Dolar 32,5523
Euro 34,8893
Altın 2.430,57
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 24°C
Az Bulutlu
Bayburt
24°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 25°C
Cum 24°C
Cts 24°C

Hayvanlarınız Meraya Çıkmaya Hazır Mı ?

Hayvanlarınız Meraya Çıkmaya Hazır Mı ?
14 Nisan 2019 11:32
A+
A-

Kış ayının bitmesi ve karların erimesiyle birlikte Bayburt’ta küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiricileri mera için hayvanlarını hazırlamaya başlıyorlar.

Bu hazırlıklar nasıl olmalı?

31/03/2019 tarihine kadar, Sığır ve koyun-keçi türü hayvanların tanımlanması tescili ve izlenmesi yönetmeliği kapsamında tüm köyleride ve mahallelerde güncelleme çalışmaları, aşılama çalışmaları ile birlikte aralıksız devam etti. Bu kapsamda yetiştiricilerin sahip oldukları küçükbaş hayvanların koyun-keçi vebası aşıları, koyun-keçi brusella aşıları ve sığırların şap aşılamaları, sığırların nodüler ekzantemi (Sığır Çiçeği) aşılamaları, brusella ve septisemi aşılamaları işlemleri İl Müdürlüğü tarafından tamamlandı.

Yine 31/03/2019 tarihinde güncelleme ve küpeleme affı bittiği için, yetiştiricilerin hayvan alımlarında il ve ilçe içindeki nakillerinde hayvan pasaportlarını, iller arası nakillerde ise mutlaka veteriner sağlık raporunu alarak hayvanlarını kendi işletmelerine getirmeleri gerekiyor. İller arası alınan veteriner sağlık raporlarını 5 gün içerisinde işletmelerinin kayıtlı olduğu İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bildirimleri yapılmalıdır. Sağlıklı sürülerin devamlılığı için işletmelerine alacakları hayvanların programlı aşılarının yapılmış olması gerekmektedir.

Ayrıca programlı aşılamaların dışında meraya çıkacak hayvanların iç ve dış parazit mücadelesinin yapılması, yanıkara hastalığı gibi hastalıklara karşı korunmak için gerekli aşılamalarının yapılması gerekir.

Meraya çıkış süreleri hayvanların uzun süredir, ahırlarda ve ağıllarda kapalı kaldıkları düşünülerek alıştıra alıştıra yapılmalıdır. Çünkü birden meraya çıkan hayvanlarda özellikle tırnak ve ayak hastalıkları gibi hastalıkların hızlı bir şekilde oluşması mümkündür.

Mevsim geçişlerinden dolayı meralardaki kırağı kalkmadan hayvanlar meraya çıkarılmamalıdır. Bu hususun özellikle sindirim sistemi hastalıkları gibi verim kaybına hatta ölüme sebep olabileceğini yetiştiricilerin unutmaması gerekmektedir.

Meraya çıkacak hayvanların beslenme alışkanlıkları (yedikleri yemler vb.) bir anda değiştirilmemeli ve alıştırma yöntemi ile meraya hazır hale getirilmeliler.

Güçlü sürüler elde edebilmek için sağlıklı hayvanlara ihtiyaç vardır. Bunun için hayvanların kayıt altına alınmasından, aşılamalarına kadar birçok önemli konuya dikkat edilmesi  gerekiyor.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.