Dolar 32,5257
Euro 34,9376
Altın 2.436,55
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 25°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
25°C
Hafif Yağmurlu
Cum 23°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 22°C

Görüntülerle İki Ayrı Bayburt Manzarası

Görüntülerle İki Ayrı Bayburt Manzarası
25 Haziran 2018 22:49 | Son Güncellenme: 27 Aralık 2018 19:44
A+
A-

Bayburt’un şehir merkezine farklı tepelerden bakıldığında iki ayrı şehir görüntüsü veriyor olması, eski ve yeni Bayburt söylemini kanıtlar görüntülerle karşılaşıyorsunuz.

2018 yılında şehir merkezinde çekilen görüntülere yansıyan yerleşim alanlarına kuş bakışıyla bakıldığında, öncelikli olarak Cumhuriyet caddesinde saat kulesi etrafına sıkışmış bir şekilde yer alan işyerleri ve kamu binalarının görebiliyorsunuz.  

Diğer taraftan şehrin her bölgesinden görünen ve dikkat çeken Zahit Mahallesi başta olmak üzere Veysel Mahallesi, Velişaban Mahallesi ve Karasakal Mahallesindeki çarpık yapılaşma ve varoş görüntüler yıllardır hiç değişmeden olumsuz görüntüler yansıtmaya devam ediyor.

Camiikebir Mahallesi ve Uzungazi Mahallelerine bakıldığında, gelişim sağlayamayan ve yeni yapılan binalara pek rastlanmayan ayrıca bazı sokaklarına araçların hala giremediği iki mahalle diye söz edilebilir.

Şingah Mahallesinin eski yerleşim alanı ve Mehmet Çelebi Mahallesi ise kendini yenileyemeyen ve yeni binaların yapımı için çokta rağbet görmeyen bir görüntü sergiliyor.

Kaleardı Mahallesi diğer mahallelere göre biraz daha farklı bir görüntü sergiliyor. Yani yeşilinin fazla olması, ayrıca son yıllarda yapılan bir çok yeni konutun ve birde yeni hizmete giren şehir parkıyla sakin ve sessiz bir yaşam tercih edenler için cazip bir mahalle görüntüsü veriyor.

Son yıllarda kentsel dönüşümle ismi anılan Genç Osman Mahallesinden söz edilecek olursa, içerisinde barındırdığı küçük sanayisiyle birlikte bir türlü kabuğunu kıramayan ama şehrin en gözde ve imara uygun alanına sahip olsa da bir şekilde yerinde saymaya devam ediyor.

Kadızade Mahallesi tarihi kalenin bağrında yer alıyor olması nedeniyle imar konusunda yeni ve yüksek binaların yapılamadığı görülüyor. 

Esentepe Mahallesi gelişime müsait olan mahallelerden birisi, ancak yeni yerleşim alanları kadar rağbet görmeyen bir yapıya sahip.

Tuzcuzade Mahallesi şehir merkezine ve işyerlerine yakın olması nedeniyle, ikamet etmek isteyenlerin en gözde mahallelerinden biri olarak değerlendiriliyor. Ancak bu mahallenin bir çok yerinde virane hale gelmiş görüntüler mahallenin görselliğini olumsuz etkiliyor.

Şingah Mahallesi ve Zahit Mahallesinin sınırları içerisinde bulunan ve son yıllarda geliştikçe kabuğuna sığmayan yeni yerleşim alanları ise Bayburt’un yeni şehir alanları olarak değerlendiriliyor. Şingah Mahallesine dahil olan Trabzon yolu güzergahında Devlet Hastanesinin bulunduğu bölge yeni yerleşim alanlarıyla beraber gelişerek büyümeye devam ediyor.

Zahit Mahallesi sınırlarına dahil olan Erzurum yolu güzergahında bulunan Çilçil mevki diye bilinen bölge, yeni şehir görüntüsünün yanı sıra yeni şehir parkını içerisinde barındırması ve aslan dağı eteklerinde yer alan milyonlarca çam ağacının bölgeye yansıttığı güzellik farklı bir görüntü sergiliyor. Burada yapımı devam eden yeni konutların çoğalmasının yanı sıra eğitim kampüsünün bulunması, geleceğe yönelik Bayburt’un yaşanabilir en cazip semtlerinden birisi olmaya aday gösteriliyor.

Görüntüler şöyle diyor:

Bayburt yıllarca saat kulesi etrafına sıkıştırılmış ve gelişmekte geç kalmış.

Tarih ve Kültür şehri diye anılan Bayburt, tarihi dokusunu koruyamamış ve küllerinden bir türlü dirilememiş görüntü veriyor.

Yeni yerleşim alanlarında çok katlı binalar yer alırken, birçok mahallede ise varoş görüntüler şehrin vizyonunu olumsuz şekilde etkilemeye devam ediyor.

Her dönem yerel yönetimlerin bir şekilde dizayn etmeye ve makyajlı değişikliklerle yenilemeye çalıştığı Cumhuriyet caddesinin yeni görüntüsü, etrafındaki görsel olumsuzlukları kapatmaya yetmediği görülüyor.

