Dolar 32,5130
Euro 34,8145
Altın 2.467,95
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 22°C
Az Bulutlu
Bayburt
22°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 22°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Bayburt’tan Geçen Çoruh Nehri İsmi Kafaları Karıştırdı

Bayburt’tan Geçen Çoruh Nehri İsmi Kafaları Karıştırdı
20 Kasım 2015 00:26 | Son Güncellenme: 4 Aralık 2015 13:37
A+
A-

Bayburt şehir merkezinden geçen ve şehri iki ayrı bölümde oluşturan ve asırlardır akmaya devam eden Çoruh Nehri’nin isminin uydu haritasında Yıldırım Çayı olarak geçiyor olması kafalarda soru işareti oluşturdu.

Yıllardır şehir merkezinden geçen ve Bayburt’ta yaşayan idareci veya sade bir vatandaşa bu nehrin ismi nedir? diye sorulacak olursa verilecek tek cevap “Çoruh Nehri” olacaktır. Bu vesile ile bildiğimiz ama aslında bildiğimizi sandığımız Çoruh Nehri, nin gerçek ismi Yıldırım Çayı’ymış. Bundan böyle bilmediğimiz bir gerçeği daha öğrendiğimizi ya itiraf edeceğiz yada bir yanlışlık varsa bu yanlışlığın bir an önce düzelmesini bekleyeceğiz.

Çoruh Nehri diyince dünyanın en hızlı akan ve derin nehri akla geliyor. Okullarda, çoğrafya derslerinde yıllardır Çoruh Nehri için Kaynağını Mescid Dağı’nın batı yüzünden aldığı ve öncelikle batı doğrultusunda akıp Bayburt ve İspir’den geçtikten sonra , Yusufeli, Artvin ve Borçka’nın içerisinden geçtikten sonra Borçka’nın Muratlı kasabasından geçerek ülke sınırlarını terk ettikten sonra Batum’da Karadeniz’e dökülür.

Önümüzdeki yaz sezonunda rafting sporu hazırlıklarının şimdiden yapıldığı Bayburt’ta, bu gerçekler tarihe mal olmuşken dünkü ve bugünkü nesilde bunu böyle bilirken, bu değişikliğin ne kadar doğru veya yanlış olduğunu, konuyla ilgili yetkililer mutlaka açıklamalıdırlar.

Bu haberi yapmamıza vesile olan ve Bayburt Medya’yı arayarak konuyu tarafımıza ileten duyarlı vatandaşımıza buradan teşekkür ediyoruz.

https://www.youtube.com/watch?v=bJ25aK8AQZs

1 2 3 4

YORUMLAR

  1. ibrahim dedi ki:

    çoruh nehrinin yıldırım çayı oluşundaki tek neden bayburt u yöneten siyasiler çoruh kenarına daha rahat ruhsat verip nehirle isdedikleri gibi oynamak.bir tek çoruhumuz kalmıştı o nuda aldılar

  2. raci dedi ki:

    ÇORUH NEHRİNİN İSMİ 1650 YILLARDA BAYBURT U ZİYARET EDEN EVLİYA ÇELEBİ SEYAHAT NAMESİNDE CUYİ RUH RUH IRMAĞINDAN GELDİĞİ İFADE EDİLMEKTEDİR YILDIRIM MASAT KÖYÜNÜN YENİ İSMİ LİTERETUARA YENİ GİRMİŞ BİR KAVRAM

  3. hayaperestl dedi ki:

    çoruhun çıkış noktası masat köyü yeni ismi ise yıldırım…
    bu yüzden böyle bir isimlendirme yapılmış olabilir mi…