Dolar 32,3679
Euro 34,9483
Altın 2.325,20
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 16°C
Az Bulutlu
Bayburt
16°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 20°C

Bayburt’ta Tandır Ustası Purutoğlu’nun Tek Bir İsteği Var

Bayburt’ta Tandır Ustası Purutoğlu’nun Tek Bir İsteği Var
23 Mayıs 2021 22:01 | Son Güncellenme: 24 Mayıs 2021 19:33
A+
A-

Bayburt’ta tarihe mal olmuş tandır imalatı mesleğinin son ve tek temsilcisi olan Recai Purutoğlu’nun tek bir hayali ve isteği var.

2020 yılında Türkiye’de ve Bayburt’ta yılın ahisi seçilen tandır ustası Recai Purutoğlu, tandır siparişlerinin yoğun bir şekilde devam ettiğini ve talepleri karşılamakta sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

“Talepleri karşılamakta zorlanıyoruz”

Eşinin de yardımcı olmasıyla birlikte tandır imalatını devam ettirdiklerini ifade eden Purutoğlu, “ İl dışı aşta olmak üzere yurt dışından yaklaşık 100’e yakın sipariş geldi.  Talepler gelmeye devam ediyor ancak bizler bu talepleri karşılamakta zorlanıyoruz. Eleman yok çünkü bu işin çıraklığı ve imalatı kalmadı. Eşimle birlikle siparişleri karşılamaya gayret ediyoruz. Bir tandırın yapımı 5-6 gün sürüyor. Çalıştığımız bu ortam yeterli değil. Bu konuda bizlere öncelikle yer lazım. Bu güne kadar hiç kimseden yer talebinde bulunmadık. Ama bu aşamadan sonra yer talebinde bulunacağız. Durumu sayın valimizde biliyor. Bizleri zaman zaman ziyaret geliyor. Kendilerine teşekkür ediyorum. Yaptığımız tandırların kalitesi artık bilinir hale geldi. Yurt dışından Almanya’dan Fransa’dan önemli taleplerde geliyor. İngiltere’den bir üniversiteden arandım ve bana bazı teklifte bulundular. Ama ben bu toprakları bu güne kadar terk etmedin ve terk etmeyi de düşünmüyorum. Ne acı ki bizim memleketimizde destek yok. Ben isterdim ki bizim üniversitemiz bu mesleğin devam ettirilmesi için girişimde bulunsun, ama böyle bir teklif olmadı. Tandırın toprağının incelenerek daha da geliştirilmesi gerekir. Yani benim tek bir isteğim var, oda bu mesleğin gelecek nesilleri aktarılmasıdır. Tarihimizden bize devredilmiş olan bu bayrağı geleceğe taşımak istiyorum.” şeklinde konuştu.

“Allah rızası için bize atölye yeri göstersinler”

Şuan ki imalat yaptıkları yerin eskiden tandır ve benzer ürünler yapan fabrika olduğunu belirten Purutoğlu, “ Yol güzergahı üzerinde bir yer talebimiz var. Bize ücret karşılığı bir yer göstersinler paramızı verip atölyemizi oraya kuralım. Çünkü burası mahalle içerisinde bir yer ve işimizi görmüyor. Kuracağımız atölyede bu iş öğrenip yapacak olan çok sayıda insana istihdam sağlayıp ekmek kapısı da açmış olacağız. Bu işi Bayburt’ta marka haline getirebiliriz. Mesela Bayburt’un en önemli bir yerine büyükçe bir tandır yapmak isterim. Yeter ki bana yer göstersinler. Birçok il kendisine özgü kültürel değerlerini simge haline getirmiş. Bizler neden yapmayalım ki. Eskiden bu memlekette 30 tane puruthane varmış. Ulunduğumuz sokağın ismi bile purut sokakmış ama son yıllarda ismini değiştirmişler. Babamın bizlere vasiyeti vardı, bu işi devam ettirin diye. Ancak biz bu önemli mirasın ve mesleğin değerini çok geç anlamış durumdayız. Bu memleketi yönetenlerden tek bir talebimiz var. Allah rızası için bize bir yer göstersinler atölyemizi oraya taşıyalım. Ama tekrar belirtmek istiyorum. Bize her hangi bir yerin hibe edilmesini istemiyorum, para karşılığında ve yol güzergahında bir yer talep ediyoruz. Ben bu talebimi henüz her hangi bir yetkiliye iletmiş değilim. Sayın valimin bu konuda yardımcı olacağına inandığımı belirtmek isterim.” dedi.

“Çini ve fırın imalatı yapmayı düşünüyoruz”

Bayburt’a ait olan yeşil renkte bir cini tabak kırığının ise imalat yerinde tadilat kazısı yaparken bulduklarını vurgulayan tandır ustası Purutoğlu, “ Bu tabak kırığı yaklaşık 180 yıllık bir geçmişe aittir. Çini imalatı konusunda yetkililerin yıllardır bu rengi aradıklarını bana söylediler. Bulunduğumuz yerde kazı yaparken tesadüfen elime geçti. Kuracağımız atölyede bu Çinileri de imal edeceğiz. Tandır dışında ayrıca güveç ile balkon ve bahçe fırınlarının da imalatını yapmayı düşünüyoruz.” Diyerek düşüncelerini anlatan Purutoğlu ile yaptığımız söyleşinin tamamını görüntülerde izleyebilirsiniz.

 Recai Purutoğlu iletişim: 05556519585

 

YORUMLAR

  1. Yahya OĞUL dedi ki:

    ELİNİZE VE EMEĞİNİZE SAĞLIK LÜTFEN GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKALIM

  2. Yunus Emre dedi ki:

    Sayın belediye başkanı ve şehrin mülki amirleri bu sese kulak verin Recai beye gerekli kolaylığı sağlayın geçmişten geleceğe köprü olan bu mesleğin yok olmasına seyirci kalmayın

  3. Bünyamin KÖKLÜ dedi ki:

    Bu kıymetli haber için tşk Ümit bey. Recai beyi yıllardır tüm bayburtlular gibi tanırım şahsiyetli kişilikte bir insandır. Hammaddesi toprak olan başarılı bu üretmi ilimize mal edip büyütüp geliştirmek istiyor ! Yurtdışından arayıp sipariş verip hatta İngiltereden arayarak farklı tekliflerde bulunanlar olduğunu paylaşıyor ! Organize sanayiden uygun bir yer ayarlanıp İl özel idareside grayderle zemini düzeltip iki kamyonda HAMMADDE TOPRAĞI temin edebilirse sorun bir nebze çözülmüş olur diye düşünüyurum. ilimizdeki yetkililerin bu haklı sercenişe kulak vermesini ümit ediyor saygılarımı sunuyorum.

  4. Bayburt lu Salih dedi ki:

    Recai kardeşimize, ata yadigarı mesleğini ve insanoğlunun, hem daha sağlıklı, hem de zamanın imkanları doğrultusunda mutfak ihtiyacını karşıladıkları bu kültürümüzü yaşattığı için emekleri dolayısı ile teşekkür ediyorum.

  5. BAYBURT KALESİ dedi ki:

    El birliğiyle bu kardeşimizin sorunu çözülmelidir… icra ettiği sanat , geliştirmeli , yanına mutlaka elaman verilmeli bu sanat ölmemelidir.. Milli emlak ta yardımcı olmalıdır… İlgili ve yetkilileri göreve çağırıyoruz…