Dolar 32,5668
Euro 34,9970
Altın 2.425,42
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bayburt 25°C
Hafif Yağmurlu
Bayburt
25°C
Hafif Yağmurlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 23°C
Pts 21°C

Bayburt’ta Restorasyonu Tamamlanan Tarihi Saat Kulesi Hizmete Açıldı

Bayburt’ta Restorasyonu Tamamlanan Tarihi Saat Kulesi Hizmete Açıldı
18 Kasım 2022 19:23 | Son Güncellenme: 19 Kasım 2022 12:20
A+
A-

Bayburt’un önemli tarihi simgelerinden birisi olan Saat Kulesi, Bayburt Belediyesi tarafından yaptırılan restorasyon çalışmalarının tamamlanması sonrasında  törenle yeni görünümüyle hizmete açıldı.

Cumhuriyet Caddesi Saat Kulesi Meydanında düzenlenen törende ilk olarak projeyle ilgili restorasyon hakkında teknik bilgiler verildi.

Daha sonra Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci yaptığı konuşmada, “1916 yılında Rusların işgal döneminden önce muhaceret yollarına düşen Bayburtlular, Anadolu’nun iç bölgelerine doğru bir göçe başlamışlar. Bir kısmı Çorum’a gitmişler. Buraya giden hemşehrilerimiz Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından yaptırılan Saat Kulesi’ni görüyorlar ve  ‘Eğer Rabbimiz kendi toprağımıza dönmeyi nasip ederse Bayburt’ta bu kulenin bir benzerini yapalım demişler.’ 1918’de geri döndükleri zaman ise Bayburt Belediye Meclisi 29 Ekim 1923’te kulenin yapımı konusunda bir karar alıyor.  Yapımı bir yıl içerisinde tamamlanarak 29 Ekim 1924’te açılıyor. Burada özellikle Bayburtlu ustamız Muhyeddin Usta’yı ve Sürmeneli İbrahim Usta’yı iyi duygularla yâd ediyoruz. Çünkü bu eserin yapımında emek vermişler.” İfadelerini kullandı.

“Saat Kulemiz bizlere Cumhuriyetin bir armağanıdır”

Kulenin restorasyon süreciyle yakından ilgilendiğini ve gerekli hassasiyetin gösterildiğini belirten Başkan Pekmezci, “Saat Kulesi’nin restorasyonu için Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan izin alınmış, rölöve ve restorasyon projesi yapılarak ihalesi gerçekleştirilmiş biri projeyi hazırlayan ve diğeri Kütür Varlıkları Koruma Kurlu’nda görevli iki mimar hanımefendi ile belediyemizde görevli mimarlarla bu işi çok dikkatli bir şekilde yürüttüler. Artık Saat Kulesi bizden sonra gelecek nesillere Cumhuriyetin bir armağanı olarak her saat başında çalacak ve bizde onun mutluluğunu yaşayacağız. Bu eserin restorasyonunda görev alan herkese projemizi hazırlayan hanımefendilere, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan gelen mimar kardeşimize, belediye personelimize ve bu işi bir sanat ruhuyla yapan Bayburtlu ustalarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Cumhuriyetimizin ilk mührü”

Törende bir konuşma yapan Bayburt Milletvekili Fetani Battal ise, “Bayburt’umuza mührünü vuran nadide eserlerimizden bir tanesi de devletimizle yaşıt, Cumhuriyetimizin ilk mührü Saat Kulemizdir. Böylesine önemli bir esere ciddi ve estetik bir çalışma yapılırken en ufak bir hata, bir renk uyuşmazlığı, bir sıkıntı oluşturmadan çok itina göstererek bu çalışmayı yürüttü. Burada mimarından ustasına ellerini yüreklerine koyarak böyle bir çalışma yaptılar.  Bugün Saat Kulesi’ne yeniden delikanlı haliyle bakmanın hazzını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

“Restorasyonda, Saat Kulesi’nin ilk yapıldığındaki taşlar kullanıldı”

Bayburt Valisi Cüneyt Epcim de yaptığı konuşmada, “Bugün burada tarihi simge açısından Bayburt’un en önemli kültür varlılarından bir tanesi olan Bayburt Saat Kulesi’nin kültür varlıklarının korunması ilke kararları doğrultusunda restorasyonunun yapılması hepimizi mutlu etmiştir. Ve bu mutluluğu hepimiz de yaşıyoruz. Daha önce Bayburt Lisesi, Bayburt Kız Meslek Lisesi’nde, Bayburt Kalesi’nde yapılan restorasyon çalışmalarıyla birlikte Belediyemizin Bayburt Kalesi ile Saat Kulesi’ni en güzel şekilde göstermek amacıyla arkadaki binaların üst kısımlarının kesilmesi gibi başarılı kültür varlıklarının korunması alanındaki çalışmalar yapıldı. Bu gün burada da önemli bir eserin restorasyonu yapıldı. Restorasyon süresinde acaba Bayburt Saat Kulesi nasıl bir hal alacak diye epey bir merak konusu oldu. Ama bugün geldiğimiz noktada Bayburt Saat Kulesi’nin ilk yapıldığındaki taş kullanıldı. Saat Kulesi’nin ilk yapıldığındaki taş rengi bu şekildedir ve bu taş yıllar içerisinde sararacaktır. Bu manada kültür varlıklarının korunması ilke kararları doğrultusunda yapılan çalışmadan dolayı Belediye Başkanımız Hükmü Pekmezci Beyefendiyi tebrik ediyorum. Hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Törene, Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci,  Bayburt Üniversitesi Rektör Yardımcısı  Prof. Dr. Ümmügülsüm Erdoğan,  İl Emniyet Müdürü Nihat Uzun, İl Jandarma Komutanı Albay Dr. Talha Övet, Aydıntepe Kaymakamı Kerem Yenigün, İl Genel Meclisi, Başkanı Bülent Yardımcı, MHP Bayburt İl Başkanı Bekir Kasap, Ak Parti Bayburt İl Başkanı Hacı Ali Polat, CHP Bayburt İl Başkanı Adil Uzunhan, Saadet Partisi Bayburt İl Başkanı Abdulmecit Bekmezci, Gelecek Partisi Bayburt İl Başkanı Nazir Güler, Deva Partisi Bayburt İl Başkanı Can Kurban Arslan, Bayburt Baro Başkanı Serkan Pekmezci, Belediye Meclis Üyeleri, Kurum Müdürleri, STK temsilcileri, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

