Dolar 32,5403
Euro 34,8137
Altın 2.432,29
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 27°C
Az Bulutlu
Bayburt
27°C
Az Bulutlu
Per 24°C
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 23°C

İlhan Yılmaz, “Kamudan Emekli Olduk, Hayattan Değil!”

İlhan Yılmaz, “Kamudan Emekli Olduk, Hayattan Değil!”
30 Haziran 2021 18:27
A+
A-

Bayburt Emekli Memur-Sen İl Temsilcisi İlhan Yılmaz , yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Yılmaz’ın yazılı basın açıklaması şöyle:

“Türkiye’de resmi rakamlara göre kamuya veya özel sektöre hayatlarının 25 yılını vermiş 10 milyonun üzerinde emekli vatandaşımız vardır.

Pek çok insanın çalışırken emeklilik hayalleri kurduğu bir gerçektir. Çünkü çalışırken yapmayı isteyip de yapamadığı şeyleri emekli olunca planlarlar. Ama emeklilik zamanı gelip çattığında durumun hiç de öyle olmadığı anlaşılır.

Karşılarına ilk çıkan soru “nasıl geçineceğim?” sorusudur. Emekli maaşı yetmediği gibi bir de çoluk çocuğa hatta toruna destek olma zamanı gelmiştir.

Çocuklarımız ülkemizin geleceğidir.

Sanki emeklilerin çocukları tahsil hayatından çekiliyormuş gibi değerlendiriliyor. Oysa birçok emeklinin tahsil hayatına devam eden çocukları vardır.

Bunların yeme, içme, giyim, ulaşım, barınma ihtiyaçları, anneleri veya babaları emekli oldu diye ortadan kalkmıyor.

Memur-Sen’in yaptırdığı 2021 Mayıs ayı araştırmasına göre ülkemizde 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.755.8 TL, yoksulluk sınırı 7.856.2 TL olarak tespit edildi.

2021 Mayıs ayı enflasyonu yüzde 0.89, Ocak-Mayıs dönemine ait enflasyon ise yüzde 6.38’dir.

TÜİK, 2021 Nisan ayı ve ilk dört aylık enflasyon oranlarını Nisan ayında % 1.68, ilk dört ayda % 5.45 olarak açıklamıştır. Enflasyon, maaş ve gelirleri eritmeye devam etmektedir.

Bu durumda gelir kaybının telafisi ve tazmini için enflasyon farkı yanında enflasyon tazminatı ödenmesi gerekir.

Ayrıca emeklilere ödenen bayram ikramiyesi tutarı en kısa sürede güncellenmelidir. Üç yıldır emeklilere 1000 TL ödenirken geçtiğimiz Ramazan ayında 1.100 TL olarak ödenmiştir. Keşke fiyatlar, enflasyon ve kur rakamları sabit olsa da bu rakam makul karşılansa!

İkramiye tutarının 1.500 TL olması beklentisi içindeyiz. Eğer başlangıcından itibaren enflasyon oranı üzerinden artış yapılsaydı % 40 civarında bir artış olacaktı. Ayrıca 3 yıllık süreçte yapılmayan artışın telafisi olmalıdır.

Bizler hakkı, alın teri kurumadan verme hassasiyetini gözeten bir medeniyetin mensupları olarak, hükümetin ister siyasi sorumlulukla ister medeniyet perspektifi hassasiyetiyle olsun beklentilerimizi karşılaması gerektiğine inanıyoruz.

Uzun süredir gündemden düşmeyen 3.600 ek göstergenin verilmesi de emeklilerin beklentileri arasındadır. 3600 ek gösterge vaadinin üzerinden uzun bir zaman geçmesine, üstelik 100 günlük eylem planı üzerinden onlarca 100 gün geçmesine rağmen hâlâ somut bir adımın atılmamış olması emeklileri üzmektedir. Çünkü ek göstergeyle birlikte emekli aylığı ve ikramiyesi de yükselecektir.

Emekli Kamu Görevlilerine Çağrımızdır:

Bütün emeklilerimizi, daha rahat bir hayat için Memur-Sen Konfederasyonu çatısı altında Emekli Memur-Sen olarak verdiğimiz birleşme, bütünleşme, daha fazla hak, daha çok kazanım elde etme mücadelesine davet ediyoruz.

Emekli Memur-Sen olarak birlikte mücadele edeceğimiz öncelikli taleplerimiz ve hedeflerimiz şunlardır:

  1. Emeklileri ilgilendiren mevzuat hükümlerinde, hak ve özgürlüklerimizin genişletilmesi için yapılması gereken değişikliklere ilişkin odak analizler, raporlar ve alternatif mevzuat önerileri hazırlamak, yetkililer ve kamuoyu ile paylaşmak.
  2. Emeklilerin çalışma hayatlarının sonlanmasından sonra karşılaşılabilecekleri her türlü sorun ve engellerin ortadan kaldırılmasına yönelik örgütlü çalışmalar yapmak, aktivite ve sosyal farkındalık oluşturulabilecek projeler üretmek.
  1. İl Tüketici Hakları Komisyonlarında milyonlarca emekliyi temsilen üye olarak bir emekliye yer verilmesi hususunda çalışmalar yapmak.
  1. Aylık bağlama oranlarındaki adaletsizliğin giderilmesi ile ilgili düzenlemelerin yapılması ve İNTİBAK YASASI’nın çıkması için çalışmalar yapmak.
  1. Çalışmayan eşler için verilen eş parasının emekli olduktan sonra da verilmesi için çeşitli platformlarda çalışmalar yürütmek.
  1. Emeklilerle çalışanlar arasındaki maaş farkının kapatılması için çalışmalar yapmak.
  1. Emeklilerin birikimlerine müsait faydalı olabilecekleri uygun alanlarda istihdam edilmesi için çalışmalar yapmak; bu konuda ön açıcı öneriler oluşturmak, alternatifler üretmek.
  1. Emeklilere yönelik özel sağlık politikaları geliştirilip hayata geçirilmesi için çeşitli faaliyetler ve çalışmalar yürütmek.”
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.