Dolar 32,3277
Euro 35,0598
Altın 2.296,98
BİST 9.045,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 16°C
Az Bulutlu
Bayburt
16°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Bayburt’un Tarihi Simgesi Hangisi Olmalı?

Bayburt’un Tarihi Simgesi Hangisi Olmalı?
9 Aralık 2019 23:52 | Son Güncellenme: 9 Aralık 2019 23:53
A+
A-

Tarihi bir şehir olan Bayburt, yıllardır tarihi eserlerinden hangisini simge haline getireceğine bir türlü karar verebilmiş değil.

Bayburt için her zaman söylenen en önemli sloganlardan birisi “Tarih ve Kültür Şehri” olduğu yönündedir ve bu doğru bir söylemdir. Ancak Bayburt’un tarihi simgesi hangisidir? Sorusu bir türlü kafalarda netleştirilememiştir. Çünkü tarihi olan şehirlerin simgeleri plaketler veya hediye eşyalarının üzerinde bulunur. Son yıllarda özellikle Dede Korkut Şölenlerinde davetlilere verilen plaketlerin saat kulesi şeklinde olması, cevabı aranan soruyu gündeme getirmektedir. Yani bu şehrin tarihi simgesi M.Ö. yapılmış olan Çinimaçin Kalesi midir?, yoksa 1924 yılında yapılmış olan saat kulesi midir?.

Cevabı tartışma götürmeyecek kadar net olan tarihi Bayburt Kalesi’nin bu güne kadar neden bir simge ve önemli organizasyonlarda bir plakete dönüştürülemediğinin de cevabı hala verilebilmiş değil. Tarihi illerin tarihi eserleriyle ön plana çıktığı göz önüne alındığında, saat kulesinin aynısı veya benzerlerini hemen her şehirde görmek mümkündür. Ama Bayburt Kalesi gibi muhteşem bir yapıya ve büyüklüğe sahip olan bağrında bir şehri sarmalayan benzer bir kale göstermek mümkün değildir.

Yani bu şehrin tarihi simgesi kesinlikle Çinimaçin Kalesidir. Keşke bu tarihi kalenin asırlar öncesinde içerisinde insanların yaşadığı mekanları gün yüzüne çıkarılabilseydi. Eğer bu gerçekleşmiş olsaydı, iddialı konuşmak gerekirse bu gün Bayburt turizm merkezlerinden birisi olurdu.

Diğer taraftan son birkaç yılda Bayburt Kalesinde başlatılan restorasyon çalışmaları başta olmak üzere özellikle turistlerin düzenledikleri günü birlik gezilerin artarak devam etmesi umut verici bir gelişmedir. Ayrıca tarihe mal olmuş çok sayıda tarihi mekânın biran önce hak ettiği değere kavuşması, geleceğe yönelik şehrin turizmine ve dolayısıyla gelişimine büyük katkı sağlayacaktır.

 

YORUMLAR

  1. Mutlu Nizamoğlu dedi ki:

    Bayburt kalesi

  2. 69 yıldız dedi ki:

    Çinimaçin Kalesi

  3. Cengizhan dedi ki:

    Kesinlikle Dede korkut diyebilirim çünku Türk tarihinde çok onemli bir yere sahip.Hem hemen hemen her ilde tarihi kale, saat kulesi köprü vb yerler bulunmaktadir

  4. Yüsra dedi ki:

    Tabi ki kale

  5. Mehmet Kalkan dedi ki:

    1 .resim mükemmel.kale köprü cirit.

  6. ismail dedi ki:

    Şehit osman türbesi olmalı Her şehirde kale,saat kulesi, ulu cami mevcut olmayan geriye şehit osman türbesi kalıyor