Dolar 32,5697
Euro 34,9942
Altın 2.451,49
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 23°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 22°C
Sal 18°C

Çoruh Nehri gerçek ismine kavuştu

Çoruh Nehri gerçek ismine kavuştu
1 Kasım 2021 18:40
A+
A-

Son yıllarda kent merkezinden geçen Çoruh Nehri’nin Yıldırım Çayına dönüşmüş olan ismi Bayburt Belediyesinin girişimler neticesinde düzeltildi.

Bayburt Belediyesi kentte yıllardır eleştiri konusu olan ve internet arama motorlarının harita uygulamalarında Çoruh Nehri’nin Bayburt sınırları içerisinde kalan kısmının Yıldırım Çayı ismiyle gösterilmesi konusunda yaptığı girişimlerle yanlışlığı düzeltti.

Uzun yıllardır sanal ortamdaki haritalarda yapılan yanlış bilgilendirme dolayısıyla Yıldırım Çayı olarak yer alan Çoruh Nehri’nin Bayburt sınırları içinde kalan kısmı, Bayburt Belediyesi tarafından ilgili resmi kuruluşlarla yapılan resmi yazışmalar sonucu elde edilen dokümanlarla birlikte yanlışlığın düzeltilmesi adına ilgili firmalara yapılan başvurular neticesinde Yıldırım Çayı ibaresinin Çoruh Nehri olarak düzeltilmesi sağlandı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Çoruh Nehri’nin Bayburt’un ayrılmaz bir parçası olduğuna dikkat çekerek, “Çoruh Nehri, Mescit dağlarından doğup Masat Köyümüzde yer alan Masat Çayı ve Kop Suyu’nun Maden Köyümüzde birleşmesiyle oluşarak, şehrimizi boydan boya kat eder. Tüm tarihi kaynaklar ve resmi kayıtlarda da geçen Çoruh Nehri yapılan yanlış bilgilendirme üzerine dünyaca ünlü internet arama motorlarının harita uygulamalarında Yıldırım Çayı olarak geçmekte idi. Bu konu vatandaşlarımızı olduğu gibi bizleri de rahatsız etmekteydi. Biz de Bayburt Belediyesi olarak ilk başta konuyla İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri gibi ilgili kurumlarla yazışmaları yaparak şehrimiz sınırları içinden geçen nehrin isminin 1:25.000 ölçekli haritaların 1953 yılı ilk baskılarında ve 2006 yılı son baskılarında Çoruh Nehri olarak geçtiğini tespit ettik.  Gerekli belgeleri elde ettikten sonra söz konusu firmalara başvurularımızı yapıp Yıldırım Çayı olan ismin Çoruh Nehri olarak düzletilmesini sağlayarak bir yanlışı ortadan kaldırdık” İfadelerini kullandı.

 

 

 

YORUMLAR

  1. Kemal aydın dedi ki:

    Çoruh nehrinde ıslahıni bitmesini temenni ediyoruz yarım kalan kanalizasyon bitsin gitsin sizde kurtulun bizde ne olursa olsun artık ayrica coruha yakışır esnek ahşap köprü yada otantik Bayburt taşından köprü istiyoriz son olarak coruhun pardon kanalizasyonun iç kısmı isiklandirilmasini istiyoruz gece kaleden baktığımızda kanalizasyonu daha canlı görmek istiyoruz saygılar

  2. haktan ispirli dedi ki:

    sn başkan pekmezciyi tebrik ediyoruz,ayrıca şehit osman dağı tüneli,kale tüneli olursa,bayburt,
    milat yapar!!!,,başkana başarılar dileği,ile.
    çok önemli kop dağı tüneli viyadükle yapılırsa dereden,6 ayda açılır.,ak partiye duyrulur.!!!

  3. HİCABİ dedi ki:

    Arkadaşlar şikayetleriniz ve istekleriniz ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından dikkate alınmıyor değetlendirilmiyor ve sonucu size bilgilendirilmiyorsa CİMER”e şikayette bulunabilirsiniz.Kesinlikle olumlu ya da olumsuz geri dönüş alacaksınız.Adınız kesinlikle gizli kalacaktır.Diğer bileşenlerke kesinlikle paylaşılmıyacaktır.Anayasal haklarınızın fatkında olun ve kullanın.
    BİLGİNİZE…

  4. volkan dedi ki:

    Çoruh kenarındaki resmi binalarda yıkılacak mı acaba çok merak ediyorum yoksa sadece milletin evlerinin yıkılmasımı düşünülüyor.

