Dolar 32,5816
Euro 34,8086
Altın 2.513,14
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 22°C
Az Bulutlu
Bayburt
22°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 25°C

Bayburt’ta tarihin yorgunluğunu taşıyan taş köprülerin sessiz çığlığı

Bayburt’ta tarihin yorgunluğunu taşıyan taş köprülerin sessiz çığlığı
8 Mayıs 2022 18:35 | Son Güncellenme: 8 Mayıs 2022 18:39
A+
A-

Bayburt kent merkezinden geçen ve Türkiye’nin en sert akan ve Mayıs aylarında debisi zirveye çıkan nehirlerinden birisi olan Çoruh Nehri üzerindeki 2 taş köprünün makus talihi bir türlü değişmiyor.  

Özellikle yaz sezonunun başlamasıyla birlikte Çoruh Nehrindeki su seviyesinin yükseldiği ve debisinin yoğun bir şekilde arttığı dönemlerde nehir üzerinde bulunan 2 tarihi taş köprünün görüntüleri endişe verici boyutlara çıkıyor.

Vatandaş 2 tarihi köprünün ne kadar güvenli olduğu bilgisine sahip olmadığı gibi bu köprülerin dayanıklılığı konusunda ise bilimsel bir veri bulunmuyor.

Yılların vermiş olduğu yıpranmışlık ve yorgun denebilecek 2 taş köprü ayakta durmak için direnmeye çalışırken ne yazık ki kültür varlıkları koruma kurulu tarafından bu güne kadar tescillenerek koruma altına alınmış değil. Ama Bayburt’ta taş bina olan her yer tescillenirken bu iki köprü görmezlikten gelinmiş.

Her gün binlerce insanın ve aracın üzerinden geçtiği köprüler güçlendirme çalışmaları veya onarımlar dahi yapılmadan kaderlerine terk edilmişler.  

Çoruh Nehrinin içerisinden geçtiği, Tarih kent diye güzellemeler yapılan Bayburt’ta nehir üzerinde bulunan 9 köprünün 7’si DSİ tarafından yapılmış beton köprüden oluşurken, 2 taş köprünün ise hangi tarihte yapıldığı bilinmiyor.

“Geçiş garantili köprü düşünmek bile hayal”

En iyisi bu iki tarihi köprü başta olmak üzere diğer beton köprüler geçiş yoğunluğuna göre “geçiş garantili” olmak üzere tamamı taş köprüden yapılarak kente kazandırılsın.

Yoksa bir asır daha bu köprülerin kaderinin değişme şansı yok gibi gözüküyor.

Günümüz şartlarına uydurulmayan bu tür icraatlar maalesef hayata geçirilemiyor. Bunu gerçekleştirmek için kentin nüfusu dahi yeterli değil. Tabi geçiş garantili köprü önerisi mantıksız gözükse bile, dikkatlerin bu konuya çekilmesi açısından önemli olsa gerek.

“Taş ustası denince akla Bayburtlu ustalar gelir”

Taşı ve taş ustasıyla ünlü olan Bayburt’ta köprülerin betonarme olması düşündürücü ve üzücüdür.

Bosna Hersek’te nehir üzerinde bulunan kemerli tarihi Mostar Köprüsünü restore eden ustalardan birisi Bayburtlu taş ustası Ömer Kırmızı başta olmak üzere çok sayıda taş ustasının nehir üzerinde Bayburt Taşından geleceğe ışık tutacak köprüler yapması mümkündür.

Bir an düşünmek gerekir, bu nehir bir başka kentin merkezinden geçiyor olsaydı köprülerinin tamamı böyle olur muydu?…

Çoruh Nehri’nin bir bölümünün Kanal Bayburt’a dönüştürüldüğü günümüzde, hiç değilse üzerindeki köprülerin Bayburt taşıyla yeniden inşa edilerek yapılması bu kente yapılabilecek en güzel hizmetlerden birisi olarak tarihteki yerini alacaktır.

Bayburt Medya

 

 

YORUMLAR

  1. Nadim Köprücü dedi ki:

    Not: Büyük dedemiz Ahmet Hilmi Efendi köprüyü yaptırdığında yanı başındaki sıralı dükkanları vakfetmiş.( köprücü ailesinin soyadı vesilesi) Kira gelirleri vakıflar Müdürlüğüne yatıyor. Vakıfnamenin ilk maddesi kira gelirleri ile köprünün tadilatı yapılsın şeklinde. İlgililere ve yetkililere duyurulur…
    Bayburt ismiyle pirim yapan her köşede iş yeri açan sözüm ona ileri gelenler hani nerdesiniz taş üstüne taşınız var mı..? Bırak taş üstüne taş koymayı olanlara sahip çıkın yeter !

  2. Şafak Güngör dedi ki:

    “Geçiş garantili köprü.” Valla kabul edelim güzel nükte olmuş. Kimliği olmayan şehir Bayburt. Çoruhu Beton harığa dönüştüren düşünceden sanatsal köprü beklemek hayal olur.

  3. Bayburtlu dedi ki:

    Deveye Boynun eğri demişler Nerem doğru ki? demiş..

  4. Aydı aydın dedi ki:

    Çok güzel bir konuya daha dikkat çekmişsiniz. Biran önce bu iki köprümüz restore edilmeli.Ayrıca şehrin merkezindeki bu görüntü Bayburt’ a yakışmıyor.

  5. GÜRSEL KARAPINAR dedi ki:

    Bu habere ne yazalım, ne söyleyelim , ne dememizi istiyorsunuz, bizleri dinleyen kim.? Bayburt taşı ile hangi eseri Bayburt’a kazandırdık..? Cumhuriyetin kurulmasıyla halk evi binası, Bayburt lisesi, Transit otel (Erkek ve Kız meslek lisesi ), Unutulmaz cadde de Tekel binası, gibi binaları Bayburt’a kazandırmışız yapanlardan ALLAH razı olsun.. Bu eserler , nereden bakarsan bak 90 yılı doldurmuş, tarihi eser olarak ,koruma altına alınmış durumda, biraz ağır olacak maalesef, bunları da yıkalım diyen Ahlaksız düşünce sahiplerinin eline kalmışız… Başka bir eserimiz varsa söyleyin.? Bayburtlu taş ustaları adam yapar, 2 veya 3 tane ,sadece yayaların kullandığı Çoruh üzerine kemer köprü yapabildik mi..? gelecek nesillere tarihi eser olarak kalırdı. Yapsak çok güzel olmaz mı.? Şimdi bu iki köprü ne olacak MIŞ .? ne olacağı belli YIKILANA kadar bekleyeceğiz , tarihi hamamlarımıza, koruma altındaki evlere ne yapıyoruz ki.? Veya yeni imar alanlarında dahi, yanlış imar ve çirkin yapılaşmaya dur diyemeyen , yol veren, görmedim, duymadım, bilmiyorum zihniyetle ne olur.? Bu şikayetlerin üzerin soğuk bir su için, çünkü GÜÇLÜ İRADE ve UYGULAYICI gelene kadar bu işler sadece konuşulur, bir arpa boyu yol alamayız.. Kısaca işimiz Allah’a kalmış. selamlar

  6. Hakan dedi ki:

    Bu köprülerin hiçbir sanatsal değeri yok bence yarın bir kaza olup birilerinin canı yanmadan yıkılıp güzel Kemerli köprü yapılmalı

  7. Ali sağır dedi ki:

    Adı üzerinde taş köprü bırakın yakasını rahmetle anının orayı yapanların atasını