Dolar 32,5997
Euro 34,8182
Altın 2.496,46
BİST 9.465,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 22°C
Az Bulutlu
Bayburt
22°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 24°C

Emekli Tarih Öğretmeni Adalet Sağır’dan ses getirecek açıklamalar

Emekli Tarih Öğretmeni Adalet Sağır’dan ses getirecek açıklamalar
26 Ağustos 2021 10:24 | Son Güncellenme: 26 Ağustos 2021 10:53
A+
A-

Bayburtlu emekli tarih öğretmeni Adalet Sağır ziyarete geldiği Bayburt’ta, anlattıklarıyla tarih ders verdi, bilinmeyen önemli konulara ışık tutan açıklamalar yaptı.

Bayburtlu bir emekli tarih öğretmeni olan 72 yaşındaki Adalet Sağır, son yıllarda il dışında yaşıyor olmasına rağmen her yıl çocuklarıyla birlikte Bayburt’u ziyarete geliyor. Bayburtlu olmasının yanı sıra tarihe olan ilgisi nedeniyle Bayburt’taki İmaret Tepesi ve Şehit Osman Türbelerinin bulunduğu yerlerdeki görüntülerin kendisini çok üzdüğünün belirterek önemli açıklamalar yaptı.

 “Bu gerçekleri bilen Bayburtlular neredeler”

İmaret Tepesindeki şehitliğin içerisinde bulunan mezarların şehitlere ait mezarlar olmadığı, asıl şehitlik olan kısmın taşların döşendiği ve insanların üzerinde dolaştığı bölümdür diyen Adalet Sağır, “ Bayburt’ta taş mağazalara Ermeniler tarafından insanların doldurulup yakıldığı herkesin malumudur. Arşakpaşa isminde ermeni bir komutan insanlara ekmek dağıtacak diye topladığı insanları taş mağazalarda ateşe veriyor. Orada yanan insanların kemikleri sonraki yıllarda imaret tepesine getirilerek törenle defnedildi. Tören yapıldığı yıllarda ben kız meslek lisesinde öğrenciydim. Bunlarının belgeleri belediye olması gerekiyor. Çünkü belediye o kemikleri buyara getirdi ve askeri törenle defnedildi. Ben son yıllarda burayı ziyarete geldiğimde kemiklerin defnedildiği toplu mezarın üzerine yekpare taşların döşendiğini görüyor ve çok üzülüyorum. Asıl mezarlığın dışında yapılan mezarlar ise gerçek mezarlar değildir. Buradaki gerçekleri bilen Bayburtlular neredeler, neden bu duruma sessiz kalırlar anlamıyorum. Bu durumu yetkili kurumlara iletmeme ve gerekli dokümanları vermeme rağmen her hangi bir değişiklik göremedim. Ermenilerin yaktığı insanlarımıza mezarlığı dahi çok görmüşüz. Şuraya bir tabela dahi koyamamışız. Taş mağazalarda yakılan insanların kemikleri buraya defnedilmiştir diye bir tabela maalesef yok. Burayı ziyarete gelenler burasının ne olduğunu bilmiyor. En azından gelecek nesillerin buranın ne olduğunu bilmeleri gerekir. Buradaki şehitlikle ilgili en önemli kaynaklardan biriside Bayburt Postası’nın sahibi rahmetli Osman Okutmuştur. Bayburt’la ilgili her konuda çok duyarlı bir insandı. Arşvi torunları tarafından düzenlenirse fayda sağlayacaktır” dedi.

“Bu mezarlar Anadolu’nun tapu senetleridir”

İmaret Tepesinden sonra Şehit Osman Dağına giden emekli tarih öğretmeni Adalet Sağır, buradaki türbelerin etrafında bulunan mezar taşlarıyla ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. Sağır “ Buradaki türbelerin etrafı mezarlıklarla doluydu. Ancak buralara da yollar yapılarak mezarlar yolların altında kalmış. Burası benim yaşlarımda olan insanların bildiği bir yerdir. Buralarda değişiklikler yaparken keşke bilen insanlara sormuş olsaydılar o zaman aslına uygun yapılırdı. Ayrıca türbelerin etrafındaki çok eski yıllara ait mezarlar ise Saltulku mezarlarına aittirler. Bu mezarların bir çoğu türbelerin yakınından kaldırılarak beton korkuluklarla çevrilmiş olan alana bırakılmış. Buraya ziyarete gelen insanların buradaki mezarlardan haberleri olmuyor. Bu mezar taşlarının etrafına kazılarak yapılmış yazırlarda  vardı. Ama yıllar bu yazıların silinmesine neden olmuş. Bu mezarlar Anadolu’nun tapu senetleridir. Bizler nasıl insanlarız ki, bu memleketi bu ülkeyi bizlere yurt yapan insanlara karşı saygılı olamıyoruz. Beni en çok üzen konulardan biriside burasıdır. Burası bir ziyaretgahtır. Buralar mesire alanı değil ki. Araçların geldiği ve insanların yürüdüğü yerler mezarlıktır. Beton korkulukları da kaldırıp buraların ziyaret açılması gerekiyor. Buranın ne olduğunu insanlara anlatmamız gerekiyor. Buda bizim insanlık görevimizdir.” Şeklinde düşüncelerini anlatan Adalet Sağır’ın konuşmalarının tamamını görüntülerde izleyebilirsiniz.

 

 

YORUMLAR

  1. İsmet Akyüz dedi ki:

    Mezar vatan yapar bir yurdu tapusudur vatanın bacanak mahallesi bayburttun ilk turk Müslüman mezarlığı Ahmet zencaninin türbesi cumhuriyet okulunun yerinden alinanarak kedininin türbesine taşınmış taş Konak yok oldu kimse bilmez bir tane daha bayburttun büyük zati üzeri betonla kapattılar bina diktiler zatın kim olduğunu iyi biliyorlar söylemiyorlar ben zatın mezarını gördüm başka görenlerde var idi söyleseler sözü geçen insalar saygılar tüm bayburtlulara

  2. Bayburt dedi ki:

    Yetkililerden isteğimiz ivedi şekilde İmaret Tepe ‘ nin aslına yakışır şekilde gelecek nesillerimize Hocamızın dediği gibi Bayburt ‘un tapusu mahiyetinde uygun şekilde düzenlenmesidir .

  3. GÜRSEL KARAPINAR dedi ki:

    Sayın hocam, BAYBURT her alanda tel, tel dökülüyor. Hafızasını kaybeden bir kent olduk, sizlere destek veriyor ve katılıyoruz.. Unutulmaz cadde, diğer adıyla taş mağazaları tarihle buluşturamadık, anıtımız, abidemiz yok v.s. Maalesef Bayburt’u yaparken bozmayı hedef edinmiş, tüm parti yönetici ve kurulları, üyeleri ,STK ların ve çıkarını düşünenlerin elinde oyuncak olmuş durumda, kendilerini çok zeki akıllı, iş bilir zannediyorlar, Bayburt’u da bunlar TALAN ediyor… Biz memleket sevdalılarının içi sızlıyor, göz yaşımız içimize akıyor.. Bakalım nereye kadar bu REZALET devam edecek…Saygılar..

  4. Bayburtlu dedi ki:

    Sayın Hocam haber yapılmasına rağmen Çilçilde yaya geçidini yapamayan yetkililer. Halkın normal geçmesini sağlayamadılar , göz önündeki bir geçidi halledemediler siz kaybolan mezarları bulmalarını ve çevirmelerini istiyorsunuz. Zoooor çok zor. Kimse derdini anlatamıyor ki…