 

 

 

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

  1. BRT69 dedi ki:

    Görende marsa uzay aracı gönderdik. Yapılan ne var olanı yenilediniz neyin SHOW’uuuuu

  2. BAYBURT KALESİ dedi ki:

    Bayburt’un tarihi eski mahallelerinde, çarşı içi taş mağazaların üstüne herkes 5-10 kat yaparak , rantı hesap ediyor.. Torunlarımıza rezil bir kent bırakmanın peşindeyiz , bunun çok yanlış olduğunu anlatacak ne üniversitemiz, ne de akıllı, zeki, parti yöneticileri ve Sivil Toplum Kuruluşlarımız var.. Kenti dışarıya açarak yeni iş merkezleri oluşturamadık.. Türkiye’nin en kötüsüyüz, bunu söylemekten bıkmayacağız, usanmayacağız.

  3. Yusuf bayram dedi ki:

    İl turizm müdürünün yapıp hizmete açacağı basit bir restorasyon çalışması… essahtan bir iş yapmış gibi o kadar makam sahibi toplamamışsınız. Bu ufuksuzlar, vizyonsuzlardan Bayburt kurtulmalı. Kucuk olsun bizim olsun anlayışı son bulmalı. Önümüzü açın yeter bırakın gidin.

  4. Ruhi Aktaş dedi ki:

    Güzel olmuş ama Bayburt kalesiyle saat kulesini restore etmeye bu iş çözüldü mü yıllardır çözülmeye kentsel dönüşüm projesi ve şu cumhuriyet caddesindeki evler etrafındaki çarpık saçma sapan binalar hiç bir bayburtlura yakışıyor mu bunu nasıl görmezden gelirsiniz hiç birşey yspilamoyorsa beceri yoksa güç yoksa vs bari şu cumhuriyet caddesinin etrafındaki evlerin dışına kaplama yapılsın kalemle saat kulesiyje bitunlessin otantik bir görüntü oluşsun hiç mi trabzon Rize bu illeri saymıyorum bile Tokat Amasya gibi illeri görüp ibret almıyoruz utanç verici kaçıncı yıla gelmişiz yazıklar olsun

    1. GÜRSEL KARAPINAR dedi ki:

      Ruhi Aktaş kardeşim ,ifadelerinize katılıyorum maalesef, yönetenlerin ve TÜM PARTİLERİN
      YÖNETİCİLERİ tarih ve kültür şehri Bayburt’u tarihle ve turizimle buluşturma niyeti olmadığı ve aynı zihniyeti paylaştıkları için , kenti bozdukları gibi ,kente ihanet içindeler. RANT hepsinden önemli, hepsininde çıkar üzerine kenti yönetme plan ve ajandaları var..İhanet sadece Vatana, bayrağa, askere, güvenlik personeline silah çekmekle olmuyor. bu yaşadıklarımız ancak böyle tarif edilir.. Nasıl düzeleceğiz GÜÇLÜ BİR İRADEYLE ve UYGULAMAYLA olur, partilileri, vatandaşı memnun ederek belediyecilik, yöneticilik olmaz. İşimi Allah’a kaldı vesselam…

  5. bihemta dedi ki:

    çok şükür 6 ay sonra tamamlandı. bayburtta yapılan çalışmalar neden bu kadar uzun sürüyor. dörtyol mevkisi çalışmaları tam 4 ayda bittii. hepi topu 100 metre var yok.

  6. GÜRSEL KARAPINAR dedi ki:

    Emeği geçenlere teşekkürler… Siyasilere hatırlatırım asırlardır , Gukku sokağını 90 derece ile dönerek kale ardına gidiyoruz. mümkünse biraz hicap duyalım ! Acaba isteğimizi anlata bildik mi ? Derhal Taş köprüden, bent köprüsüne kadar şehir içi geçişi ciddi, kentin çehresini değiştirecek bir proje olarak ele alınmalıdır.. sadece bir tanesini hatırlattık . Selamlar.

  7. Çayır dedi ki:

    Güzel olmuş. Başkanım teşekkürler…