Dolar 32,4781
Euro 34,9319
Altın 2.435,57
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 25°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
25°C
Hafif Yağmurlu
Cum 23°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 22°C

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Esnafa ve Çiftçiye destek açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Esnafa ve Çiftçiye destek açıklaması
17 Mayıs 2021 22:25
A+
A-

Kabine toplantısının ardından salgın döneminde etkilenen esnafa dönük yeni destek açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 235 bin esnafa 5 bin TL, 1 milyon 150 bin esnafa da 3 bin lira hibe verileceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 saat süren Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısı sonrası, esnafa destek kredisi, koronavirüs vaka sayıları, sokağa çıkma yasağı ve kademeli normalleşme sürecine dair birçok konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Kabine toplantısı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları:

“Ramazan ayı boyunca uyguladığımız kısmi ve tam kapanma tedbirleri sayesinde salgını yeniden büyük ölçüde kontrol altına aldık.”

“Kabine toplantımızda 1 Haziran’dan itibaren başlayacak kademeli normalleşmenin 2. etabını görüştük. Önümüzdeki günlerde gelişmelere göre bu konudaki uygulama esaslarını paylaşacağız.”

“Anaokulları ve kreşler açılacak, diğer eğitim öğretim kademeleri ile ilgili süreç daha sonra belirlenecektir.”

“Aşı faaliyetlerine hız veriyoruz. Öğretmenler başta olmak üzere, riskli grupların tamamının bir an önce aşılanmasını sağlamaya çalışıyoruz.”

“Hafta içi 21.00 ile 05.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması devam edecek. Hafta sonu yasağı da mayıs ayı sonuna kadar devam edecek.”

“Esnafa iki grup halinde destek verilecek”

Erdoğan açıklamasında aynı zamanda iki grup halinde pek çok farklı meslek grubuna bir defaya mahsus olmak üzere destek ödemeleri yapılacağını duyurdu. İlk grupta yer alan kahve, kıraathane, pastane, internet kafeler gibi işletmelere bir defaya mahsus 5 bin TL destek verilecekken ikinci grupta bulunan kaporta, sıhhı tesisatçılar, müzisyenler, oto yıkamacılar, oyuncak ve kozmetik, camcılar, çilingilrler, kayalcılar, tuhafiyecilere de 3 bin TL destek verileceğini duyurdu. Toplamda 4 milyar 602 milyon liralık kaynak karşılıksız olarak verilmiş olacak.

“Çiftçilerin borçları ertelenecek”

“Çiftçilerimize de müjdemiz var. 180 bin ton patates ve kuru soğanı üreticiden alarak ihtiyaç sahibi ailelere dağıttık. Ellerinde bulunan çeltiğin 15 bin tonu da toprak mahsuslarına verdik. Bu yıl kuraklık yüzünden bazı ürünlerin rekoltelerinde azalma olacağı bellidir. Kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen çiftçilerimizin ziraate ve tarım kooparatiflerine olan borçları ertelenecektir.

“Yaş çay alımı 4 liraya yükseldi”

Çay üreticilerimiz için alım fiyatını açıklıyorum; 752 milyon tonun üzerinden çay alımı yaparak toplamda 2 milyar 760 milyon lira ödeme gerçekleştirdik. Bu yıl için yaş çay alım fiyatı kilo başına 3,87 liraya destekleme ile birlikte 4 liraya yükseltilmiştir.

“Aşı faaliyetlerine hız veriyoruz”

Ay sonuna kadar vaka sayılarını daha da aşağı çekmek için tedbirlere uyumunuzu rica ediyorum. Aşı programına hız veriyoruz. Öğretmenler başta olmak üzere riskli grupların aşılanması için çalışıyoruz. Belirlenen tedbirler, hayata geçirilen uygulamalar bir an önce bu salgının üstesinden gelmek için uygulanmaktadır.

En zorunu inşallah geride bıraktık. Bir süre daha dikkatli gitmek mecburiyetindeyiz. Sağlık çalışanlarımıza, emniyet, jandarma, vefa gruplarımıza ve görev alan herkese teşekkür ediyorum.

Tüm bu gayretlerimize rağmen gönlü buruk vatandaşlarımız varsa onlardan helallik istemek inancımızın gereğidir.

Bizim bu husustaki muhatabımız da milletimizin kendisidir. Eğer işi doğru yapmışsak milletimizden göreceğiz.”

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.