Her geçen gün şehir merkezinin içinde sıkışıp kalan Bayburt Üniversitesi’nin Dede Korkut Kampüsü, etrafında yoğunlaşan yerleşim alanlarının arasında her geçen gün görselliğini kaybetmeye devam ediyor.

Yeni yerleşim alanlarındaki gelişmeler yeni Bayburt’u oluştururken, çevre düzeni konusunda radikal önlemlerin alınması bekleniyor.

Bayburt’ta bir an önce eski yerleşim alanlarının kentsel dönüşüm kapsamına dahil edilerek ilin kabuğunu değiştirmesinin kaçınılmaz olduğu görülüyor.

Türkiye’nin huzur ve güvenli şehirleri arasında ilk sıralarda yerini alan Bayburt’un, her konuda özeleştiri yapmadan gelişmesinin mümkün olmadığı görülüyor.

https://www.youtube.com/watch?v=jRb6hARFUs8

 

 

YORUMLAR

  1. Bayburtlu Salih dedi ki:

    Hey gözünü seveyim, git gide Bayburta benzirsen demiş;
    Bayburt için,dünya şehri İstanbul a benzeme arzu adına söylenmiş bir söz;
    Hani hep diyoruz ya, Bayburt un sahibi yok diye, yıllardır bu böyle gelmiş böyle gidiyor.Yakın zaman içerisinde ilgililer değişim dönüşüm yapılacağını söylediler, bekleyip göreceğiz, inşallah biran önce Bayburt kalesi ,Çoruh nehri (deresi, haline gelmez inşaallah), saat kulesi, Ulu cami, yıldız garajı,taş mağazaları ile bir bütünlük arz edecek hal alır,
    Hbare içerisinde bir resme bakarken, Belediyemizin emeğine sağlık Cumhuriyet caddesinin yeni hali ile beraber, Çoruh nehrinin her iki yakasının Cumhuriyet caddesi ve karşıda Ozulu caddesi ile iç içe olduğu bir resmi hayal ettim;
    Lakin sadece hayal ettim,gerçi hayal kurmadan ,arzu edilene ulaşmakta olmaz,biz hayal edelim,yektililer bu hayali ve daha güzel hayalleri gerçekleştirir inşallah

  2. dertli dedi ki:

    Türkiyede çarpık yapılaşmanın dibine kadar yapıldığı ve daha vahimi hiç kimsenmin bu işi düzeltmeye çaba göstermediği göstermek isteyenlerin biryerlerde tıkandığı bir şehir varmıdır bilmiyorum yıl olmuş 2018 şehrimizin görüntüsü bir kaç cadde haric 1950 leri andırıyor etrafımızdaki şehirler her anlamda iyi yönde gelişme gösterirken bayburt her anlamda geri kalmıştır artık kral çıplak deme vakti geldide geçiyor , eleştiriye kapalı bir yapımızvar birşey söylesen yaw sen ne biçim bayburtlusun olayına dönüyor iş bir arkadaşım işsizlikten dolayı yıllar önce terketmişti şimdi gezme amaçlı bayburta geldi söylediği kelime şu bayburttan kaçan kurtulur sanırım doğru söylüyor çünkü benimde ümidim kalmadı

  3. BAYBURT KALESİ dedi ki:

    Ne eski Bayburt’u kültür ve turizme kazandıra bildik, nede yeni
    yapılanmaların olduğu , bilhassa Trabzon yolu tarafına caddeler, iş
    yerleri kazandıra bildik… Yeni şehir merkezi ,oluşturamadık…
    Artık şehirler eski ve yeni diye tarif edilirken, tarihi dokular korunur
    turizme açılırken ,biz talan ve rezil ettik, acı olan mevcutlar yine bu şehri
    yönete bilir miyim hesapları içinde, (ne doğrarsan çanağına ,o gelir
    kaşığına) diyoruz…
    YAPARKEN DE , TAHRİP ettik, ÇİRKİNLİK büyüdü..
    Bayburt şehir merkezinde ,ulu cami civarı, Çoruh kenarları açılsa
    vatandaşa heyecan gelecekte ,ortada bir şey yok, müteahhitlik
    işlerinden, belediyeciliğe sıra gelmiyor…Çünkü orada çıkar var…
    İşin diğer ÖZÜ , yıkım yapıla bilecek yerler, birilerini rahatsız ediyor,
    gündeme gelmiyor….
    Mevcut belediye kadroları ile bu İŞLER olmaz,kadroları da değişsen
    yeterli olmaz ,işi çözecek olan GÜÇLÜ SİYASİ İRADEDİR ,radikal
    kararlar alınıp hemen uygulanacak..
    BELEDİYECİLİKTE TÜRKİYE’NİN EN KÖTÜSÜYÜZ, yani burada da
    birinciyiz…!
    Bayburt’a baktın mı iki değil, kahredici yüz iki ..! manzara görürsün…
    Yerel seçimler yaklaşırken, vekillikte olduğu gibi, başkan ola bimek
    için , maalesef ayak oyunları başlar, İŞ EHLİNE verilmez…
    Bayburt’um bir beş yıl daha geri gider…
    Bayburt’ta manzara çok yazmayla, çekmeyle bitmez..
    Bayburt’u ALLAH kurtara diyorum…