Dolar 32,5511
Euro 34,9030
Altın 2.437,98
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 24°C
Az Bulutlu
Bayburt
24°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 26°C
Cum 24°C
Cts 24°C

Gül Yetiştiren Adam Konferansı…

Gül Yetiştiren Adam Konferansı…
5 Mart 2016 23:15 | Son Güncellenme: 6 Mart 2016 09:17
A+
A-

Bayburt Üniversitesi tarafından “Gül Yetiştiren Adam” konferansı düzenlendi.

Bayburt Üniversitesi Yeni Külliye Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun’un yanı sıra Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, Adalet Komisyonu Başkanı İsmail Deniz, bazı kamu müdürleri, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşması için kürsüye gelen Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, rahatsızlığına rağmen konferansa katılımından dolayı Özdenören’e teşekkür ederek, “Şair, yazar, mütefekkir birisi davetli olunca bu gibi kürsülerde kısa konuşmak daha iyidir, saygılarımı sunuyorum.” dedi.

Konferans; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2015 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri kapsamında Yazar- mütefekkir Rasim Özdenören’in edebiyat dalında ödüle layık görülmesi törenindeki konuşması ile devam etti.

Moderatör Asım Gültekin Gül Yetiştiren Adam denildiğinde akla Yedi Güzel Adam’dan biri olan Rasim Özdenören’in geldiğini anımsatarak, bunun neden akla geldiğine bu özdeşlemenin nasıl gerçekleştiğine bu konferansın tanıklık edeceğini ifade etti.

Gül Yetiştiren Adamı 1920’li Yılların Türkiye’sindeki Zamanın Şartları Doğurdu

Yazar-mütefekkir Rasim Özdenören ise Gül Yetiştiren Adam kitabında iki farklı kesimi anlattığını anımsatarak “Kitap olarak, gül yetiştiren adamı doğuran bizleriz. Gül yetiştiren adamı 1920’li yılların Türkiye’sindeki zamanın şartları doğurdu. 1920 yılında Türkiye bir dönemden bir başka döneme aktarıldı. Aktarıldı diyorum bu sadece kendi öz iradesi ile olmadığı için başka iradelerin de müdahalesi ile bir dönemden bir döneme bir geçiş yaptı.  O geçişten sonra Türkiye bir bakıma kendine yeni bir tarih yazmanın bir bakıma da bir tarihini geride bırakmanın safhasına girdi. Öyle ikilemde bir dönem yaşandı. O yaşantı bazıları tarafından alkışlandı, bazıları tarafından müspet karşılandı;  ama bu ülkenin temel değerlerine sahip çıkan, bu ülkeyi ülke yapan, bu ülkenin insanını kendi insanı haline getiren, temel değerlere sahip çıkan bir başka kesim insanımız tarafından da bu değişim benimsenmedi.Gül yetiştiren adam bir sembol, aslında tek bir kişi değil bu.  Biz doğrusu 1958 yılında liseyi bitirip Maraş’tan ayrılıncaya kadar zaman zaman bu gül yetiştiren adamların isimlerini duyardık. Fakat ne hikmettir ki hiç birini ziyaret etme fırsatımız olmadı. Kitabımız yayınladıktan sonra öğreniyoruz ki sadece Maraş’ta değil Türkiye’nin muhtelif yerlerinde bu gül yetiştiren adamın protestosuna katılan başka güzel insanlar, başka gül yetiştiren insanlar da var. Gül yetiştiren adam adı bizim kitabımız münasebetiyle konulmuş oldu ve benim için de güzel bir bahtiyarlık vesilesi olarak benimsenen bir isim haline geldi.” dedi.

Özdenören, soru – cevap kısmında gençlere milli manevi değerlere sahip çıkmaları, kavramların içinde bulunduğu kültürün değerleriyle anlaşılması yönünde önerilerde bulundu. Konferans sonunda Gültekin ve Özdenören sevenleri için kitaplarını imzaladı.

BH8A1324 03-BH8A1268

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.