Eymir Gölü’ndeki balık ölümleri çözüm arayışları için yetkilileri harekete geçirdi. Toplu balık ölümlerine inceleme başlatılırken Tarım ve Orman Bakanlığı ile ODTÜ işbirliğinde ekolojik dengeyi yeniden sağlamak amacıyla yeni bir yol haritası çizmek için çalışmalar başladı.
Ankara’da yer alan Eymir Gölü’nde yaşanan toplu balık ölümleri tedirgin etti. Son dönemde yaşanan toplu balık ölümlerinin gölün ekolojik dengesini tehdit altına aldığı belirtilirken Bakanlık, bu duruma çözüm için harekete geçti. Tarım ve Orman Bakanlığı ile ODTÜ işbirliği ile yeni bir yol haritası çizilirken hedefin sazan balığı popülasyonunu kontrol altına alarak balık ölümlerinin önüne geçmek olduğu belirtildi. İşte detaylar…
EYMİR GÖLÜ TEHLİKE ALTINDA
Ankara’da bulunan Eymir Gölü tehlike altında. Hem sazan balığı popülasyonundaki artış hem de su kirliliği sebebiyle tehlike altında olan göl için düğmeye basıldı. Ekolojik dengenin yeniden sağlanması hedeflenirken bunun için Tarım ve Orman Bakanlığı ile ODTÜ çalışmalara başladı. Yeni bir yol haritası üzerinde çalışmalara başlanırken gölde yaşanan balık ölümlerinin gölün ekolojik dengesinde ciddi bozulmalara yol açtığı aktarılıyor. Konunun ayrıntılarını aktaran ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meryem Beklioğlu, gölde meydana gelen sorunların önüne geçebilmek için Bakanlık ile bir protokol imzalanacağını söyledi. İmzalanacak olan protokol kapsamında gölde bulunan sazan balıklarının sayısı yüzde 75 oranında azaltılacak ve bu şekilde ekosistemin dengelenmesi amaçlanacak.
GÖLDEKİ SU KALİTESİ ARTIRILACAK
Tarım ve Orman Bakanlığı ile ODTÜ’nün ortak çalışması kapsamında Eymir Gölü’nde yürütülecek olan iyileştirme çalışmaları sayesinde bölgedeki ekolojik dengenin yeniden sağlanması amaçlanıyor. Evsel ve tarımsal atıkların göllerdeki ekolojik yapıya büyük zararı olduğu belirtilirken söz konusu atıkların sudaki azot ve fosfor seviyesini artırdığı ve bu durum plankton üretimini hızlandırdığı için oksijen seviyesinin düştüğü ve balık ölümlerinin yaşandığı bilgisine yer verildi. Bu duruma önlem için atılacak olan ilk adımın göl havzasından atık suların uzaklaştırılması olacağı belirtildi. ODTÜ’ye bu çalışmalarda Ekosistem Uygulama ve Araştırma Merkezi destek verecek. Çalışmaların bir yıl içinde tamamlanması amaçlanırken bu süre zarfında göldeki su kalitesinin artırılması hedeflenmekte.
İlgili Haberler
Balıkla ve yoğurt bir arada tüketilir mi?
Gelinler yanlış damatlarla evlendi! Düğünde görülmemiş olay
Otomobil devi sıfır araçlarda dev indirim yaptı. Ayda 8000 TL taksitle araç sahibi imkanı
Sütçüler işin sırrını açıkladı; Meğer sütün dibinin tutmasını engelleyen yöntem buymuş
Bir dilim baklavaya ödediği paraya isyan etti! Fiyatını duyan şok yaşıyor
Cumhuriyet Bayramı resmi tatil takvimi! 28 Ekim yarım gün mü, 29Ekim hangi güne denk geliyor?