Dolar 32,3592
Euro 34,9986
Altın 2.324,57
BİST 9.143,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 16°C
Az Bulutlu
Bayburt
16°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Bayburt’ta yıllardır çamura şekil veren tek usta

Bayburt’ta yıllardır çamura şekil veren tek usta
16 Ağustos 2020 23:13
A+
A-

Bayburt’ta tandır imalatı mesleğinin son ustası konumunda olan Recai Purutoğlu siparişlere yetişemiyor.

Şehir merkezi Kadızade Mahallesi’nde dedelerinden ve en son babasından kalan, 850 yılı aşkın bir mesleği eşi ve çocuklarının desteğiyle devam ettirmeye çalışan Recai Purutoğlu (52) özellikle Karadeniz bölgesi başta olmak üzere çevre illerden gelen talepleri karşılamakta sıkıntı yaşadığını söylüyor.

Tandır imalatı için en önemli konulardan birisinin işyeri sorunu olduğunu dile getiren Purutoğlu, “ Bu mesleği Bayburt’ta iyi bir noktaya getirmek için mücadele etmeye devam ediyoruz. Tandır yapımını makineler aracılığı ile yapmayı denedik ancak elle yapılan bir tandırı tutturamadık. Amacımız eleman yetiştirerek hem istihdam oluşturmak hem de yüz yıllar öncesine dayanan bu mesleği günümüzde yaşatmaktır. Hedeflerimizden birisi ise her bahçeye, her balkona bir fırın üretmektir. Yani taş fırın ekmeklerinin mini şekline benzer fırın yapmayı düşünüyoruz. İsteyen herkes evinde pidesini veya farklı ürünleri yapabilecek. Diğer taraftan yoğun bir şekilde güveç talebi var ancak atölyemiz müsait olmadığından güveç imalatını yapamıyoruz. Yaptığımız tandırların imalatı büyük emekler verilmek suretiyle meydana getiriliyor. Buna rağmen Karadeniz bölgesi aşta olmak üzere köylerimizden ve çevre illerden yoğun bir şekilde sipariş geliyor ancak bunların önemli bir kısmını karşılayamıyoruz. Çünkü yerimiz uygun olmadığından işimizi genişletemiyoruz. Ayrıca elemen sorunumuz da var. Benim tek muradım ve isteğim benden sonra da bu mesleğin ölmeden devam etmesidir. Sayın Valimiz Cüneyt Epcim buraya kadar gelip bizleri şereflendirdi ve  bize isteğimizin olup olmadığını sordu. Bizde kendilerine, devletimize yük olmak gibi bir niyetimizin asla olmadığını söyledik. Ancak biz öncelikle yer sorunumuzun çözülmesini istiyoruz. Mevcut imkanlarla bir tandır yapımı yaklaşık 6 ile 9 günde tamamlanıyor. Kuruması dahil en az bir ay gibi bir süre gerekli. Tamamen kapalı bir mekanda ise iki aydan önce kurumuyor. Küçük tandırlarımızı 350 büyükleri ise 800 liradan satıyoruz. Bu ücretler verilen emeğin kesinlikle karşılığı değildir. Amacımız bu mesleğin devam ettirilmesi ve yok olmamasıdır. Paradan önce mesleği ayakta tutmayı amaç edindik. Bin yıla yakın bu kültürümüzü meslek anlamında devam ettirerek gelecek dönemlere aktarmaktan başka bir hedefimiz yoktur” şeklin konuştu.   

Elleriyle çamura şekil veren, mesleğinin son ustası ve temsilcisi olan Recai Purutoğlu’nun konuşmasının tamamını görüntülerde izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=8ABfbSDUBFo

YORUMLAR

  1. Halide Akgül dedi ki:

    Elleriniz dert görmesin ben Gümüşhane deyim tandır istiyorum ama burda yok gönderme şansınız vamrı almak istiyorum

  2. Ahmet dedi ki:

    Kadızade Mahallesi Karasakal Camisinin yukarı kısmına mı taşındı?

  3. mustafa okumus dedi ki:

    Recai ustanın eline ve emeğine sağlık. gerçekten yüz yıllardır süre gelen ve unutulmaya yüz tutmuş bir ata dede mesleğini sürdürmeye çalışıyor.
    Recai Ustam; haklısın çalışacak ve öğrenecek eleman bulamassın çünkü herkez hazıra alıştı, herkezin çocuğu paşa zade çocuğu olduğundan kimse bu mesleğe çocuğunu göndermez sadece bu mesleğe değil hiç bir mesleğe eleman bulunulamıyor
    Selam ve Hürmetle Ustam.