Dolar 32,5782
Euro 34,7958
Altın 2.507,60
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 22°C
Az Bulutlu
Bayburt
22°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 24°C

Bekmezci: “Esnafımızın problemlerini de çözüm yollarını da biliyoruz”

Bekmezci: “Esnafımızın problemlerini de çözüm yollarını da biliyoruz”
4 Ağustos 2022 13:44
A+
A-

Saadet Partisi Bayburt İl Başkanı Abdulmecit Bekmezci, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mevlütoğulları ve yönetim kurulu üyelerinin partilerine yaptığı ziyaretle ilgili yazılı bir basın açıklaması yaparak esnafın sorunlarını dile getirdi.

Bayburt Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mevlütoğulları ve yönetim kurulu üyelerinin partilerine yaptığı ziyaretle ilgili açıklama yapan Saadet Partisi Bayburt İl Başkanı Abdulmecit Bekmezci, Saadet Partisi iktidarında AVM’lere düzeleme getireceklerini, Teşvik Yasası’nın yeniden düzenleneceğini, daha etkin projeler üretilmesini sağlayacaklarını, esnafın sırtındaki stopaj yükünün kaldırılacağını belirtti.

Bayburt Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin partilerine yapmış olduğu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren ve bu tür kuruluşların siyaset üstü kuruluşlar olduğunu ve her kesime eşit mesafede olmasının çok faydalı olduğuna dikkat çeken Bekmezci, Mevlütoğulları’nın nezdinde tüm yönetim kurulu üyelerine teşekkür etti.

Bekmezci, ziyarette esnafın çekmiş olduğu sıkıntıları ve bunlara partileri tarafından üretilen çözüm önerileri hakkında yaptığı açıklama şöyle:

“Ekonomimizin can damarı esnaf ve sanatkârlarımızdır. Bugün ülkemizde 2 milyonun üzerinde esnafımız var, bu da nüfusumuzun yaklaşık %3’üne denk düşmektedir. İş yerlerinde yanlarında çalıştırdıkları insanlarımızla birlikte on binlerce aileye ekmek kapısı olan bir kurumdan bahsediyoruz.

Selçuklu döneminde Ahi Evran tarafından kurulan Ahilik Teşkilatı’nın bugünkü temsilcileri olan esnafımız asırlardır toplumumuzda büyük ve kıymetli görevler üstlenmektedir. Ahilik yeminine, duasına, teşkilata girebilmek ve burada kalabilmek için taşınılması gereken niteliklere baktığımızda görürüz ki, esnafımız her anlamıyla bu toplumun temel direklerinden birisidir.

Böylesine köklü ve kurumsal bir geçmişe sahip esnaflık  kurumu, ne yazık ki son yıllarda büyük sıkıntılarla karşı karşıyadır. Esnaflarımızın birçoğu kepenk kapatmak zorunda kaldı ve yine binlercesi de bugün ayakta durabilmek için büyük çaba ve fedakarlık göstermektedir.

Artan kira fiyatları, yüksek faturalar, her geçen gün altından kalkılmaz hale gelen maliyetler toplumumuzun bel kemiği olan esnafımızın belini bükmektedir maalesef. Tüm bunların yanında belki de en acısı şudur: İktidarda bulunanlar, sebep oldukları problemler yetmezmiş gibi bir de esnafımızı hedef göstermektedir. “Stokçuluk yapmak”, “fahiş zam yapmak” gibi suçlamalara maruz kalan esnafımız, özellikle son birkaç yıldır bugüne kadar hiç olmadığı kadar yıpratıcı bir süreci yaşamaktadır.

Ayrıca KOBİ’lerimize de ayrı bir parantez açmak gerekir. Hizmet sektöründe katma değeri yüksek alanların payının artırılması, bilgi ve iletişim teknolojileri kullanımının yaygınlaştırılması önem taşımaktadır. Ekonomide rekabet gücünün artırılması, yenilik ve girişimciliğin geliştirilmesi ile istihdam oluşturulması açısından KOBİ’lerin verimlilik artışı, büyüme ve kurumsallaşma ihtiyacı devam etmektedir.

Esnaf ve sanatkârların ağırlıklı olarak yer aldığı KOBİ’lerimiz, istihdam, katma değer, yatırım ve üretimin adeta lokomotifleridir. Ancak KOBİ’lerin küreselleşmeden kaynaklanan yüksek rekabete ayak uydurma, yeterli sermayeye sahip olma, yenilikçi projeler üretme, ortak iş ve proje geliştirme gibi hususlarda güçlendirilmesine ihtiyaç bulunmaktadır.

Helâl kazanç için bütün sermayesini ve emeğini seferber edip gece gündüz çalışan esnaf ve sanatkârlarımızın problemlerini de bunların çözüm yollarını da biliyoruz.

Saadet Partisi iktidarında;

-Plansız biçimde şehirlerde yükselen alışveriş merkezlerine (AVM) yönelik düzenlemeler yapılacaktır. Esnafın korunması için gerekli adımlar atılacaktır.

-Teşvik Yasası yeniden düzenlenerek ithal ikamesi sağlayan, ihracat potansiyeli olan yatırımlara ve özellikle KOBİ’lere destek verilecektir.

-Büyük ekonomik faaliyetler gerçekleştiren esnaf ve sanatkârlar ürettikleri katma değer ve istihdamları ile orantılı olarak desteklenecektir. Büyük yatırımcı ve üreticilerin KOBİ’ler için lokomotif olması sağlanacaktır.

-Ortak iş yapma kültürüne, sermaye birikimine ve gelir dağılımına olumlu katkıları olması açısından önem taşıyan kooperatifçilik geliştirilecektir.

-Esnafımız ve KOBİ’ler için ticaret ve sanayi odalarının daha etkin ve verimli projeler üretmesini teşvik edilecektir. Koordinasyon ve Planlama Merkezleri oluşturarak verimli ve etkili yatırım ve üretim modelleri geliştirilecektir.

Tüm bu bütüncül politikalarımızın yanında stopaj yükünün kaldırılması, vergilerde adil bir düzenleme getirilmesi, kira ve faturaların makul seviyelere çekilmesi, uygun ve ödeme şartları kolay kredi imkanı, BAĞ-KUR, sigorta vs. gibi esnafımızın güncel ve acil çözüm bekleyen tüm sorunlarına da hızlı ve kalıcı çözümler üreteceğiz.

Esnaf ve sanatkârlarımızı yeniden ayağa kaldıracak, kepenk kapatmak zorunda kalınmayacak bir ekonomik toparlanma süreci inşa edeceğiz. Esnafımız müsterih olsun, karamsarlığa ve umutsuzluğa asla kapılmasınlar; sahipsiz değiller! Biz buradayız ve kendilerinin yanındayız…”

 

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

  1. Ahmet dedi ki:

    Teşekkür ederiz Başkan sadece sorunları değil reçeteyide ortaya koymuşsunuz