Dolar 32,4790
Euro 34,9431
Altın 2.436,33
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 25°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
25°C
Hafif Yağmurlu
Cum 23°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 22°C

CHP Milletvekili Sarıbal, Bayburt çiftçisinin sorunlarını gündeme getirdi

CHP Milletvekili Sarıbal, Bayburt çiftçisinin sorunlarını gündeme getirdi
19 Ağustos 2020 19:23 | Son Güncellenme: 19 Ağustos 2020 19:25
A+
A-

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Bayburt ziyaretinde Kitre köyündeki arazi toplulaştırmasını yerinde inceleyerek sorunları dile getirdi, Aydıntepe ve Arpalı bölgesindeki çiftçilerin ise Sulama Birliğine olan borçlarını gündeme getirdi.

CHP Bayburt İl Başkanı Necip Erel, CHP Bayburt Merkez İlçe Başkanı Maksut Erol ile Kitre köyü ve Salyazı beldesinde incelemelerde bulunan Milletvekili Sarıbal, daha sonra parti binasına gelerek bir basın toplantısı düzenledi.

Kitre köyündeki arazi toplulaştırmasının insanların rızası hiçe sayılarak, kültürel miras dikkate alınmadan planlandığını ifade eden Sarıbal, Aydıntepe ve Arpalı bölgesindeki çiftçilere ise, 2018 seçimleri öncesinde verilen sözlerin tutulmadığını söyledi. Milletvekili Sarıbal, Kitre’deki arazi toplulaştırma çalışmasını TBMM’ye ve Bakanlığa taşıyacaklarını ifade ederek, çiftçilere sulama birliğinin borçlarının silineceğine dair söz verenleri, bu sözü tutmaya davet etti.

Milletvekili Sarıbal’ın açıklamaları… 

“Bayburt Anadolu’nun kendine özgü güzellikleri bulunan bir kent. Bugün Bayburt’u Kitre ve Salyazı bölgesini gezdik. Tarımın Bayburt için, ülkemiz ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. O bölgedeh avaalanı çalışması sürüyor. Bu havaalanı çalışması için 5 bin dönüm arazi ayrılmış. Çiftçilerimiz arazilerine gidemiyor, 5 kilometre fazladan yol yürüyerek insanlar arazilerine kavuşuyor. Havaalanı olması lazım bu bölgede, ona itirazımız yok ama insanlar çile çekiyor. Bölgede bir taraftan arazi toplulaştırma çalışması yapılmış fakat sulama hidratlarının bir büyük kısmı bozuk olduğunu gördük. Bir taraftan iyi şeyler olurken, bir taraftan bir planlama olmadığı için çeşitli sorunlarla bölge insanı boğuşuyor. Salyazı bölgesinde temel sorun bu. Böylesine geniş arazilerin olduğu kentte toprak mahsulleri ofislerinin olmayışı çiftçiyi direk tüccarların eline bırakıyor. Buğday ve arpada burada konuşulan rakamlar çok düşük.”

“Hiçbir şey görülmeden bir plan yapılmış”

“Kitre köyünde toplulaştırma sorunu ile karşı karşıyayız. Toplulaştırma yapılırken birincisi o bölgenin doğal yapısına uygun yapılır, yani doğal su yolları, doğal menfezler kapanmaz, doğal herhangi kültürel bir varlık varsa, bu varlık korunur. Yaşanmışlıklar vardır ve bundan ötürü arazi sahibi çiftçilerin rızası alınır. Dolayısı ile toplulaştırma yapılırken en önemli şeyin sahibinin insan olduğunu hatırlamaktır. Kitre dağın dibinde, kar alan bir bölge. Kitre dağı kar tutuyor, baharda eridiğinde bu suların gideceği kanallar vardı. Şimdi bu kanallar tarlaya dönüştürülmüş. Bu su geldiğinde gideceği kanal kalmamış. Anlaşılan o ki, alanda inceleme yapılmadan kağıt üzerinde oturmuşlar, parçalamış, bölmüş, çizmişler ve planlamışlar. Hiçbir şey görülmeden bir plan yapılmış, bu plana göre ne göze, ne su debisi, ne gölet hiç bir şey dikkate alınmamış. Resmen dağdan, kayadan adama yer verilmiş. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Dünyanın hiç bir yerinde böylesine toplulaştırma yapılmaz.  Belli ki burayı bir müteahhitte verecekler, müteahhit parasını alacak, yaptığını yapacak gerisini de bırakacak. Bir başka sorun, vatandaş 3-4 kardeş, babaya ait 46 dönüm yeri 7 parçaya bölmüşler, her tarafında tarım yapılan yerin büyük bir kısmına tarım yapılamaz demişler. Belli ki birilerine kıyak yapmışlar, birilerini de cezalandırmışlar.”

