Dolar 32,3675
Euro 35,0041
Altın 2.323,31
BİST 9.088,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 16°C
Az Bulutlu
Bayburt
16°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Bayburt’taki göçmenler Doğu Karadeniz bölgesine çay toplamaya gidiyor

Bayburt’taki göçmenler Doğu Karadeniz bölgesine çay toplamaya gidiyor
25 Haziran 2020 14:54
A+
A-

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde süren yaş çay hasadında, bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında sınır kapılarının kapatılması nedeniyle yabancı işçi gelmediği için Türkiye’de yaşayan ve çalışma izni olan çok sayıda göçmen yaş çay toplayarak ekmek paralarını kazanıyor.

Bayburt’ta yaşayan ve işsiz olan bazı göçmenler çay hasadı için Karadeniz Bölgesi’ndeki ilçe ve köylerde çalışmaya başladılar. Bayburt İl Göç İdaresinden aldıkları izin belgeleriyle çalışmaya giden Afganlı göçmenler, çay hasadı süresince sabahın erken vaktinden akşama kadar çalışıyorlar. Günlük yaklaşık 250-300 kilo kişi başına çay toplayan göçmenler bir ton çay toplama karşılığında yaklaşık 800 lira para kazandıklarını söylüyorlar. Genellikle Afganlıların ağırlıklı olarak çalıştıkları çay toplama işinin birinci hasadının bittiğini, ikinci hasadı için kısa bir süre sonra tekrar gideceklerini belirtiyorlar.

Tarım ve hayvancılık sektöründe çalışma izinleri bulunan göçmenler genellikle Of ilçesi ve çevresindeki köylerde çalıştıklarını dile getiriyorlar. İsteyen her göçmenin çalışamadığını, ancak çalışan gömenlerin tavsiyesi üzerine göçmenlere iş verdiğini belirten göçmenler, yemek ve barınma ihtiyaçlarının da işveren tarafından karşılandığını, ayrıca çay toplama işini herkesin beceremediğini ifade ediyorlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.