Bayburt Kültür ve Yardım Derneği tarafından organize edilen Bayburt’un İl oluşunun 30. Yılı kutlamaları İstanbul boğazında gemi gezisiyle kutlandı.
Çok sayıda davetlinin yoğun katılımı ile düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başladı. Daha sonra sanatçıların türküleri eşliğinde devam etti.
Kutlama gecesinde Bayburt Kültür ve yardım Derneğinin genel Başkanı Hicabi Durmuş açılış konuşması yaptı. Bayburt’un il oluşunda emeği geçenlere teşekkür eden Durmuş şunları söyledi:
“Bayburt’umuzun il oluşunun 30. Yılını kutlamak amacıyla gönül birliği ederek davetimize iştirak eden başta kıymetli protokol olmak üzere bütün misafirlerimizi en kalbi duygularımla selamlıyorum. Bu önemli buluşmamızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.
Bayburt’un il oluşunun üzerinden 30 yıl geçti. 21.06.1989 tarihinde 3578 sayılı yasa ile il statüsüne kavuşturulan Bayburt, Türkiye’nin 69’uncu vilayeti olmuştu. Cumhuriyet’in ilan edilmesinin ardından 1927’ye kadar Erzurum’a bağlı olan Bayburt, bu tarihte vilayetliğe kavuşan Gümüşhane’ye bağlanmıştı. Köklü tarihi bir geçmişe sahip ve bölgede tarihin belirli zamanlarında merkezi bir yer olan kadim kent Bayburt’un il olma mücadelesi ise hep sürdü. Sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin baskısıyla hemen her dönem dile getirilen il olma sevdasına, en büyük destek 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’dan gelmişti. Dönemin Başbakan’ı olan Özal, tam 62 yıl süren mücadeleye son vererek, “İkinci memleketim” dediği Bayburt’un 21.06.1989 tarihinde 3578 sayılı yasa ile il statüsüne kavuşmasının mimarı olmuştu.” Dedi.
2018 TÜİK verilerine göre İstanbul’da Bayburt nüfusuna kayıtlı 120 bin 996 kişinin yaşadığını ifade ede Hicabi Durmuş, “ Bu sayıya bakıldığında İstanbul’da yaşayan Bayburtlu sayısı, Bayburt’tan daha çoktur. Dolayısıyla bu kardeşlerimize mutlaka ulaşarak, bilhassa genç kuşaklarla iletişim kurarak kültürel birikimlerimizi birbirimize aktarmalı onların bu büyük metropolde kaybolmasına izin vermemeliyiz.
Bu itibarla hemşerilerimize sahip çıkmak maksadıyla Bayburt Kültür ve Yardım Derneği ve bağlı bulunan köy derneklerimiz ile her zaman bir gayret ve çalışma içerisinde olmaya devam ediyoruz.
Yaptığımız futbol turnuvaları, gençlik buluşmaları, Bayburt’un düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü geceleri, derneklerimizdeki aktiviteler, ramazan buluşmaları ve birçok çeşitli etkinliklerle üzerimize düşen misyonu yerine getiriyoruz. Bu noktada çalışmalarımıza katkı sunan ve her zaman yanımızda olan siz kıymetli kardeşlerime, Şahsım ve yönetimim adına şükranlarımı sunuyorum.
Bu duygularla Bayburt’umuzun il oluşunun 30. yıldönümünü tekrar kutluyor, Emeği geçen ve bu kararda imzası bulunan başta rahmetli Turgut Özal’ı, İlimize hizmet edip ebediyete irtihal eden tüm ölmüşlerimizi, rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum” şeklinde konuştu.
“Bayburtlunun birlik ve beraberliğini herkese göstermeliyiz”
İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek’te selamlama konuşmasında, “Bayburt’u çok seviyoruz. Normalde bu aylara da Bayburt’ta olmalıydık, fakat iki seçim yaşadık bundan dolayı bu zamanda buradayız . Biz doğduğumuz yerleri vatan bilmişiz, kültürümüzü oradan almışız,geleneklerimizi yaşam biçimi saymışız.Türkiye’nin birlik ve beraberliği için Bayburtlunun birlik ve beraberliğini herkese göstermemiz ve yaymamız lazım bunu kendime rol edindim” dedi.
“Bayburt Türkler tarafından fethedilmiştir”
Bayburt Milletvekili Fetani Battal yaptığı konuşmada, Tıpkı insanlar gibi şehirlerinde ,Ülkelerinde kaderleri vardır. Bayburt tarihini milattan önce iki binli yıllara dayandığını biliriz. 1071’den kırk yıl önce Çağrı ve Tuğrul Beyler zamanında, Bayburt Türkler tarafından fethedilmiştir. Sonra tekrar Bizans’ın eline geçti. Daha sonra Anadolu’nun kapılarını Türklere açan Sultan Alparslan Bayburt’u Selçuklu toprağı yaptı. Bayburt adı bir Türk adıdır. Şairin dediği gibi adın Türk’ten gelir bunu bilirem, Yiğitliğin onun için görirem, Çoruh demişler akan suyuna, onun için Bayburt diyir gürlirem. Biz can nehrinin çocuklarıyız. Bayburt’un İl oluşunda emeği geçenlere teşekkür ediyorum dedi.
“İl oluşumuzun her zerresinde tüm Bayburtluların hakkı vardır”
İçişleri eski Bakanı Ülkü Güney selamlama konuşmasında, “ Yıllar ne çabuk geçmiş. Sene 1989 ,21 Haziran saat 18.00 Türkiye büyük Millet Meclisinde Bayburt’un Vilayetlik kanunu görüşülürken ben Gümüşhane Milletvekili olarak konuşmamı yapıyorum, konuşmamın son paragrafında şunları söyledim, “Değerli Milletvekilleri yetmiş yıllık bu davamızda emeği geçen herkese, her Bayburtluya ,ağabeylerimize , Babalarımıza, en başta Başbakanımız Turgut Özal’a , Hükümetimize tüm Bayburtlular adına sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Bu tarihi oturumda bu kararı alan yüce meclisimize, üyelerine şahsım ve milletim adına teşekkür ederim” şeklinde konuşmuşum.
Değerli hemşehrilerim il oluşumuzun her zerresinde tüm Bayburtluların hakkı vardır. Bu Dernek vefa borcunu yerine getirmiştir. Bu bir vefadır. Bu toplantıyı tertip ettiği için Bayburt Derneği genel başkanı ve yönetimine çok teşekkür ediyorum” dedi.
Bir çok konuğun düşüncelerini ifade ettiği kutlama Bayburt Folklor ekibin gösterileri ve Bayburtlu sanatçılar ,Devran, Sehlan, Bünyamin, Muhsin Bayburtlu, Naim Coşkun, Sezai Seçen ve Turan Ali’nin türküleriyle devam etti.
İlgili Haberler
İsrail’de yolsuzluk soruşturmasında istifa!
Mardin’de katledilen Resul Derin’in ardından 10 kişi gözaltına alındı
Merzifon’da tekstil fabrikasında yangın
Geneleve el konuldu!
Narin cinayeti çözüldü! Salim Güran’ın yazışmaları geri getirildi: Daha ölmemiş
SON DAKİKA! Narin’in amcası Salim Güran yeniden adliyeye getirildi