Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 22°C
Az Bulutlu
Bayburt
22°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 24°C

Bayburt’un vazgeçilmez şifa deposuna her geçen gün rağbet artıyor

Bayburt’un vazgeçilmez şifa deposuna her geçen gün rağbet artıyor
16 Ekim 2022 17:52
A+
A-

Bayburt’ta her yıl Ekim ayında piyasaya çıkan meşhur Bayburt Lahanası satışa başladığı  ilk günde beri büyük rağbet görüyor.

Bayburt’ta bağcılar tarafından yıllardır üretimi yapılan meşhur Bayburt lahanası doğallığı ve lezzetiyle sadece Bayburt özel bir ürün olarak biliniyor. Özellikle uzun süre dayanıklı olması ve sağlık açısından çok faydalı olan Bayburt lahanasının yapraklarındaki incelik ve lezzet başka bir yörenin lahanasında bulunmuyor. Bu durumu ise Bayburt’un havasına, suyuna ve organik üretimine bağlanıyor.

Bayburt şehir merkezinde son yıllarda lahana üreticilerinin sayısı 20’ye kadar düşmüş durumda. Büyük emeklerle üretilen lahanaların fiyatları ise geçmiş yıllara göre artmış durumda.

Şifa deposunun fiyatı büyüklüğüne göre değişiyor 

Ekim ayında satışları başlayan Bayburt lahanası, aralık ayı sonuna kadar devam ediyor. En küçüğü 10 olmak üzere büyükleri ise 25 kiloya kadar çıkan lahanaların fiyatları ise 30 liradan 60 liraya kadar satılıyor.

Çevre iller başta olmak üzere şehir merkezinden siparişler alınarak üretim yerinde satılan lahanalar, bazı bağcılar tarafından halk pazarında ve şehir merkezinin bazı noktalarında el arabalarının üzerinde satılıyor.  

Lahana üreticisi bağcılar, başka illerden getirilen lahanaların Bayburt lahanası diye satıldığını, vatandaşların buna dikkat etmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Yemekleriyle meşhur Bayburt lahanası 

Özellikle doğal yapısıyla ve uzun süre dayanıklı olması nedeniyle tercih edilen Bayburt lahanasının başta turşusu olmak üzere, sarma dolması, yalancı dolması, kapuskası, zeytin yağlı dolması, ekşi lahanası, güveçte patates dolması ve yavan çorbası şehrin lezzet kültürleri arasında yerini alıyor.

Diğer taraftan marka bir ürünü dahi olmayan Bayburt’un bu meşhur lahanayı neden marka haline getirmediği veya lahana festivali yapmadığı merak konusu olmaya devam ediyor.

 

 

 

YORUMLAR

  1. Metehan dedi ki:

    lahana festivali hiç yaratıcı bir fikir değil yerli bir tohumdan mi bahsediyorsunuz. eleştiriler i de yayınlayın işinize gelen yorumlar i değil

  2. Fikret dedi ki:

    Ekim ayından önce satılan lahanalar nerenin acaba