. Kışın yakacağımı devletimiz veriyordu. Ama bu yıl vermeyecek büyük bir ihtimal köyden tezek alıp yakacağız. Bütün bu şartlara rağmen şikayet etmiyor hamd ve şükrediyorum. Allah’ta beni bunaltmıyor. Ben İstanbul’a gittim duramadım tekrar Bayburt’a geldim. Bana deseler ki sana 5 bin lira maaş vereceğiz, yinede Bayburt’u terk etmem. Ben köyümü Bayburt’u mu terk ettim mi dünyam kararır. Benim mesleğim boyacılık ama her işi rahatlıkla yaparım. 23 yıl köyde çobanlık yaptım ama sigortam olmadı. Öncelikli amacım sigortamın yatırılması ve kimseye muhtaç olmayacağım maaşım olmasıdır. Bana Belediyede daimi iş versinler asgari ücret veya 2 bin lira maaşım olsun, hiç bir sıkıtım olmadan rahatlıkla geçinirim “dedi.

Nabi Durmuş ile Hacı Temel’in kameralarımıza yaptığı açıklamaların tamamını görüntülerde izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=oQ_ncfFOwNs

 

 

 

YORUMLAR

  1. fth dedi ki:

    yazık günah ya şuraya bak işler acısı yemin ediyorum resmen dilimiz olmuş kardeşim sağolsun varolsun bizi annemizden babamızdan eşimizden dostumuzdan ayıranlar iki yakası bir araya gelmesin bunun nebalini kim ödeyecek nasıl verecekler 13 yıldır hastane sektöründeyim hastane işleyişi olarak anlamadığım hiç birşey yok 4000 tl maaş alıyorum o 4000 tl maaşı hemen bırakıp gelirim bana yeterki desinler yarın çık gel ailece gelmeye hazırız ama nerdee okadar uğraşmamıza rağmen yok yok