Dolar 32,3218
Euro 35,0717
Altın 2.279,78
BİST 9.017,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 15°C
Az Bulutlu
Bayburt
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Çevre İllerden Çöp Topluyor, Bayburt’ta Üretim Yapıyor

Çevre İllerden Çöp Topluyor, Bayburt’ta Üretim Yapıyor
8 Haziran 2014 10:02 | Son Güncellenme: 4 Aralık 2014 16:20
A+
A-

Bayburt’un Akşar Beldesinde kendi imkanlarıyla iş yeri kurarak çöpten topladıklarını üretime dönüştüren Temel Köroğlu işçi bulamadığı için sıkıntı yaşıyor.

Yurt dışında 32 yıl çalıştıktan sonra kendi beldesinde üretim atölyesi kuran ve bir işçi gibi çalışan iş yeri sahibi Temel Köroğlu, çöplerden toplanan plastik atıklardan günümüzde kullanılan bir çok malzeme üretmenin yanı sıra plastik mamül üreten fabrikalara hammadde üretiyor.

İki yıldır kurduğu işyerinin maliyetinin 500 bin lira değerinde olduğunu belirten Körüğlu, “Bayburt’ta ayda ortalama 30 ton plastik çöp oluşmaktadır. Ama bunun ancak 1.5 tonu bize ulaşmaktadır. Bayburt belediyesiyle yaptığımız görüşmelerden bir netice alamadık. Plastik çöp atıklarını Trabzon’dan ve Gümüşhane’den temin ediyoruz. Atölyemizde iş sorunu yaşamıyoruz ama önemli derecede işçi sorunu yaşamaktatız. İŞKUR’a bu konuda müracaat etmemize rağmen beklemeye devam ediyoruz. Çevre illerin bize gelen taleplere tam anlamıyla cevap veremiyoruz. Çünkü plastik çöp bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. İki gün önce Iğdır’dan çöp aldık. Bayburt’un bu konuda bize destek vermesini bekliyoruz. Aldığımız çöplerin kilosuna 30 kuruş ila 70 kuruş arasında peşin para ödüyoruz. Çöpün bize ulaşmasınada gerek yok .Toplanan ve biriken çöpleri bulunduğu yerden aracımızla giderek alabiliyoruz” ifadelerini kullanan ve bir çok konuya değinen Temel Köröğluyla yaptığımız konuşmanın tamamını görüntülerde izleyebilirsiniz.

 

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/EsA83tHs7RM” frameborder=”0″ allowfullscreen]
YORUMLAR

  1. Ezan dinmez, Bayrak inmez... dedi ki:

    Bayburt’a 2 sefer geldim (6 + 10 gün kaldım) ve insanların bana karşı davranışlarını gerçekten çok hoş buldum.

    Bence işçi olayını Bayburt kendi içinde çözmeli. Bu güzel il, atıyorum 30 yıl sonra gittiğimde de güzel kalmalı.
    Atık bulma çözümü de videoda ve yorumda geçtiği gibi çöp konteynerlarının yanına atık kutuları koymak olabilir. Bayburt insanı duyarlı insandır, bu işten güzel sonuçlar alınacağına eminim.

    Yalnız o videoda mavi kapakların bulunduğunu gördüm. Bunun projesi devam ediyor mu bilmem ama eğer bunları da size para karşılığı satıyorlarsa onları işleyip satmanız etik olmaz. Çünkü onların toplanma amacının, karşılığında tekerlekli sandalye yardımı yapmak olduğunu biliyorum.

    Son olarak;
    – O mavi kapaklar o şişelerde biriktiriliyorsa diğer atıklar da biriktirilebilir. Üniversitenin oradakine bizzat ben de attım.
    – Girişimci ağabeyi yürekten kutluyorum.
    – Ayrıca teşekkürler BayburtMedya

  2. Erkan Kaymak dedi ki:

    Haber icin tesekkürler.

    Malesef Bayburtda yatririm yapan is yeri sahipleri hep ayni sikinti ile karsilasiyorlar. Isci sikintisi. Yabanci uyruklu insanlarin calisma izni olmayisi cok garip. Mademki isci bulmakda sorun yasaniyor neden bu insanlara is izni verilmiyor. Anlasilir gibi degil. Yetkililer mutlaka harekete gecmeli.
    Almanyadan bunu izledigimizde yatirim yapalimmi yoksa yapmayalimmi konusunda ciddi soru isaretleri uyaniyor. Gercekten arkadasimiz cok fedakarane ise kendisini vermis, fakat normalinde öyle bir ortama bir sirket disaridan yatirim yapmaz. bu problemler nasil cözülür bilemem fakat Bayburt adina ciddi bir problem.

    Üniversite – Sanayi isbirligi icin mükemmel bir örnek!
    Aslinda Bayburt Üniversitesinden bir akademisyen, isletme bölümü, olabilir, bu konu hakkinda bir kac bitirme tezi üzerinden ciddi bir proje cikartabilir.
    Konu: Bayburt ve benzeri illerde plastik aktiklarin en efektiv toplanilip bu isletmede degerlendirilmesi.
    Bu konu altinda bir konsept hazirlanip yapilabilirlik üzerinde bir calisma yapilrsa Üniversitenin Bayburta güzel bir katkisi olur. Isin icine bilim girmesi gerekiyorki isler hizlica standartlassin ve ilerlesin yoksa korkarim is sahibi ilerdede kendisi gece birlere kadar makinanin basinda kalma zorunda kalir.
    Saygilarla

  3. bayburt dedi ki:

    Belediyeden izin alarak belli noktalara plastik topalama konteynırı koysanız bilinçli vatandaşlarımız belki oraya atarlar.Hem Belediyemiz kazanır hem iş adamı abimiz kazanır hemde vatandaş olarak bizlerde doğayı korumuş oluruz.Ama ilk önce vatandaşı plastik atık madde konusunda bilinçlendirecek seminer-duyuru kağıtları etkınlıgı yapmalısınız.