Dolar 32,6073
Euro 34,7559
Altın 2.515,60
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 22°C
Az Bulutlu
Bayburt
22°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 24°C

Bu Otun Faydaları Saymakla Bitmiyor, Bayburt’ta da yetişiyor

Bu Otun Faydaları Saymakla Bitmiyor, Bayburt’ta da yetişiyor
6 Şubat 2020 22:22 | Son Güncellenme: 6 Şubat 2020 22:25
A+
A-

Doğaya yüzümüzü döndüğümüz her gün daha güzel, daha iyi olacağız diyoruz ya hep, işte bunun için bir neden daha veriyoruz bugün size.

Onunla bugüne kadar tanışma fırsatı bulamadıysanız, biz tanıştırmış olalım. Faydasıyla, nasıl tüketilmesi gerektiğiyle, hatta zararlarıyla iyice bir tanıyın onu.

Sonra zaten hemen bir aktara koşup almak isteyeceksiniz, eminiz bundan.

O zaman lafı daha fazla uzatmadan…

Huzurlarınızda dargun!

Nedir, ne değildir bilmeli: dargun nedir?

Dargun, papatyagiller familyasından keskin ama hoş kokulu bir bitki. İnce uzun yaprakları sayesinde birçok yeşillikten kolayca ayırt edilebiliyor.

Yeşil altın, dargun ya da ejder otu gibi isimlerle de anılan dargun bitkisinin ana vatanı ise Sibirya. Ancak oldukça değerli olduğu için zaman içinde birçok ülkede yetiştirilmeye başlanıyor. Türkiye’de ise en çok Bayburt ve civarında, Ankara, Erzurum, Gaziantep ve Şanlıurfa’da darguna rastlanıyor.

Yaprakları hem taze hem de kuru olarak birçok yemekte kullanılabiliyor, hoş bir aroma ve lezzet katıyor.

Dargun ne işe yarar ki derseniz: dargunun faydaları

  • Yemekten sonra oluşan şişkinliklere iyi geliyor, hazmı kolaylaştırıyor.
  • Sindirimi kolaylaştırdığı için de midede oluşan ağrıların önüne geçmede etkili oluyor.
  • Sinir sisteminin sağlıklı işlemesine destek olduğu için stres, uykusuzluk gibi sorunların çözümünde yardımcı oluyor.
  • İştah açıcı bir etki gösterdiğinden kilo alamayanlara çare oluyor.
  • Vücutta doğan bir idrar söktürücü etkisi yaratıyor.
  • Gaz söktürücü özelliği sayesinde gaz sorunu yaşayanlara destek oluyor.
  • Antiseptik bir özelliği bulunduğu için vücuda giren mikroplarla canla başla savaşıyor.
  • Hoş ve keskin kokusu sayesinde ağız kokusunu önlemeye yardımcı oluyor.
  • Antiseptik özelliği sayesinde düzenli bir şekilde çay olarak içildiğinde diş ya da diş etlerinde oluşabilecek iltihapların önüne geçiyor.

Aldık da ne yapsak ki bununla diyenlere: dargun nerelerde bulunur, nasıl kullanılır?

Faydalarını gördükten, koş kokulu olduğunu öğrendikten sonra almamak için hiçbir nedeniniz kalmadı biliyoruz. O yüzden dargun otunu hemen gidip en yakın ve güvenilir aktarlardan temin edebilirsiniz diyoruz.

Gelelim kullanımına, dargun otu genel olarak taze olarak tüketiliyor. Çünkü kurutulmuş dargun otunun tadı ve kokusu yemeklere daha keskin bir aroma veriyor. Ama olur da taze dargun bulamazsanız, kurutulmuş dargun otunu da az miktarda kullanarak istediğiniz sonucu alabilirsiniz.

Balık ve et yemeklerine ya da sebze çorbalarına çok yakışan bir baharat olan dargunun kullanım alanı da geniş anlayacağınız.

Dünyaya baktığımızda ise onu en çok Fransız, Kafkas ve Rus mutfaklarında görebilirsiniz. Sulu tavuk yemeklerinden sirkeye, gazlı içeceklerden yumurtalı ekmeğe kadar çok farklı tariflerin içine dahil olabiliyor dargun.

Çünkü dedik ya tadı da kokusu da bir efsane.

O yüzden siz de dargun otunu aldıktan sonra damak tadınıza uyan hemen her yemekte deneyebilir, kendiniz için en doğru kullanım alanlarını belirleyebilirsiniz.

Unutmadan, dargundan çay yaparak tüketmeniz de mümkün. Nasıl yaparız derseniz, 1 tatlı kaşığı kadar kuru dargunu alın, üzerine kaynattığınız sudan bir bardak kadar dökün, 10 dakika demlenmesini bekleyin, ardından kuru dargun parçalarını ayırmak için süzün ve afiyetle için. Mis.

Bunlar da aklınızda bulunmalı tabii: dargunun zararları

Dargun hakkında tüm güzel şeyleri sıraladıktan sonra zararlarından bahsetmeden de geçmek olmaz.

Dargunun bilinen ciddi bir zararı olmasa da çok tüketilmesi durumunda sindirim ve boşaltım sistemleri üzerinde tahribat yaratabiliyor. Çünkü dediğimiz gibi mide ve bağırsakları rahatlatma konusunda çok etkili. Haliyle bu etkinin aşırı olması durumunda olumsuz sonuçlar da baş gösterebiliyor.

Bunun dışında yemeklerinize katacağınız fazla miktarda dargunun yemeğin tadını tamamen bastırması gibi bir durumla da karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden ölçülü davranmayı elden bırakmamanız gerekiyor. Eğer yemeğiniz henüz pişmeden attığınız dargunun çok fazla geldiğini düşünürseniz hiç vakit kaybetmeden pişen yemeğin içinden dargunu çıkarabilirsiniz.

Bunun dışında dargunun herhangi bir zararı olmasa da her şeyde olduğu gibi tüketirken aşırıya kaçmamaya özen göstermeyi unutmayın.

Son olarak, biliyorsunuz ama biz yine de söyleyelim, hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınların, ciddi bir rahatsızlığı olanların dargunu tüketmeye başlamadan önce doktorlarına danışmaları gerekiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.