Devlet, eşini ya da babasını kaybeden kadınlara çift maaş fırsatı sunuyor. Kadınlar, çalışmaları durumunda da babadan ve eşten maaş almak için başvuru yapabiliyor. İşte başvuru şartları ve detaylar…
Sosyal Güvenlik Mevzuatı gereğince, vefat eden sigortalının eşi ve çocukları Ölüm aylığı alma hakkına sahip oluyor. Erkek ya da kadın olmasına bakılmaksızın eşi vefat eden kişi belirli şartlar doğrultusunda maaş alabiliyor. Ancak kadınlar bu konuda daha avantajlı oluyor. Çünkü kadınlar, eşi ve babasını kaybetmeleri halinde çift maaş alma şansına sahip oluyor.
Kadınların ölüm maaşı alabilmesi için en önemli Kriter evli olup olmamaları. Yani emekli olmaları Ya da çalışmaları ölüm maaşını etkilemiyor. Ancak kadınlar evlenmeleri durumunda Maaşlar kesiliyor. Eşini kaybeden bir kadın ya da erkek, Hem emekli maaşını hem de Eşinden kalan ölüm maaşını alabiliyor. Fakat bu durumda ölüm maaşı oranları değişiklik gösteriyor. Örneğin hiç gelir olmayan eş ölüm maaşı olarak %75 oranında maaş alırken geliri olması durumunda bu oran %50’ye düşüyor.
Eşini kaybeden Kadınlar, kocasının sigortalılık durumu uygunsa geliri olup olmadığına bakılmaksızın çift maaş alabiliyor. Örneğin kadın SGK’lı olarak çalışıyor eşi ise bağ-kur’dan emekliyken hayatını kaybediyorsa iki maaşı aynı anda bağlanabiliyor. Yetim kız çocukları da evlenmedikleri süre boyunca veya çalışmadıkları sürece babalarından Ölüm aylığı alabiliyor. Erkek çocukları ise 25 yaşına kadar öğrenci oldukları süre boyunca yine Ölüm aylığı almaya devam edebiliyor.
Bu konuda en çok merak edilenlerden biri bir kadının hem hayatını kaybeden eşinden hem de hayatını kaybeden babasından çift maaş alıp alamayacağı. 2008 yıl öncesinde farklı kurumlar olması şartı ile bu maaş bağlanıyordu. Ancak 2008 yılından itibaren kadınlara hem eşten hem de babadan Ölüm aylığı alma yolu kapatıldı. Fakat bazı durumlarda ölüm tarihine göre çift maaş fırsatı hala sunuluyor.
Dul ve yetim aylığı almak için bazı şartlar aranıyor. 1.10.2008 tarihinden sonra bağ-kurlu ve emekli sandığına tabi olanlar için prim gün sayısı şartı 1800 gün iken SSK’ya bağlı olanlar için 900 gün prim şartı aranıyor. Geçmiş dönemlerde Eksik prim günleri askerlik ya da doğum borçlanması ile tamamlanabiliyordu fakat yeni yasalar gereğince borçlanma yöntemi ile primleri tamamlamak mümkün değil. Yetim aylığı alanlarında sadece tek geliri olmasına bakılıyordu fakat Geçtiğimiz günlerde Yargıtay’dan çıkan karar doğrultusunda hem anneden hem de babadan yetim maaşı alabileceğine hükmedildi.
Eşini kaybeden bir kadın eğer kendisi de emekli ise hem kendi emekli maaşını hem de Dul aylığını alabiliyor.
Eşini kaybeden kadın dul maaşı alırken çalışabiliyor. Bu durumda Hem sigortalı olarak çalıştığı yerden maaş alabiliyor hem de eşinden dolaylı alabiliyor.
Anne ve babasını kaybeden kız çocuğu çalışmıyorsa Ölen anne Babadan maaş alabiliyor.
Kız çocuğu çalışması durumunda SSK’ya da bağ-kur’dan maaş bağlanmışsa kesiliyor.
Ancak maaş emekli sandığından bağlanmışsa kız çocuğu SSK’lı veya bağ-kur’lu olarak çalışıyorsa maaşı kesilmiyor. Fakat bu durumda da kız çocuğu memur olursa aldığı yetim aylığı kesiliyor.
Yetim kız çocuğu, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren Ölen anne ve babasından çift maaş alabiliyor. Hangi maaşı yüksekse tamamını alırken diğerinin ise yarısı bağlanıyor. Kız çocuğunun evlenmesi durumunda ise bu maaş kesiliyor.
Dul kalan ve çalışmayan kadınlar 1 Ekim 2008 tarihinden önce yani 5510 sayılı yasa yürürlüğe girmeden önce SSK bağ-kur emekli sandığı gibi farklı kurumlar olmak şartıyla eşten ve babadan çift maaş alabiliyordu. Ancak 1 Ekim 2008’den itibaren çift maaş imkanı ortadan kalktı.
İlgili Haberler
SSK ve BAĞKURLU emekliye hayırlı olsun; 17-28 Aralık arası ödeme onaylandı
Heyecanlı bekleyiş başladı! 2025 asgari ücret ilk toplantısının saati belli oldu
SSK Girişi 1994-2016 Olanlar İçin Emeklilik Yaşı Güncelleniyor! Yeni Yaş Prim Tablosu Açıklandı
1.5 Milyon TL’lik Konut Kredisi Fırsatı! 60 Ay Vadeli Düşük Faizli Verilecek
Ocak 2025 emekli zammı sızdı; En az yüzde 14,57 olacak
İşçilere hayırlı olsun; Asgari ücrete SEYYANEN ZAM!