Kitre köyünde toplulaştırma değil, bir kötülük yapılmış”

“Bir yerde insanların rızası alınmadan yapılacak bir toplulaştırma burada komşuluk ilişkilerini de bozar. Orada toplumsal barış bozulur. Görünen şu Kitre köyünde toplulaştırma değil, bir kötülük yapılmış. Oraya zarar vermek çabası içerisinde olunmuş. Buna itirazımızı net bir şekilde bildiriyoruz. Bundan dönüş mümkün, henüz uygulama yapılmamış. Bu durdurulabilir. Bunun için oradaki üretici arkadaşlarla görüştük. Bir araya gelip bir hukuksal çaba sarf etmek lazım. Bu yapılabilir, plan değiştirilebilir. Muhtar ne kadar alanda toplulaştırma yapılacağını bilmiyor. Dolayısıyla orada ciddi bir sorun var. Bu sorun büyüyecek, bu sorunu bir kaç maddede söyleyecek olursak, dağ, taş, doğal kaynaklar, su kaynakları, gözeler dikkate alınmamış, halkın rızası olmadan, muhtarın rızası olmadan yapılan toplulaştırma değildir.  Kültür varlığı olan bir tepe var, orada bir mezar var, tarihi sit alanı olması gereken bir yer, o sit alanı göz önüne alınmadan bu toplulaştıam yapılmış. Bugün dinlediğimiz köylü, yeni bir düzenleme olmadığı sürece toplulaştırmayı bu şekliyle istemiyor. Biz de onların sesiyiz. Kitre köyümüzün bu sorununu TBMM’ye ve Bakanlığa taşıyacağız.”

Çiftçinin Sulama Birliğine olan borçları

“Aydıntepe İlçesi ve Arpalı beldesinde çok önemli bir sorun yaşıyoruz. Su kanalları bakımı diye tahsil edilen bir para var. Seçimlerden önce eski Maliye Bakanı Naci Ağbal bu borcu sileneceğini taahhüt ediyor. ‘Siz bu borçları ödemeyeceksiniz’ diyor. Bugün iki yıl geçtikten sonra Arpalı ve Aydıntepe bölgesindeki çiftçilere borcunuzu ödeyin diye baskı yapılıyor ve ödenmezse de haciz geleceği bildiriliyor. Halktan oy almak için verilen söz seçim bitince unutuluyor. Kıt kanat geçinen çiftçimize çok büyük bir yük bu. Hesapta olmayan bir borç gökten zembille insanımızın üzerine düştü. Ben bu konuyla ilgili söz verenleri sözünü yerine getirmeye davet ediyorum. Sulama birliği diyor ki vatandaşa size söz verenler bize ödeme yapmadı, peki Sulama Birliği yetkililerine sesleniyorum, niye o zaman borcu istemedin de şimdi iki yıl sonra bu borcu istiyorsunuz. Sulama Birliği DSİ bünyesine girdi, ve şuan hükümete bağlı bir kurum. Türkiye’nin hiçbir sorunu çözülemez değil. Bütün mesele halkın sorunlarını çözmek için kafa yormaktır. Bilimden yana gitmektir. Aklını kullanmak ve çalışmaktır, mücadele etmektir. Sadece koltuğumda kalayım diye topluma yalan söyleyim derseniz, yalancının mumu yatsıya kadar değil öğlene sönüyor. Gün hesap verme, halka verdiğiniz sözü yerine getirme günüdür.”

Haber kaynak: Bayburt Postası

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.