Bayburt Medya Haberler, Son Dakika Haberleri, Haber-Analiz, Video

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Bayburt’ta Tandır Ustası Purutoğlu’nun Tek Bir İsteği Var

Yayınlanma:
ABONE OL
Bayburt’ta Tandır Ustası Purutoğlu’nun Tek Bir İsteği Var

Bayburt’ta tarihe mal olmuş tandır imalatı mesleğinin son ve tek temsilcisi olan Recai Purutoğlu’nun tek bir hayali ve isteği var.

2020 yılında Türkiye’de ve Bayburt’ta yılın ahisi seçilen tandır ustası Recai Purutoğlu, tandır siparişlerinin yoğun bir şekilde devam ettiğini ve talepleri karşılamakta sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

“Talepleri karşılamakta zorlanıyoruz”

Eşinin de yardımcı olmasıyla birlikte tandır imalatını devam ettirdiklerini ifade eden Purutoğlu, “ İl dışı aşta olmak üzere yurt dışından yaklaşık 100’e yakın sipariş geldi.  Talepler gelmeye devam ediyor ancak bizler bu talepleri karşılamakta zorlanıyoruz. Eleman yok çünkü bu işin çıraklığı ve imalatı kalmadı. Eşimle birlikle siparişleri karşılamaya gayret ediyoruz. Bir tandırın yapımı 5-6 gün sürüyor. Çalıştığımız bu ortam yeterli değil. Bu konuda bizlere öncelikle yer lazım. Bu güne kadar hiç kimseden yer talebinde bulunmadık. Ama bu aşamadan sonra yer talebinde bulunacağız. Durumu sayın valimizde biliyor. Bizleri zaman zaman ziyaret geliyor. Kendilerine teşekkür ediyorum. Yaptığımız tandırların kalitesi artık bilinir hale geldi. Yurt dışından Almanya’dan Fransa’dan önemli taleplerde geliyor. İngiltere’den bir üniversiteden arandım ve bana bazı teklifte bulundular. Ama ben bu toprakları bu güne kadar terk etmedin ve terk etmeyi de düşünmüyorum. Ne acı ki bizim memleketimizde destek yok. Ben isterdim ki bizim üniversitemiz bu mesleğin devam ettirilmesi için girişimde bulunsun, ama böyle bir teklif olmadı. Tandırın toprağının incelenerek daha da geliştirilmesi gerekir. Yani benim tek bir isteğim var, oda bu mesleğin gelecek nesilleri aktarılmasıdır. Tarihimizden bize devredilmiş olan bu bayrağı geleceğe taşımak istiyorum.” şeklinde konuştu.

“Allah rızası için bize atölye yeri göstersinler”

Şuan ki imalat yaptıkları yerin eskiden tandır ve benzer ürünler yapan fabrika olduğunu belirten Purutoğlu, “ Yol güzergahı üzerinde bir yer talebimiz var. Bize ücret karşılığı bir yer göstersinler paramızı verip atölyemizi oraya kuralım. Çünkü burası mahalle içerisinde bir yer ve işimizi görmüyor. Kuracağımız atölyede bu iş öğrenip yapacak olan çok sayıda insana istihdam sağlayıp ekmek kapısı da açmış olacağız. Bu işi Bayburt’ta marka haline getirebiliriz. Mesela Bayburt’un en önemli bir yerine büyükçe bir tandır yapmak isterim. Yeter ki bana yer göstersinler. Birçok il kendisine özgü kültürel değerlerini simge haline getirmiş. Bizler neden yapmayalım ki. Eskiden bu memlekette 30 tane puruthane varmış. Ulunduğumuz sokağın ismi bile purut sokakmış ama son yıllarda ismini değiştirmişler. Babamın bizlere vasiyeti vardı, bu işi devam ettirin diye. Ancak biz bu önemli mirasın ve mesleğin değerini çok geç anlamış durumdayız. Bu memleketi yönetenlerden tek bir talebimiz var. Allah rızası için bize bir yer göstersinler atölyemizi oraya taşıyalım. Ama tekrar belirtmek istiyorum. Bize her hangi bir yerin hibe edilmesini istemiyorum, para karşılığında ve yol güzergahında bir yer talep ediyoruz. Ben bu talebimi henüz her hangi bir yetkiliye iletmiş değilim. Sayın valimin bu konuda yardımcı olacağına inandığımı belirtmek isterim.” dedi.

“Çini ve fırın imalatı yapmayı düşünüyoruz”

Bayburt’a ait olan yeşil renkte bir cini tabak kırığının ise imalat yerinde tadilat kazısı yaparken bulduklarını vurgulayan tandır ustası Purutoğlu, “ Bu tabak kırığı yaklaşık 180 yıllık bir geçmişe aittir. Çini imalatı konusunda yetkililerin yıllardır bu rengi aradıklarını bana söylediler. Bulunduğumuz yerde kazı yaparken tesadüfen elime geçti. Kuracağımız atölyede bu Çinileri de imal edeceğiz. Tandır dışında ayrıca güveç ile balkon ve bahçe fırınlarının da imalatını yapmayı düşünüyoruz.” Diyerek düşüncelerini anlatan Purutoğlu ile yaptığımız söyleşinin tamamını görüntülerde izleyebilirsiniz.

 Recai Purutoğlu iletişim: 05556519585

 

İlgili Haberler