    1. ŞİNGAHLI dedi ki:

      Volkan bey, Çoruh’un iki yakasında resmi bina olarak ne var..? belediye var.. Heybetli görünmesine bakma , vatandaşın gözünde zaten yıkılmış. Veya taş bina olarak bir tek ast subay gazinosu var, askeriye zaten oraları boşaltıyor.. Volkan bey bu soruyla kafa karıştırmaya gerek yok. Tekrar ediyorum varsa yıkılır…Sadece bizlerin bu yanlışlıklara karşı güç oluşturması lazım… Resmi bina varsa yazınız…

      1. volkan dedi ki:

        Yeni Valilik Binası yanında Emniyet Müdürlüğü onun yanında Adliye sarayı ve SGK müdürlüğü

        1. ŞİNGAHLI dedi ki:

          İlk önce , taş köprüden içeri eski Bayburtu kurtar , biz bu iki yakayı KAST ettik… Eski mahalleler ve çarşı için de , 5-7 bin nüfuş yaşaması gerekirken ,25 bin nüfus yaşıyor, hafta günleri köylerde geliyor, adeta bir birimizi çiğniyoruz… Valilik,emniyet,adliye en kolay yıkılanı olur çünkü devletin, yeni kent projeleriyle o dediklerini Trabzon tarafına taşırsın.. Yine eski sanayi sitesine bir çivi dahi çakılmamalı, kentsel dönüşümün dışında tutulmalı … Şu an önceliğimiz, eski çarşı içi ve mahalleler , yıkılarak Bayburt taşı ön plana alınarak tarihle buluşması lazım… Her türlü çirkinlik bu alanda yaşanmaktadır..

    2. Bahattin ŞAHİN dedi ki:

      Çok önemli bir hususu parmak bastınız Volkan Bey. Bir balığın başı ne ise kuyruğu da odur.

  5. İsmail ÇARPATAN dedi ki:

    Neden “”Yıldırım Çayı” yapıldı? Bunu sorgulayın….!!!!!!!!!!!

  6. Hakikat dedi ki:

    Batí şehirlerinde Bir belediye meclis kararı ile deprem fay hattının õtelenmesini yapıp imara açılmasıni sağlamış. Siz Bayburt halkı dua edin encümen kararı ile nehir yatağı õtelenip dereye konutlar yapılmasın.

    1. Reis dedi ki:

      Kaldırımda yuruyeçek yer yok yollardan yürüyoruz esnaf sayesinde malzemeleri yetmiyormuş gibi birde duba kasa koyup araç park yerlerinde işgal ediyor haklisin

  7. ASEF dedi ki:

    Kaldırımlar işgal vatanadaş araçlarla birlikte yolda yürüyor.Asıl belediyecilik bu yeni yeni icatlar uydurmayın.

  8. Bayburtlu dedi ki:

    Talan edilen edildi. bitti….

  9. Bahattin ŞAHİN dedi ki:

    Bu durum hukuki sonuç doğuruyorsa çok önemli bir adım atılmış olduğunu düşünüyorum Emeği geçenleri sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Zira Çoruh’un şehir içinde kalan kısmı hoyratça kullanıma açık bulunmakta.

  10. GÜRSEL KARAPINAR dedi ki:

    Yıldırım çayı ne zaman oldu..? O günkü Valimiz, belediye başkanı , il genel meclis üyeleri, vekillerimiz kimdi.? ne amaç güdüldü , bundan kazananlar olmuş mudur..? halen muallakta ,bu sorular cevap beklemekte, bunu net bir basın toplantısıyla belediye başkanımız açıklamalıdır… Kaybedilmiş bir şey yok samimi olalım, yeter ki ortaya İRADE koyalım ÇORUHUN HER İKİ YAKASI YIKILMALI, ÇARŞI İÇİ VE MAHALLELERİNE İMAR YASAĞI GELMELİ, SİT ALANI İLAN edilmelidir… Yoksa Bayburt hiç bir sorununu çözemez, bu sorunların temelinde İmar kirliliği ve onun getirdiği çirkin yapılaşma önlenemez… Kenti bozmak uğruna her mahalleye , OTO PARK yapsanız bir arpa boyu yol alamazsınız.. Bunları ifade ederken dahi , eski mahallelerimiz de 5-6 katlı inşaat ruhsatları veriliyor.. Partili, partisiz bu kişiler ,şahsiyetler memnun edilmeye çalışılıyor. Bunun adı BELEDİYECİLİK oluyor…
    Yaşadıklarımızı içimiz ağlayarak , izliyoruz. Geldik ve gidiyoruz.. Gelecek nesillere çok kötü bir BAYBURT bırakıyoruz..

  11. Dilara dedi ki:

    Evler dikildikten sonra mı ? Yazık..

    1. Mina dedi ki:

      Olsun geç kalmak sayılmaz yinede

    2. Hakan dedi ki:

      Birilerine rant sağlandıktan sonra düzeltilse ne olur.

    3. GÜRSEL KARAPINAR dedi ki:

      Dilara hanım, Çoruhun etrafına yapılan binalar isterse 1 (bir) yaşında olsun.. Bal gibi yıkılır.. Bunun yöntemi vardır.. SAMİMİ olalım,İRADE ortaya koyalım.. Yasalar açık ve net’dir.. Yeise düşecek bir durum yok… Yeter ki kamuoyu oluşsun.. Teşekkürler..

      1. Bahattin ŞAHİN dedi ki:

        Aynen Gürsel BEY