Dolar 32,6064
Euro 34,8200
Altın 2.513,44
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 22°C
Az Bulutlu
Bayburt
22°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 24°C

Bayburt’un çeyrek yüzyıl önce başlayan hayalleri!

Bayburt’un çeyrek yüzyıl önce başlayan hayalleri!
19 Nisan 2020 17:44
A+
A-

Bayburtluların hayallerini süsleyen en önemli konular olan havalimanı ve tren yolu isteği çeyrek yüzyıl önce esnaf odaları tarafından gündeme getirilmişti.

Son 20 yıldır insanların göremediği ancak 1960 lı yıllardan 1990 lı yılların sonlarına kadar  Bayburt’un kurtuluş törenlerinde esnaf odalarına bağlı meslek kuruluşları tarafından el sanatlarını yansıtan figürler veya yeni icatlar tören günlerinde Cumhuriyet Caddesinde geçiş yaparken vatandaşların beğenisine sunulur ve değerlendirme komitesi tarafından ilk üçe girenler ise ödüllendirilirdi.

Esnafların iş sorunu pek yaşamadığı ve hemen her esnafın mesleğinin karşılığını verdiği ayrıca yetenekli sanatkarların hünerleriyle ortaya çıkarılıp sergilenen 2000 li yıllar öncesi kurtuluş törenlerinde esnaf ve sanatkarlar odalarına bağlı madeni sanatkar odası tarafından farklı yıllarda aslına çok benzeyen uçak ve tren maketi yapılarak sergilenirdi. Yapılan her bir maketin karşılığında bir mesaj verilir ve gündeme taşınırdı. Yapılan uçakla havalimanı, trenle ise demiryolu yolu isteğinin mesajları verilirdi. Ayrıca törene gelen milletvekili veya bürokratlara dosya hazırlanarak Bayburt’un bu doğrultudaki istekleri rapor haline getirilmiş bir şekilde teslim edilirdi. Söz konusu yıllarda Madeni Sanatkarlar Odası Başkanlığını yapan Selahattin Karaman son 20 yıldan buyana Esnaf Odaları Birliği Başkanı olarak görevini devam ettirmektedir.

Aradan geçen yaklaşık 25 yıl sonrasında yaklaşık 10 yıl önce STK’lar tarafından öncelikle tren yolu isteği gündeme getirilmiş, hatta yakın bir zamanda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Bayburt’taki konuşmasında verilen söz sonrası umutlanan Bayburtlular hala bu konuda resmi bir açıklamanın yapılmasını bekliyor. Diğer taraftan Havalimanı konusunda ilerleme kaydedilmiş ve Bayburt Gümüşhane arasında bulunan Salyazı köyündeki havalimanı inşaatı başlatılarak yapımı devam ediyor. Diğer taraftan Bayburt’a büyük bir katkı sağlayacağı tartışmasız bir gerçek olan Tren yolu hayalleri ise hala devam ediyor.

Bu gerçeklerin 25 yıl öncesinden hayalini kuran Bayburt’un sanatkarları, havalimanı ve tren yolu mesajı verirken o maketleri haftalarca uğraş sonrası yaparak sergilemişlerdir. Uçağın ve trenin yapımında emeği geçen ve o yıllardan buyana hayatını kaybeden sanatkarlara ise rahmet diliyoruz.

Büyük emekler sonucunda yapılan ve sergilenen uçak ve tren maketleri maalesef koruma altına alınamamış ve günümüze kadar muhafaza edilememiştir.

https://www.youtube.com/watch?v=nOrLg4ohZbM

 

YORUMLAR

  1. Şükrü dedi ki:

    Valla Helal olsun. O kadar imkansızlıklar içinde memleketim insanı neler yapmış neler. Çoğunun da şahidiyim. Keşke bu insanların önü açılsaymış. Evrensel çapta başarılara imza atan çok insan çıkarmış.

  2. Bayburtlu Salih dedi ki:

    Evet Bayburt un düşman işgalinden kurtuluş yıl dönümlerinde bu güzel görüntüleri halk olarak geçit törenlerinde büyük bir heyecan ile izlerdik.
    Sn Kahraman ın uzun yıllardır sivil toplum örgütü başkanlığı yapması ve aynı zamanda Bayburt un gereksinimlerine vakıf olması nedeni ile,;
    Kendilerinden bir Bayburt lu olarak arzum Bayburt için hayati önem taşıyan ve olmaz ise olmazı olan TREN maketinin yapımını model olarak en güzel şekilde estetik bir eser olarak esnaf odaları birligi olarak yapmaları ve sonrasında ;
    Sn Belediye başkanımız ile görüşerek bunun en iyi bir şekilde Bayburt olan olmayan herkesin göre bileceği bir güzergaha koyulması ve bu özlemin devlet ricaline iletilerek TREN in Bayburt tan geçmesinin sağlanması yolunda çalışmalara övncülük etmenizi arzu ederim.
    TREN ile ilgili maketi siz esnaf odaları veya daha farklı olsun diye düşünülür ise Hüsamettin KOÇHAN hocamızın alanından bir model de olabilir.