Dolar 32,3119
Euro 35,0521
Altın 2.277,29
BİST 8.991,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 15°C
Az Bulutlu
Bayburt
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Her Ay Bir Bayburt Nüfusu Hastaneye Koşuyor!

Her Ay Bir Bayburt Nüfusu Hastaneye Koşuyor!
14 Kasım 2018 09:20 | Son Güncellenme: 14 Kasım 2018 09:26
A+
A-

Bayburt Devlet Hastanesi başta olmak üzere sağlık kurumlarına aylık ortalama müracaat edenlerin sayısı şehrin nüfus sayısı kadar olması dikkat çekiyor. 

Bayburt, ülke genelinde en az nüfusa sahip olmasına rağmen sağlık kurumlarına muayene için giden hasta sayısına bakıldığında Türkiye’de ilk sıralarda yer alan bir il olarak dikkat çekiyor.  

Yaz ve kış aylarında hastane ve sağlık ocaklarına müracaatlar doğal olarak değişebiliyor. Yazın tatilciler ve yazlıkçıların il genelindeki nüfusu iki üç kat arttırmış olması, hasta müracaatlarını il nüfusunun iki katına çıkmasına neden oluyor.  

Kış aylarına girildiği şu günlerde Bayburt Devlet Hastanesine müracaat eden hasta sayısı aylık ortalama 45 ile 50 bin civarında görülüyor. Bunlara sağlık ocakları ve aile hekimleri de dahil edildiğinde yaklaşık 80 bin sayısına yakın hasta müracaatının yapıldığı belirtiliyor.  

Diğer bir bakışla Bayburt’un nüfusu kadar insanın, bir ay içerisinde hastanelerde işlem yaptırdığı ortaya çıkıyor. Bu verilere ilçe belde ve köylerdeki sağlık ocakları dahil değildir. Söz konusu rakamlar göz önüne alındığında ise bir çok soru işaretlerini de beraberinde getirmiş oluyor. 

Hastaneye giden insanların ağırlıklı olarak kadınlardan oluşması ise ayrı bir soru işaretini gündeme taşıyor. Yani kadınlar daha mı çok hastalanıyor? sorusu ilk olarak akıllara geliyor. Bu gerçeği de her sabah hastaneye gittiğinizde görebiliyorsunuz. Yani on hastanın en az yedisinin kadın olduğuna şahit oluyorsunuz.  

İstatistiklere bakıldığında ise bunun doğruluğu net bir şekilde ortaya çıkıyor. Aylık hastane ve sağlık ocaklarında işlem yaptıranların üçte ikisinin kadınlardan oluştuğu gerçeğiyle karşılaşıyorsunuz. Bunun sebebi sorulduğunda ise çok farklı cevaplar alabiliyorsunuz. Yani gerçek hasta olanların dışında, hasta olmayan ancak hasta olduğunu düşünen sağlıklı insanlarında muayene olma ihtiyacı hissettiği söyleniyor. Kısacası bu konu iyice araştırılması ve belki de doktorası yapılması gereken bir gerçek olarak karşımızda duruyor. 

Doktorların ve hastane idarecilerinin en çok şikâyetçi olduğu önemli diğer bir konuya değinecek olursak, polikliniklerde muayeneye gelen hasta ile birlikte en az bir veya birkaç kişinin  geldiği ve bu nedenle koridorlarda yürümekte dahi sorunların yaşandığı bu durumun birçok sakıncasının yanı sıra, hastaların oluşan kalabalıktan iyice rahatsız olduklarına dikkat çekiliyor. Bu sorunun ise şehrin kültürel yapısından kaynaklandığı şeklinde yorumlanıyor. 

Elişisini alıp hastaneye gelerek sıra bekleyen hamarat bayanlarında olduğu hastanede polikliniklerin önünde sıra bekleyenlerin genellikle kadınlardan oluştuğuna şahit olabiliyorsunuz.  

Şu günlerde bütün branş doktorlarının tamamının mevcut olduğu Bayburt Devlet Hastanesinde 48 uzman 18 ise pratisyen olmak üzere 66 doktorun görev yaptığı hastanede kapasitesinin çok üzerinde performans sergileniyor. Ayrıca devlet hastanesinde toplam 347 personel görev yapıyor.   

Yapımı devam eden 200 yataklı yeni devlet hastanenin tamamlanmasıyla birlikte birçok sıkıntıların yaşandığı Bayburt Devlet Hastanesinde sorunların asgariye inmesi bekleniyor.

https://www.youtube.com/watch?v=TgKwZzU3AjA

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR

  1. M.T. dedi ki:

    İnsanlar zehirleniyor. Gıda Politikası ve denetimsizlikten dolayı bütün gıdalar hormonlu ve DGO’lu. Tohumlar İsrail Tohumu, bu şartlarda hastaneye gitmemek ne mümkün. yediklerinden dolayı erken ergenliğe giren çocuklar, yeni yeni çıkan hastalık türleri, doktor yetersizliği ve tecrübesizliği, cihaz eksikliği gibi faktörler hastanelerde kuyruk oluşmasına neden oluyor. Yeni Dünya Sisteminde yani sağlık örgütlerinde hastalık tedavisi yapılmıyor. emperyal güçler ve kapitalistlerin gözleri insan sağlığında. nasıl para kazanırım peşinde. bu nedenle hastalıklar iyileştirilmiyor hastaneye, doktora ve en önemlisi ilaca bağımlı hale getiriliyor. hastaları sorgulamak yerine SİSTEMİ SORGULAMAK daha doğru olacaktır. Ayrıca Bayburt Devlet Hastanesinde 3 aydır Göğüs Hastalıkları Uzmanı yoktur. yeni bir hastane yapılacağına, maliyetinin mevcut hastaneye cihaz alımına aktarılması daha doğru olacaktı. ne yazık ki göz boyamak uğruna ülke kaynakları çarçur ediliyor. bu şehirde hala anjiyo yapılmıyor. hep duyuyoruz; doktor cihaz eksikliği nedeniyle operasyon yapamıyor ve çevre illere sevk ediyor. bu rezilliktir. vurdumduymazlıktır. doktoru olmayan bir hastane altından olsa ne olur? odalarında jakuzi olsa ne olur? bu şehrin insanları Erzurum ve Trabzon esnafını zengin etti. en ufak hastalıkta bile artık Erzurum ve Trabzona gider olduk. bu rezilliklere vurgu yapmak lazım.