Dolar 32,5854
Euro 34,7959
Altın 2.511,26
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 22°C
Az Bulutlu
Bayburt
22°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 24°C

Bayburt’ta Sokağa Çıkma Yasağı Başlamadan, Ekmek Kuyruğu Başladı!

Bayburt’ta Sokağa Çıkma Yasağı Başlamadan, Ekmek Kuyruğu Başladı!
4 Aralık 2020 22:04 | Son Güncellenme: 4 Aralık 2020 22:07
A+
A-

Ülke genelinde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması başlamadan önce Bayburt kent merkezinde fırınların önünde ekmek kuyrukları oluştu.

Ülkede artan vaka sayıları ve virüs kaynaklı yaşanan can kayıpları nedeniyle hafta içi her gün 21.00 ile 05.00 arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmış ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı kararı alınmıştı. Bu kapsamda saat 21.00’da başlayan yasak pazartesi günü 05.00’e kadar kesintisiz olarak Türkiye’nin 81 ilinde uygulanacak.   

Bütün bu uygulamalar günler öncesinden bilinmesine rağmen, bayram günlerinde yaşanan benzer ekmek kuyrukları bu kez pandemi günlerinde hafta sonları öncesinde yaşandı. İnsanlar fırınların önünde Cumartesi ve Pazar günleri olmak üzere iki günlük ekmeklerini alabilmek için soğuk havada kuyrukta beklediler. Saatler 21.00’i göstermeden ekmeğini alan evinin yolunu tutmak mecburiyetinde kaldı. Hafta sonları sokağa çıkma yasağı uygulanacak olsa da fırınlar ekmek çıkaracak ve vatandaşlar kendilerine en yakın makkal veya fırından ekmek alabilecekler.

Hafta sonları fırınlar açık olacak

Cumartesi ve Pazar günleri ekmek üretiminin yapıldığı fırın veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri açık olacak (Bu iş yerlerinde sadece ekmek ve unlu mamul satışı yapılabilecek.) Vatandaşlar (65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altında bulunanlar hariç) ekmek ve unlu mamul ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelliler hariç) ikametlerine yürüme mesafesinde olan fırına gidip gelebilecekler. 

Nereler açık olacak?

Cumartesi ve Pazar günleri market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek. Vatandaşlar (65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altında bulunanlar hariç) zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelliler hariç) ikametlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilere gidip gelebilecek. Aynı saatler arasında market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçiler ve online sipariş firmaları evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabilecekler.

Kimler dışarı çıkabilecek?

– Gazete, dergi, radyo ve televizyon kuruluşları, gazete basım matbaaları, bu yerlerde çalışanlar ile gazete dağıtıcıları. Otizm, ağır mental retardasyon, down sendromu gibi ‘özel gereksinimi’ olanlar ile bunların veli-vasi veya refakatçileri.

-Mahkeme kararı çerçevesinde çocukları ile şahsi münasebet tesis edecekler (mahkeme kararını ibraz etmeleri şartıyla).

-Seyircisiz oynanabilecek profesyonel spor müsabakalarındaki sporcu, yönetici ve bu müsabakalardaki diğer görevliler. İnşaat alanında bulunan şantiyede konaklayarak yapımı devam eden büyük inşaatlarda çalışanlar.

-Tedavi olduğu hastaneden taburcu olan kişiler, doktor raporu ile sevk olan ve-veya daha önceden alınmış doktor randevusu-kontrolü olanlar.

-Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olanlar (en fazla 4 kişi).

-Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelen ve ikâmet ettiği yerleşim yerlerine dönmek isteyenler (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler).

-İbadethanelerdeki din görevlileri, cemevlerinde görevli olanlar. Hayvan barınakları, hayvan çiftlikleri ve hayvan bakım merkezleri il ve bu yerlerin görevlileri, gönüllü çalışanları.

-Hayvan Besleme Grubu üyeleri ile sokak hayvanlarını besleyecek olanlar, ikametinin önü ile sınırlı olmak kaydıyla evcil hayvanlarının zorunlu ihtiyacını karşılamak üzere dışarı çıkanlar.

 

 

 

 

YORUMLAR

  1. 59 69 dedi ki:

    Aciz insanlar farkında değiller tv ler sosyal medya var ve market lerin fırın ların açık olacağını yazdıkları hâlde alış veriş yapıyorlar. Çok yazık