Dolar 32,5697
Euro 34,9942
Altın 2.451,49
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 23°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 22°C
Sal 18°C

Bayburt’un Tarihi Çinimaçin Kalesi’nin Surları Işıklandırıldı

Bayburt’un Tarihi Çinimaçin Kalesi’nin Surları Işıklandırıldı
2 Aralık 2020 00:35 | Son Güncellenme: 2 Aralık 2020 09:11
A+
A-

Türkiye’nin en büyük 3. tarihi kalesi olan ve geçmişi MÖ 3 bin yıl öncesine kadar dayanan Bayburt Çinimaçin Kalesinin surları ışıklandırıldı.

Bayburt Valiliği’nin öncülüğünde İl Özel İdaresi tarafından yapımı tamamlanan aydınlatma çalışmalarının ardından surları ilk kez ışıklandırılan Bayburt’un Çinimaçin Kalesi ışıl ışıl görüntüsüyle kenti aydınlatan mükemmel bir güzelliğe büründü.

Havanın kararmasıyla birlikte İmaret Tepesinde düzenlenen programla birlikte kalenin surları havai fişekler eşliğinde ışıklandırıldı. Işıklandırılan Bayburt Kalesi, bundan böyle geceleri de kentin birçok noktasından görülür hale geldi. Şehir merkezine bakan surların dışında Kaleardı Mahallesi kısmına bakan surlarında tamamı ışıklandırılmış oldu.

İl Kültür Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalarla önce çinileriyle buluşarak gündüzleri ışık saçan kale, kısa bir süre sonra yapımı tamamlanan kale surlarının ışıklandırılmasıyla da geceleri ışık saçmaya başladı. Bayburt’un tarihi kimliğini öne çıkarmak için gerçekleştirilen bu çalışmalar ileriye dönük turizm açısından olumlu katkı sağlayacaktır. 

İmaret Tepesinde düzenlenen programa Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, Garnizon Komutanı Hava Savunma Albay Hasan Fehmi Tunoğlu, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Siyasi Parti İl Başkanları, Mahalle Muhtarları ve Kamu Kurumlarının temsilcileri katıldı.

Burada basın mensuplarına konuşan Vali Epcim, “ Valiliğimiz tarafından projelendirilen ve bu gün sonucunu aldığımız Bayburt Kalesinin surlarının aydınlatılmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Tarihi konum ilkelerine uygun bir şekilde aydınlatma projesi gerçekleştirilmiştir. Projenin yapımı aşamasında milletvekilimiz Fetani Battal’ın fikren büyük destekleri oldu. Ayrıca her türlü projemize destek veren Naci Ağbal Bakanımızın özel ilgisi ve desteği de olmuştur, kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu proje sayesinde Bayburt’umuzun turizm açısından ziyaretlerin biraz daha artacağına inanıyoruz. Anadolu irfanı der ki; kale bir şehrin onurudur, kale düzerse şehir düşer. Bu manada kaleyi yüceltmek gerektiğini düşünüyoruz. Bayburt Kalesinin görüntüsünü böyle ihtişamlı bir şekilde Bayburtlulara sunduğumuz için mutluyuz. Burada düzenlenen programa katılım gösteren herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=kttlU3llRR0

 

 

 

 

YORUMLAR

  1. Mert dedi ki:

    şu basit ama on numara gözüken bir projeyi yıllardır yapmak çok mu zordu ? Nasıl bir akılla yönetiliyoruz Allah aşkına, alt tarafı ışıklandırılmak… Gerçi bu liyakatsiz atamalarla bugün bile yapılması bayburtumuz için büyük bir iş! yine de emeği geçenlere teşekkür ederiz…

  2. Bayburt lu Salih dedi ki:

    Gerçekten güzel olmuş, adeta yılan inceden öter türküsünün yılanını simgeler gibi;
    Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ayrıca duduzara veya kalenin rüzgar alan musayit kısmı var ise rüzgar gülü ile enerjisi sağlanıa bilir mi, arta kalan enerji diger ihtiyaç yerlerine aktarıla bilir mi

    1. Geyri Dayi dedi ki:

      Yilan inceden öter simgesi güzeldi. Fakat kalenine eteklerini enerji elde etmek rügrar gülü donatmak fikri tam bir facia.Bayburt`ta rüzgar alan o kadar dag tepe varken kaleye rüzgar gülü düsünmek cok berbat bir fikir.Ama bunu yerel yetkililer duymasin, kaleyi de “Islah” adi altinda Coruh`a benzetirler!

  3. Ruhi aktaş dedi ki:

    Güzel olmuş ellerinize sağlık hayırlı olsun hemşerilerime fakat kalenin gece görünümü harika gündüz bu kadar ihtişamlı durmuyor kalenin önünde moluz yığını gibi kırık dökük taşlar vs elden geçmesi lazım yesillenmesi ve kaleye giden yolun elden geçip otantik bir şekilde halka sunmak lazım umarım bunlarda ilerleyen günlerde olur umudumuzu kesmiyoruz.bayburt bayburt olalı böyle görkemli kale görmedi..

  4. Aydın Aydın dedi ki:

    Gerçekten güzel olmuş, daha da güzelleştirilebilir. Emek verenlerden Allah razı olsun. Ancak biraz fazla abartıyoruz galiba aynı Cumhuriyet Caddesi olayındaki gibi. Küçümsemek maksatlı söylemiyorum :bu bir ışıklandırma çalışması, ona çok teşekküre, buna çok teşekküre bu kadar gerek var mı.? Evet olması gereken bir şey, ama büyütmemek lazım. Öyle çok maliyetli bir şey olmadığı ortada. Vekile, bakana teşekkür etmek aslında bizim olaylara bakış açımızı ortaya koyuyor. Gözden kaçırdığımız şeyler var. Bayburt’a deniz gelmedi neticede. “Teşekkür ” güzel ifade ama gücünü halktan almış, halk sayesinde bir yerlere gelmiş kişilere “teşekkür” bu kadar kolay olmamalı. Kolay olursa Bayburt maalesef bugünkü konumundan ileri gidemez.

  5. GÜRSEL KARAPINAR dedi ki:

    Emeği geçenlere çok teşekkür ederim… Estetiğe, makyaja önem verdiğimiz kadar
    DOĞRU İMARLAŞMAYADA önem verir , İRADE ortaya koyarsak mesele kalmaz…
    Selamlar….

    1. Hakan dedi ki:

      Gürsel bey,önerilerinizin cogu faydali seyler olsa de, cümlelerinizde devamli büyük harf kullanmaniz cok itici. Vurgu yapmak istediginiz seyi, cümleye anlam yükleyerek kullanmayi deneyiniz lütfen.

      1. GÜRSEL KARAPINAR dedi ki:

        Teşekkür ederim Hakan bey ,böyle daha ETKİLİ olduğu anlaşılıyor…!

        1. Hakan dedi ki:

          Anlasildigi kadariyla burlarda ETKILI olmak hosunuza gidiyor…Mutluluklar dilerim!

  6. Su Cikanli dedi ki:

    merak ediyorum bunun günlük elektrik faturasi ne kadar? umarim bütün gece yanmiyordur isiklar.

    1. apdullah dedi ki:

      Baska yararlı seyleleri merak etmen daha dogru olur bence

      1. Su Cikanli dedi ki:

        tamam olur apdullah

  7. osman dedi ki:

    Alt surlarında ışıklandırılması uygun olur çünkü kale yapısı oradan ibaret değildir.

  8. bihemta dedi ki:

    kalenin önü de çimlendirilirse dünyanın en güzel kalesi olur.