Bayburt’ta Sığır Çiçeği Aşılaması Başladı

Bayburt’ta Sığırlarda Çiçek (LSD) Aşısı uygulamasına başladı.
Konuyla ilgili bilgi veren Hayvan Sağlığı ve Su Ürünleri Şube Müdür Vekili Kani Yavuz ;
“Sığırların Nodüler Ekzantemi, Sığır Çiçeği, Lumpy Skin Disease (LSD) ve Afrika hastalığı olarak bilinen bu hastalık Sivrisinek, kene ve sokucu sineklerle bulaşan deri üzerinde, iç organlarda yumrulu şişlikler görülen bazen ölümle sonuçlanan viral bir hastalıktır. Sığır çiçeği kayıtlarda ilk olarak 1929 yılında Afrikanın Güney ülkelerinde çıktığı orada Mısır ve İsraile yayıldığı belirtiliyor. Etkeni koyun-keçi çiçek virusu ile aynı gruptan bir virustur. Virus ailesi Capripoxvirus olarak bilinir. Hastalık “ihbarı mecburi hastalıklar ” listesinde yer alır. Hastalık sığırlarda ciddi verim kayıplarına hatta ölümlere yol açar.
Sığırların Çiçek Hastalığı, yüksek sıcaklıklar, yoğun yağışlı sezonlar ve sulak alanların varlığı gibi sineklerin yoğun olduğu dönemlerde daha sık görülmektedir. Hastalığın asıl yayılımı sineklerin kan emmesiyle (bir hayvandan diğer bir hayvana kan ile), bunun yanında gözyaşı, ağız ve burundan gelen akıntılar, süt veya boğa semeni; bulaşık su ve yemler ile de temasla bulaşma riski vardır. Bulaşma sadece sığırlar arasında gerçekleşir.
Sığırların Nodüler Ekzantemi hastalığının zararları ise :
1.Deride Hasar
2.Et ve Süt veriminde azalma
3.Mastitis
4.Geçici ve kalıcı kısırlık
5.Aşırı Zayıflama
6.Geç iyileşme
7.Ölüm
8.Ekonomik kayıplar olarak sıralayabiliriz.
Hastalıkta oluşabilecek kayıplar nedeniyle 2014 yılı tazminatlı hastalıklar listesine ilave edilmiştir. Laboratuvar muayenesi ile hastalık tespit edildikten sonra öldürülen veya kestirilen sığırlar için hayvan sahiplerine takdir edilen kıymetleri tazminat olarak ödenir.
Vücudun her yerinde görülebilen yaygın yumrulu şişlikler, ateş, köpüklü salya, burun akıntısı, aşırı gözyaşı, yem yemede azalma ve zayıflık görüldüğü zaman bu hastalıktan şüphe etmeliyiz.
Hastalığın bilinen bir tedavisi olmadığı için hastalanmadan önce yapılan Aşılamanın önemi çok büyüktür.
Hastalığı Önlemek ve Kontrol Altına Almak İçin Neler Yapılmalıdır ?
1.Aşılama hastalıkla mücadelede en önemli araçtır. Bu nedenle muhakkak aşılama yapılmalıdır. Bunun yanında,
2.Sineklerle mücadele
3.Karantina tedbirlerinin uygulanması
4.Hasta hayvanların itlafı
5.Hayvan hareketlerinin kontrolü
6.Hastalık çıkan işletmelerin temizlik ve dezenfeksiyonu hastatlık ile mücadele ve korumada çok önemlidir.